Džaba peglanje dugova: ŽRS traži 60 miliona KM

“Željeznice RS” dobijaju svake godine 25 miliona maraka subvencija iz budžeta RS, ali v. d. direktora ovog preduzeća, Zoran Ilinčić, tvrdi da to nije dovoljno i da je nephodno dva i po puta više!

Republika Srpska 17.08.2019 | 08:30
Džaba peglanje dugova: ŽRS traži 60 miliona KM
– U sadašnjim uslovima, s obzirom na to da imamo dotrajale vozove i pruge, koji iziskuju mnogo troškova da bi saobraćaj bio bezbjedan, optimalno bi bilo da primamo 60 miliona KM subvencija godišnje – kaže Ilinčić.

Subvencije su namijenjene za podršku putničkom saobraćaju i za održavanje infrastrukture i praktikuju se i u drugim evropskim zemljama, pa i onim najrazvijenijima. Problem je, međutim, što, za razliku od zapadnoevropskih država, koji novac daju uglavnom da bi podržale inače komercijalno neodrživa putovanja vozovima, u RS se taj novac troši na krpljenje pruga i lokomotiva, a u proteklom periodu je, nerijetko, bio korišten i za plate zaposlenima.

Izdašne subvencije dobijaju i željeznice u regionu. Tako „Hrvatske željeznice“ od države primaju više od 62 miliona evra godišnje za podršku putničkom saobraćaju. Železnice u Srbiji su podijeljene na 4 preduzeća, od kojih dva, „Srbija voz“ i „Infrastruktura“, još uvijek primaju subvencije od 10-ak miliona evra godišnje. Mada je resorna ministarka Zorana Mihajlović najavila da će te subvencije biti smanjivane i na kraju ukinute, poznavaoci prilika upozoravaju da putnički željeznički saobraćaj subvencionišu i Francuska, Njemačka i Švajcarska. 

“Željeznice Republike Srpske” su, nakon dugogodišnjih vrtoglavih gubitaka, prošlu godinu završile u plusu od 28,5 miliona KM, zahvaljujući “peglanju dugova” uz pomoć kredita Svjetske banke, a smanjen je i trošak za radnu snagu, jer je broj zaposlenih sa 3.098 sveden na  2.390.

Ipak, subvencije su i dalje neophodne, a biće, tvrde poznavaoci prilika, potrebne čak i u slučaju najoptimističnijeg scenarija: ako se za koju godinu broj radnika i troškovi svedu na minimum, a”Željeznice RS” se izbore za svoj dio kolača na evropskom tržištu prevoznika.

(Srpskainfo)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

17.08.2019 06:33

Vidili sta se u komsiluku radi pa hoce i oni..a da li ste zaradili

ODGOVORITE
Name

Re

17.08.2019 14:51

Kolika je glupost uzimati primjer jedne Francuske. Njemačke itd. govori podatak da jedan obični voz u Francuskoj ima veću vrednosti od ZRS. Niko se neće da zapita i gleda ekonomski opstanak realne mogućnosti isplativost i opstanka željeznica je jedno moguća u ujedinjenju poslovanja u BiH. Znam da to mnogi čekaju na osude ali je to realnost. Zašto? Pa imali logike i koliki su troškovi odkaci i zakači na svako tri stanice imali isplativost kupovine savremenih mašina za održavanje pruge na malim kilometrima a mašine koštaju milionima to je samo kap a da nepricamo o privredi. Samo jedan segment željezna ruda da se stotina to faktički gasi ZRS. Ja sam ipak za da ljudi rade

Name

XXL

17.08.2019 06:41

KOLIKO STE ZAPOSLILI NERADNIKA TESKO DA BI VAS I AMERIKA IZVUKLA IZ KRIZE....A I DALJE PRIMATE ..A VAMO PRICATE DA IMA VISAK LJUDSTVA...MA DAJJJJJJ.

ODGOVORITE
Name

SALE SLOVENAC

17.08.2019 06:59

MALO JE TO PARA ZA DNS , TREBA AMORTIZOVATI IZGUBLJENA MJESTA U VLADI, GRADU PREDORU ......

ODGOVORITE
Name

Grant Sredstva

17.08.2019 07:18

Drzava je vlasnik infrastrukture, a povezana preduzeca sluze za upravljanje i odrzavanje. Npr. preduzece za upravljanje autoputevima, nema kapacitete da iz vlastitih prihoda finansira kapitalne projekte. Isti je slucaj i sa preduzecima u okviru lokalnih zajednica (Toplana, Vodovod...) koja upravljaju infrastrukturom. Lokalna zajednica, vlastitim sredstvima ili kreditnim zaduzenjem, nalaze ili odobrava projekte, koji podrazumijevaju znacajniju rekonstrukciju ili izgradnju.

