Ako ne bude ANP Komšić mora da napusti koaliciju

Univerzitetski profesor i ugledni politički analitičar Slavo Kukić smatra da će predstojeće sjednice Predsjedništva BiH, na kojima će se raspravljati o slanju ANP-a u sjedište NATO u Briselu i imenovanju mandatara za sastavljanje Savjeta ministara, odrediti dalje političke sudbine dvojice članova tog tijela – Milorada Dodika i Željka Komšića.

Bosna i Hercegovina 18.08.2019 | 11:39
Ako ne bude ANP Komšić mora da napusti koaliciju
Kukić za Insajder kaže da ne vjeruje da će Dodik popustiti i prihvatiti nastavak približavanja BiH NATO, te da se zbog toga, kako ističe, jedino postavlja pitanje kako će u utorak reagovati Željko Komšić.

- Ubijeđen sam da Dodik neće odstupiti od onog što zastupa čitavo vrijeme. U suprotnom, to bi za njega predstavljalo užasan poraz i dokaz da se radi o čovjeku kome se ne može vjerovati. Međutim, pitanje je šta će učiniti Željko Komšić? Ako nastavi da istrajava na ANP-u, ne isključujem mogućnost da dođe u situaciju da bude preglasan od strane Milorada Dodika i Šefika Džaferovića. U tom slučaju, jedini ispravan scenario za Komšića, kako bi pokazao svoju “pravovjernost”, jeste to da njegova Demokratska fronta napusti koaliciju sa SDA – kaže Kukić.

U slučaju da predsjedavajući Predsjedništva BiH, ipak, pristane na imenovanje mandatara za sastavljanje novog Savjeta ministara bez prethodnog dogovora o slanju ANP-a u Brisel, Kukić ocjenjuje da bi to predstavljalo katastrofu za Komšića i njegov kredibilitet kao ozbiljnog političara.

- Ako ostane usamljen u Predsjedništvu BiH, Komšić će morati da napustiti partnerstvo s SDA. U suprotnom, poslaće poruku da je sve urađeno smišljeno i da je i on dio dila, odnosno rješenja kako da se udovolji Dodiku i kako da se BiH od evroatlantskih integracija okrene prema Moskvi i evroazijskim integracijama. Vidjećemo šta će se dogoditi – kaže Kukić.

(insajder.in)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

slavo

18.08.2019 09:47

I ti si mi jako mudar Slavo . sta si novo zapravo rekao

ODGOVORITE
Name

odg

18.08.2019 11:44

Naši prof društvenih nauka su svedeni na nivo prepucavanja sa političarskim ološem i polemike na njhovom nivou. Nemaju nikakvu viziju niti rešenja izvan postojećeg okvira nametnutog političkog i ekonomskog sistema državnog ustrojstva. Jad i beda.

Name

Dado

18.08.2019 12:16

Mudro zboris. Okolo u sridu. Pa naravno da ce Komsic ostati dosljedan za razliku od ove dvojice cije stranke veze iskljucivo interes. Msm da se Kirba u ovom slucaju nece kockati jer bi izgubio federalnu vlast preko noci i skoro sve kantonalne, a to znaci vecinu polozaja za clanove stranke. Razvalio bi vlastitu stranku zbog licnog interesa. Ipak msm da je ovdje Lemi donji. Msm da ga ni svi stranci svijeta nece iscupati iz vlastitih petljavina. Iskreno. Ne pripada on vlasti BiH nikako. Prije 10 godina je pripadao jer mu je smjer bio lijevi, a sa desnim nema sta traziti u Sarajevu. Mislim da je napravio gresku u koracima.

Name

Re

18.08.2019 14:56

Da je nama kućica vise

Name

pravda

18.08.2019 09:56

Veliki bato ne daj nama neka ide glava nemojse pokorit i poturcit za cijelu bosnu nedaj srbskog ponosa i inatai prkosa stosmo srbi toje njihov problem sveim smeta sto dolazi od srba i srbije ali toje njihov problem i toceih unistiti ta njihova mrznja prema srbima i srbiji

ODGOVORITE
Name

maks

18.08.2019 11:30

Ti pravda si totalno nepismen.Covjece vidi ti tvoj pravopis.E takvi ste vi dodikovi(namjerno malo slovo) glasaci.Boze pomozi nam.Covjece zasto pises kad si nepismen?

Name

Tin

18.08.2019 12:07

Uzivaj u svom ne znanju, srbuj I dalje dok su ti dzepovi prazni, EU ce Nam udarit sankcije ako Baja nesto pokusa, a Onda nek Nam je bog na pomoci

Name

Istočno Sarajevo

18.08.2019 09:56

Kratko,jasno i sve račeno.Profesor je baš objasnio proferorski.

ODGOVORITE
Name

I JOS

18.08.2019 11:34

Komsicu, nema uspostave Vijeca Ministara, dok se ne usvoji godisnji nacionalni plan za NATO integracije, to mora da bude jasno svima u RS-u, jer potpisali su MAP i postepeno priblizavanje NATO savezu i moraju se ispostovati Medunarodni sporazumi i drzavni akti.Nebojsa Rad!manovic /SNSD/ je u ime Predsjednistva BiH molio da se ubrza pristup NATO savezu,a sada kada je NATO savez prihvatio tu Radmanovicevu aplikaciju i molbu,hoce Dodik nazad. Nema nazad, mora se to ispostovati ili nema mandatara.

