Ameri nisu "kidali", ali su Špancima pokazali snagu!

Selekcija SAD u prvom zvaničnoj proveri pred Svetsko prvenstvo u Kini pobedila Španiju.  Jaki su, ali može da se igra sa Amerima: Španci se borili, Popovičevi puleni spakovali 11 trojki! Na kraju 90:81. Loša vest za SAD je što Pi Džej Taker ne ide na Mundobasket zbog povrede skočnog zgloba.

Košarka 17.08.2019 | 13:23
Ameri nisu "kidali", ali su Špancima pokazali snagu!
Košarkaška reprezentacija SAD, glavni kandidat za titulu na Mundobasketu, odigrala je prvi zvanični kontrolni meč u sklopu priprema za takmičenje u Kini.

Selektor Greg Popović, koji je zbog otkaza i povreda, bez mnogo biranja ostao na 14 igrača, imao je za sparing partnera odličnu selekciju Španije, koja takođe ima visoka očekivanja na predstojećem Svetskom kupu.

Amerikanci su ugostili "crvenu furiju" u Anahajmu i trijumfovali rezultatom 90:81 (31:20, 23:21, 17:17, 19:23).

Domaćini su bili ti koji su od početka do kraja kontrolisali rezultat na utakmici. Odmah su stekli prednost i nisu je ispustili do kraja.

Na drugoj strani, Španci su u nekoliko navrata pokušali da priprete, ali svaki pokušaj da se rezultatski približe, selekcija SAD je osujetila novom serijom pogodaka.

Popović, čiji je tim zabeležio 11 trojki iz 19 pokušaja, ukazao je šansu svim raspoloživim igračima, izuzev Markusa Smarta, a najefikasniji su bili Donovan Mičel sa 13 pogodaka, Kris Midlton upisao je 12, a Džejson Tatum i Kemba Voker postigli su po 11 poena. Voker je imao i šest uhvaćenih lopti i osam asistencija.

U selekciji Španije svih 14 igrača dobilo je priliku da zaigra, a najefikasniji je bio Mark Gasol sa 19 poena, četiri skoka i tri asistencije, dok je Riki Rubio upisao 16 pogodaka, uz sedam asistencija i pet ukradenih lopti.

Selekciju SAD posle meča sa Španijom očekuje put u Australiju, gde će odigrati dva kontrolna meča sa domaćom reprezentacijom, kao i duel sa Kanadom.

Svetsko prvenstvo u Kini na programu je od 31. avgusta do 15. septembra.



Da su u najjačem sastavu - nisu. Da je ovo jedan od slabijih timova Sjedinjenih Američkih Država poslednjih godina - jeste. Da su pobedivi - jesu. Ali da su i dalje prvi favorit predstojećeg Svetskog prvenstva - jesu.

Otprilike su to zaključci koje možemo doneti posle prve pripremne utakmice Amera i to one koju su igrali protiv Španije. SAD je slavio sa 90:81. Nije to bila neka strašna dominacija, pobeda od 30 razlike, već naprotiv. Ovo je donekle dokaz da može da se igra sa njima. Naravno, uz ogradu da je pripremni meč u pitanju pa će sigurno i ekipa Grega Popoviča dići ritam do Mundobasketa.

Kada smo kod Popoviča, on je pred utakmicu dobio još jednu lošu vest, u nizu loših vesti ovoga leta. Košarkaš Hjustona, Pi Džej Taker neće igrati na Mundobasketu. On se povukao zbog povrede skočnog zgloba. Svi ostali će biti na raspolaganju Popoviču na turnerji po Kini pre Mundobasketa.

Ameri su uprkos toj vesti bolje počeli meč i dobili prvu deonicu sa 31:20. Ipak, kako je vreme odmicalo, a Španija se privikavala na uslove, razlika je bila sve manja, na kraju je sve završeno s devet poena razlike, a Španci su čak i dobili drugo poluvreme jer je u trećoj četvrtini bilo nerešeno, a ekipa Serđa Skariola je nadjačala Amerikance u poslednjoj deonici.

Domaći sastav je igrao ovaj duel sa 13 igrača, od njih su četvorica imala 10 ili više poena. Igralo se u Anahajmu, a SAD je praktično ubio Špance trojkama i tu napravio ključnu razliku. Popovičev tim je na ovoj utakmici ekipno šutirao 11/19 za tri poena i to je procenat protiv koga se jako teško boriti. Ukupno je SAD imao šut iz igre 54,8 odsto.

Amerikanci su igrom slučaja napravili ekipu bez najvećih zvezda, ali sa mnogo talenta. Svi mogu da trče brzo u tranziciji, da pogađaju za tri poena, a i o individualnom kvalitetu ove reprezentacije je izlišno pričati, dovoljno je samo videti kako Kemba Voker rešava neke situacije na iskusan, NBA način.

Zato i ne čudi što je i poenterski SAD imao vrlo uravnoteženu sliku - Donovan Mičel je dao 13 poena i tako bio najefikasniji. Kris Midlton je dodao 12, Kemba Voker i Džejson Tejtum su ubacili po 11. Džejlen Braun je dodao devet, Bruk Lopez i Majls Tarner po osam, Kajl Kuzma sedam, DerikVajt četiri, Džo Heris tri, Daeron Foks i Harison Barns su dodali po dva, dok se Mejson Plamli nije upisao u strelce. Markus Smart nije igrao zbog povrede.

Kod Španaca je 14 igrača ulazilo na parket. Mark Gasol sa 19 poena (7/13 iz igre) i Riki Rubio sa 16 poena pokazali su najviše i tu se videlo njihovo NBA iskustvo. Serhio Ljulj je dodao 11 poena. RudiFernandez je ubacio osam, koliko i Pjer Oriola, Vili Ernangomez je dodao šest, Pau Ribas pet, Huančo Ernangomez i Kino Kolom su dodali po četiri. Ilmane Diop je ubacio dva.

Ovo su tek pripremne utakmice, ono glavno tek sledi, teško je baš meriti snagu i formu po ovakvim utakmicama, ali deluje da se neki obrazac stvara. A to je da će sa Amerima “moći da se igra”, te da tu nema ubica poput Kajrija Irvinga 2014. ili Kevina Duranta 2016. koji će da izađu i pokažu vam da je razlika u klasi prevelika.

Nadajmo se da ćemo imati priliku da se odmerimo sa Amerima i to u onom meču koji svi priželjkujemo…

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar