Patrijarh i Putin u borbi protiv bijele kuge

Posle pet, šest optimističkih godina kad su "rode" donosile više beba nego što su mrtvačka kola vozila na groblja, Rusija je ponovo obolela od "bele kuge".

Svijet 18.08.2019 | 10:28
Patrijarh i Putin u borbi protiv bijele kuge
Stručnjaci kažu da je ponovo upala u "demografsku rupu" i da se rapidno pogoršala proporcija između broja novorođenih i umrlih. Objavljivanje statističkih podataka bio je signal za uzbunu jer radi se o ogromnoj zemlji koja je u odnosu na veličinu slabo naseljena i pad broja stanovnika ima mnogostrane posledice. Od čisto ekonomskih jer će joj vrlo brzo nedostajati radna snaga, pa do onih odbrambenih jer će se pojaviti skoro potpuno prazni regioni.

Državna statistika kaže da je prvog januara 2019. Rusija imala 146 miliona i 780.720 stanovnika i što joj je "dodelilo" deveto mesto na svetu po broju stanovnika. Ujedno, po smrtnosti Rusija je zajedno sa Ukrajinom i Gruzijom, na desetom mestu.

Broj stanovnika se stalno smanjuje jer je rađanja manje od umiranja. U prvoj polovini 2019. rođeno je 719.000 dece, čak 63.100 manje nego u istom periodu prošle godine. Za to vreme umrlo je 918.500 ljudi, što je tri odsto manje nego prošle godine. Kad se brojke analiziraju, ispada da je u prvih šest meseci ove godine zbog većeg broja umrlih nego rođenih Rusija izgubila 198.800 stanovnika. To je za 34.600 više u odnosu na lani.



Radi se o najvećem padu broja stanovnika posle 2008. godine, kad je iznosio čak 258.000. Potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova nazvala je ove podatke - katastrofalnim. Činovnici su prisiljeni da priznaju da je zabrinjavajući pad broja stanovnika rezultat ekonomske situacije u zemlji.

Na ogromnoj površini Rusije na jednom kvadratnom kilometru u proseku živi osam ljudi. Osim toga, stanovništvo znatno više živi u evropskom delu (68,43 odsto) nego iza Urala. Veliki je problem što se sa Dalekog istoka stanovništvo iseljava jer se tamo daleko teže živi. Najviše i najbrže se povećava broj stanovnika na jugu Rusije gde uglavnom živi muslimansko stanovništvo.



Demografi upozoravaju na još jednu lošu tendenciju: manje je sklopljenih brakova u odnosu na prethodne godine. Ohrabrujući je podatak da je sada manje i razvoda. U prvom polugođu registrovano je 333.100 brakova, 12 odsto manje nego za isti period lani. Što se tiče razvoda, u istom periodu 2019. bilo je 231.000 razvoda, što je za 21,8 odsto manje nego lani.

Docent Ruskog ekonomskog univerziteta Olga Lebedinska smatra da je smanjen broj rađanja jer sada statistika pokazuje pad broja žena koje su u "reproduktivnoj dobi". Prognoza je da će broj žena koje rađaju biti sve manji do 2033.



Brak se ipak vratio među Ruse, kaže statistika

Predsednik Putin je nedavno u direktnom TV razgovoru sa narodom najavio da će se povećati dečji dodaci porodicama sa niskim primanjima. Nije tajna da su građani nezadovoljni visinom pomoći koju dobijaju roditelji za novorođenu decu.

Ohrabruje i podatak da se poslednjih godina rapidno smanjio broj abortusa u Rusiji, mada je još uvek veliki. Tako je 2017. bilo oko 600.000 abortusa. Poređenja radi, 1990. godine u Rusiji je bilo čak četiri miliona i sto hiljada abortusa! Za rapidno smanjenje tog broja pored zasluge Ministarstva zdravlja, svakako je važan doprinos dala i Ruska pravoslavna crkva. Osim toga, pojačana je kontrola ilegalnih pobačaja. U vreme carevine u Rusiji su abortusi bili zabranjeni, a žene koje su se odlučivale na abortus mogle su biti kažnjene zatvorom u popravnom domu do tri godine. A lekar koji je prekinuo trudnoću lišavao se prava na rad na pet godina. Dolaskom boljševika na vlast legalizovani su abortusi i, nažalost, statistika je vrtoglavo rasla do bezumlja.

Jedna od nevolja Rusije i dalje ostaje alkoholizam. To zlo direktno utiče na broj zlostavljane dece u porodicama, kao i na roditeljsku nebrigu.

Ruska ministarka zdravlja Veronika Skvorcova tvrdi da je 70 odsto smrti ruskih muškaraca u radnoj dobi prouzrokovano preteranom upotrebom alkohola. Pod tim se podrazumeva ne samo trovanje od alkohola nego bolesti koje su prouzrokovane stalnim konzumiranjem alkoholnih pića. Dobro je to što se smanjila upotreba raznih alkoholnih surogata, pa je smanjen broj trovanja. Ali je zato veliki broj obolelih od ciroze jetre, čira na želucu, ranog poremećaja krvnog pritiska... Posle insistiranja Ministarstva zdravlja, Duma je skinula sa dnevnog reda usvajanje projekta zakona o reklamiranju alkoholnih pića.



KIRILOVA INICIJATIVA

Ruski patrijarh Kiril je pokrenuo akciju da se poveća broj dece. Obećao je da će crkva osnivati prihvatilišta za mame koje imaju materijalnih problema. U tim prihvatilištima će biti sve besplatno za takve majke i decu do tri meseca. Sa takvim majkama koje su odlučile da ne abortiraju razgovaraće lokalni sveštenici i socijalni radnici. Ako majka oceni da ne može da se brine za dete i posle ta tri meseca, moći će da ga ostavi u prihvatilištu, s tim što će uvek moći da dođe po svoje dete.

"DIMI" 40 MILIONA

Drugi neprijatelj muškaraca u Rusiji je pušenje. Zato Ministarstvo zdravlja Rusije postavlja pred sobom i društvom zadatak da se smanji broj pušača. Želja je da se do 2050. godine smanji broj pušača do pet odsto. Poslednje istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da u Rusiji puši oko 30 odsto stanovnika, tj. oko 40 miliona ljudi.

(Večernje novosti)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

zdravko

18.08.2019 09:23

Treba iskorenit crnu kugu to jest crkvu onda bi se iskorenile sve ostale kuge.

ODGOVORITE
Name

Deutschland

18.08.2019 09:31

Kod nas u RS,ove godine 92 skole se zatvaraju,sela pusta,a DODIG se veseli pod satorom na Manjaci,i prica bajke, drvosječama,radno sposobnih ima oko 200000,dvesta hiljada,kome auto put, Arapima, Kinezima,da je covjek,kao sto nije,Dodik,jos i studente poceo ubijati,David,nikad se nebi nasmijao,a kamoli pjevao,na Veliki Petak ide kod pape,onoga koji je u Jasenovcu, Srbe i ostale unistavao,to je vodja Dodik

ODGOVORITE