Ključa "Aluminij": Radnici najavili nove proteste

Sindikat “Aluminija” sazvao je vanrednu Skupštinu za četvrtak, 22. avgust, na kojoj će analizirati stanje od gašenja tvornice do dana održavanja Skupštine Sindikata, te će donijeti odluku o daljnjim sindikalnim aktivnostima u koje se uključuju novi talas uličnih protesta i blokada saobraćajnica.

Bosna i Hercegovina 19.08.2019 | 18:59
Ključa "Aluminij": Radnici najavili nove proteste
Uprava “Aluminija”, ali i radnici smatraju da su slabi izgledi da će proizvodnja u posrnulom mostarskom “Aluminiju” biti ponovo pokrenuta 1. septembra.

Uprava “Aluminija” izvijestila je danas kako ne raspolaže finansijskim sredstvima potrebnim za pokretanje proizvodnje te da obećana sredstva koja su trebala biti osigurana do 1. avgusta još nisu uplaćena, prenosi Avaz.

Iz Društva naglašavaju kako je 1. septembra trebala početi s radom livnica ukoliko se potrebna novčana sredstva osiguraju do 1. avgusta. Međutim, kako se navodi u saopštenju, do danas nije osigurana potrebna novčana podrška te proces pokretanja proizvodnje nije realizovan.

Prema riječima predsjednika Skupštine Nezavisnog sindikata zaposlenih “Aluminija” Pere Bebeka, rezultati ankete koja je provedena među radnicima su pokazali da 526 od oko 900, koliko je zaposleno, želi nastaviti raditi u mostarskoj kompaniji. 

Njih 76 želi otpremninu, dok je 46 radnika zaokružilo oba odgovora da žele otpremninu i nastaviti da rade, što nije valjan odgovor, a čak 177 radnika nije izabralo nijedan od ponuđenih odgovora.Kako je kazao, čak 550 radnika bilo bi tehnološki višak pri pokretanju proizvodnje. Rekao je kako Uprava i predstavnici vlasnika Federacije BiH, koja ima udio od 44 odsto, koliko imaju i radnici, pregovaraju s potencijalnim partnerima kinesko-izraelskog konzorcijuma koji su iskazali interes za investiranje u “Aluminij” i pokretanje proizvodnje.

On tvrdi da je sada jedino realno pokretanje proizvodnje u tvornici livnica, i to pod uslovom da se osigura odgovarajuća novčana podrška, dok elektroliza za čiji rad trebaju velike količine električne energije neće tako skoro biti pokrenuta.

– U svakom slučaju, puno je lošiji rezultat sastanka nego prošli put. Više je pesimizma. Jedini optimizam je kada je u pitanju livnica. Što se tiče elektrolize, za dugo vremena neće biti popravljena – rekao je prošle sedmice Bebek nakon sastanka kojem su uz Upravu kompanije, predstavnike dioničara i radnika, te Nadzornog odbora, prisustvovali i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović , kao i ministarka finansija Jelka Milićević.

Radnici ”Aluminija” protestovali su 11. jula ispred sjedišta HDZ u Mostaru.

(Avaz)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Kanađanin

19.08.2019 19:06

Šta se pravite blentavi, zna se ko vas je pokrao.

ODGOVORITE
Name

ROMANIJA

19.08.2019 19:34

U Zagreb pa protestvujte , Sarajevo nema veze s vama, HDZ pokrao sve dole, protjerali srbe i bosnjake, poslje rata nisu htjeli ni jednog da zaposle ni srbina ni bosnjaja vec stavili tablu s natpisom zabranjen ulaz srbima , bosnjacima i psima. Sta sad treba drugi da placaju njihovu rastrosnost i pljacku?? Sta su u ratu radili neka ih je stid. Fadile na daj pare. Eno im Kolinde i Covica.

Name

Sey

19.08.2019 21:31

Pravac u "LIPU VASU" na posao,place matica za vama , cekate da vam maceha pomogne a mrzite je iz dna duse,zato idite tamo gdje se dusevno i materijalno bolje osjecate.

Name

Bebeke

19.08.2019 21:39

ti si njihov igrac...sve znas kod koga su opljackane pare...kakvo nastavljanje proizvodnje i govna,kad je sve isplanirano da nas nema a peterac ce za taj potez uzeti lovu a ti ces dobiti mrvicu...a ostali nek se jebu....i sta ce ti Covic sastanciti kad javno kaze da nema nista sa AL...nema.vas ni na mapi u toj semi a kamoli u proizvodnji i na radnim mjestima.Dok ste svi krali bilo je dobro...i sto sada prosvjedivati i protiv koga kad ne smijete ni prnuti a kamoli zinuti i prozvati elitu lopova.

Name

Dado

19.08.2019 22:05

Tacno tako. Sa upravljackom strukturom u Aluminiju drzava BiH nije imala nista. Svi kadrovi su bili iz Hrvatske. Sjecam se jedne godine kaze meni jedan od zaposlenih ma da hoce otici ovaj iz SDP-a misleci na direktora. Rekoh kakve oni imaju veze pa kaze oni su sad na vlasti u Hrvatskoj. Tad mi je bilo jasno cija je to firma. E tako fino po pare za obnovu u Lijepu vasu sa Covketom jer on zna gdje je lova.

Name

Мирослав

19.08.2019 19:17

Извините се Човићу још једном , можда ће бити боље.

ODGOVORITE
Name

Re

19.08.2019 19:59

Kome da se izvinu ovi iz Rafinerije Brod?

Name

brecalo

19.08.2019 19:24

Djaba se vi trudite covicu je reko sta je reko Doduk obeco sta je obeco Bakir slago kao i obicni Nego pakujte koder dok jos mozes radit pa sloveniju njemacka skandinavija dje de vas trud da cjene sa ovima ostacete gladni zedni i jos ni platu necete dobit dok se foteljasi mrse vasim mukama

ODGOVORITE
Name

Ha ja

19.08.2019 19:38

Koliko ste novca dali za struju mogli ste pokriti pola Hercegovine solarnim panelima i nemati vise problem sa strujom, ali prece su milionske otpremnine, bonusi, nakit, parfemi i ostali luksuz... Sad vam treba dati pare da pokrenete nesto sto ne stvara novu vrijednost jer hocete da protestujete? Pa ko koga zaj.bava... To da je bilo profitabilno ne bi se ni ugasilo...

ODGOVORITE
Name

Kokolo

19.08.2019 19:49

Hrvatska je ono za sta vi zivite i jedino sto priznajete, pa s toga izvolite u Zagreb na proteste, ako vec pred Covicevu vilu ne zelite. Eto imali ste apsolutnu kontrolu nad kompanijom, niko vas nije majorizirao i ugrozavao. Sami pali, sami se ubili.

ODGOVORITE
Name

guz

19.08.2019 19:50

Zar nije ustavna obaveza Hrvatske,to stoji u njenom Ustavu,da skrbi i da se brine o Hrvatima u BiH....necemo valjda raditi citav zivot za te skutore

ODGOVORITE
Name

Stana

19.08.2019 19:53

Sta je sad? Zar se niste izvinili Covicu?

ODGOVORITE
Name

Ako

19.08.2019 22:15

fabrika nemoze sama sebe financirati treba je zatvoriti a citam da je svugdje manjak radne snage znaci posao za radnike nije problem!

ODGOVORITE
Name

Ako

20.08.2019 04:47

nezelite u njemacku idite u austriju ali tu vam nevidim buducnost!

ODGOVORITE
Name

potrebna novčana sredstva osiguraju do 1. avgusta

20.08.2019 05:16

Ko će da plati dug cca 400 miliona! Koja nova pomoć, zašto se ne oglašava drugi suvlasnik vlada Hrvatske! BUŠKO BLATO!!!! Pametnom dosta!

ODGOVORITE