ODGOVORITE
Name

Ukinite zeljeznice

17.08.2019 07:59

Nikome to netreba. Nema privredw, nema putnika. A stravican broj radnika. Nemamo ni zdravstvo kako treba. Vozajte sto treba auto putem,valja vravati i te dugove.

ODGOVORITE
Name

Neko

18.08.2019 15:17

Bolje da ukinu kamionski lobi i podsticaj na propalu poljoprivredu.

Name

Katanac

17.08.2019 08:07

Samo ste stetocina vise, u ovakvim okolnostima, a stanje je takvo da nemozete biti funkcionalni!

ODGOVORITE
Name

Jedino ispravno je

17.08.2019 08:45

Dovesti strucne kvalifikovane rukovodioce na sve pozicije bez stranačke pripadnosti.Sve će leci na svoje mjesto a i plate će biti zadovoljavajuće.

ODGOVORITE
Name

Domino efekat

17.08.2019 11:40

Dovesti strucnjake!Ne postoje strucnjaci za zečjeznice kada je problem takve vrste. Strucnjaci, casni, odgovorni trebaju prvo od vrha vlasti pa do lokala. Lancana propast!Sve polazi od pljacke kriminalne vlasti, unistene privrede, mali broj stanovnika, itd...Nista nije funkcionalno i od interesa drustvene zajednice, samo mafijaskih krugova.

Name

Direkt

17.08.2019 10:31

Vlada RS, Zeljeznice RS i njihove reforme.

ODGOVORITE
Name

Машиновођа

17.08.2019 13:36

Само Симо Цвјетковић може извући жељезнице.

ODGOVORITE
Name

Kolaps, jedno ta drugim

17.08.2019 14:54

Simo i bilo ko, samo moze izvuci zeljeznice na otpad,da se iskoristi ta staro gvozdje. Nefunkcionalno, neprofitabilno u razvaljenom privrednom sistemu.

Name

Pojednostavljeno

17.08.2019 17:13

Dragi zeljeznicari, nije dovoljno samo stranacki dobiti posao i zaokruziti toga ili nekoga sto vas je nagovorio. Radnicka borba je suprotmo od toga, uvijek birajte za svoje dobro ma koja vlast bila,ako vidite da vas vuku u provaliju i nesmijete biti ograniceni, samo na zeljeznice.Radnicka solidarmost treba da je sila koja drzi ili rusi vlast. A Vi uporni ko mazge, drugi misle vasim mozgom. E tako se to propada....

Name

Zagor

17.08.2019 17:44

Tako je samo Simo Cvetkovic,dobar za sve,najvise za svoj dzep

Name

Zagor

17.08.2019 17:44

Tako je samo Simo Cvetkovic,dobar za sve,najvise za svoj dzep

Name

KoLektor

18.08.2019 08:42

Petko Stanojević+Simo Cvjetković=trenutna situacija Nema šta, dokazano nesposoban!

Name

Zagor

17.08.2019 15:29

slazem se sa ovim jednim,samo Simo Cvetkovic,istinski borac za sebe i svoj dzep

ODGOVORITE
Name

ŽRS ZVORNIK

17.08.2019 16:56

Niko nas više neće spasiti.Krađa kriminal mito nestručnost sve fo je dovelo do kataklizme željeznice.U zvlrniku nafta czrila na sve strane, sve videli i znali : Novo, Nikola šef stanice šef vuče a i mnogi radnici samo oni šutili Nikola pretio a neki njegovi radili na transportu iste.Nekada davni i pare za otpremnine isparile, novac za losao u koverat i zna se kome.Noćni rad u stanici bio ukinut zbog mita i ljubimice.Lažni uverenja i diploma pune latice, izmišljali da su nekada radili na željeznici a sve pod komandom šefa.Jedni papari tovarnice prate voz a druge se lično nose u fabriku Birač.Bivši i sadašnja radnica nagrađeni većim i nezaslužnim koeficientom.I svašta još i godinama traje pa se nadamo boljem.D nema bolje dok se ogromna večina rukovodstva ne smdni i kazni gospodine ganeralni.

ODGOVORITE
Name

Ре

18.08.2019 06:59

Вратите нам Нову, све ће пропасти, биће и вишка свега.

Name

Treba Imati Petlju

18.08.2019 10:41

Druze, prijavi nezakonite aktivnosti, nemoj palamuditi uprazno! Direktor VV, Novo Panic i jest smijenjen, nakon sto su slicne stvari ugledale svjetlost dana! Jel' posao generalnog direktora da prvi sazna, ono sto je u zoni odgovornosti nizih organizacionih nivoa?!