Name

Milutin

18.08.2019 11:39

Komsic je gospodin , za razliku od one trojice nacionalista on se bori za sve ljude bez obzira na vjeru. Nama treba snazna privreda i razvoj a ostali nek glume velike srbe , muslimane i hrvate od kojih mi nemamo korist. Zeljko je najbolji politicar i ja ga kao srbin postujem i cijenim.

Name

Direkt

19.08.2019 11:15

I JOS, zaboravi na NATO, nece se desiti ni na mala vrata. Bolje bi bilo da trosimo energiju na ekonomiju, a ne na dodatno osiromasenje ove zemlje.

Name

Igipop

18.08.2019 09:58

Na kraju krajeva i nebitno je šta god da urade, ovom narodu neće biti bolje....

ODGOVORITE
Name

Радојица

18.08.2019 10:08

Пошто је Комшић "Хрват" ако буде прегласан у заједничком предсједништву нека потегне повреду националног интереса Хрвата .

ODGOVORITE
Name

on moze..

18.08.2019 11:57

Potezati pitanje i hrvatai Srba i muslimana..On je jednom rijecju-KAMELEON..

Name

Krle

18.08.2019 10:13

Dodatni pritisak na Milu, ali jedna recenica profesore u kojoj govorite "ako pristane da ce postati covjek kojem se ne moze vjerovati"..ne znam ko mu vise odavno vjeruje. Pa ni on sam ne vjeruje sebi a njegovi ukucani su vec oguglali na njegove lazi i bacanjem prasine u oci.

ODGOVORITE
Name

Marko89

18.08.2019 10:41

Ja đumbusa braćo mila,sve nesto mutavo u vladi ovakvoj

ODGOVORITE
Name

Bb

18.08.2019 10:41

Kukicu sad si skroz fulio,nista nije tacno sti si rekao, bar sto se tice Komsica i Dzafera.

ODGOVORITE
Name

рибар

18.08.2019 11:21

Дај Славо молим те, хајде што спинујеш против леукемичног Комшића и јаког Додика, али ово, да се то све ради да се удовољи Додику и окрене политика БиХ према Москви и евроазијским интеграцијама ?????? Ово ти је стварно тако ниско и глупо да немам ријечи.. Замислите људи, неки су ми предлагали да се удружим са оваквим политичким дилетантом, све да "спашавамо" БиХ од националиста. Оно, као Лазаревићу, јак си, без ораха у џепу, гураш најбољу причу у БиХ, ви сте ЗЕЛЕНИ нормални, ти имаш харизму, не бојиш се, требаш да се удружиш са нормалним хрватима и бошњацима........................ Ево Славо, ти показа на овим јефтиним спиновима зашто Лазаревић неће са таквим да прави озбиљну причу. Успут предлажем да се ти држиш свог предмета који предајеш, није овај народни посао за оне који МИСЛЕ ДА МИСЛЕ. Ваља оваквим као Лазаревић одговорити бремену времена, унормалити цијелу БиХ, односно, задовољити сва три народа и све грађане у Српској и Федерацији. Иначе, ти као аналитичар и политичар, као и сви такви аналитичари и политичари, не знате би ли пишкили, или какили? Ви МИЛИТЕ ДА МИСЛИТЕ, односно, мислите да нешто знате и да сте рјешење. Нисте ви Славо рјешење, напротив, ти си Комшић2, такви политички леукемичари су дугогодишњи проблем у БиХ, све због свог негативног срања у медијима преко десет година. Отприлике, исти сте као бивша опозиција у Српској, кукате и накукавате, уносите у народ негативну енергију, односно, преко десет година јебете овај народ у мозак, тако да су тотално слуђени да не виде од дрвета шуму, односно, да више не вјерују да се овдје ишта може нормално направити, нити да прави нови људи у политици, они који имају искуство, знање, образ и муда, ОД ВАШЕГ СВАКОДНЕВНОГ СРАЊА У МЕДИЈИМА не могу да дођу до изражаја, односно, да унесу у јавност позитивну енергију и понуде остварива рјешења- причу коју би свака нормална породица у БиХ прихватила. Кратко и јасно, по ономе како се ти и такви дјечије бавите аналитиком и политиком, све као предсједник аванагардних ЗЕЛЕНИХ и политички ПРАГМАТИЧАР из Републике Српске, ја ћу изгледа прије дејтонску БиХ ставити у нормалу са странцима и "националистима" из Федерације ,него са странцима и вама федералним салонским политичарима , тачка.

ODGOVORITE
Name

obraz

18.08.2019 12:36

Čovjek ovih dana rastura, svaka čast ribaru.

Name

Realno

18.08.2019 12:02

Ovde se zanemaruje cinjenica da i SDA trazi slanje ANP-a, da su spremni da prihvate reducirani ANP ali da zahtjevaju slanje ANP-a... To je na kraju i potpisano od strane Dodika neki dan, samo se on pravi lud pa kaze ne piše ANP nigdje, a pise da ce postovati prije donesene odluke Predsjedništva i Zakone, a to je gospodo ANP... Bez Komsica nema mandatara, ali ne vjerujem ni da ce Džaferović pristati da se ne salje ANP... Tako da nema nista od mandatara, nema SNSDa u vlasti na nivou BIH i bit ce u naredne 3 godine potpuni ekonomski slom RSa, te ukidanje istog...

ODGOVORITE
Name

re realno

18.08.2019 13:02

Što je babi milo, to joj se i snilo, toliko o tvojim"pametnim" razmišljanjima..

ODGOVORITE