Još se ne zna da li Mital ostavlja radnike bez posla

Uprava preduzeća Arselor Mital Prijedor je u maju najavila otpuštanje čak 300 radnika u rudniku Omarska. Tada je najavljeno da će do otpuštanja doći već početkom septebmra ove godine. Taj datum samo što nije stigao, a radnicima još uvijek nije saopšteno da li je Mital ostao pri namjeri da daje otkaze ili će radna mjesta biti sačuvana.

Republika Srpska 16.08.2019 | 20:20
Još se ne zna da li Mital ostavlja radnike bez posla
Zvaničnih i konačnih informacija o eventualnim otpuštanjima još uvijek nema, a među radnicima u Omarskoj raste nervoza jer septembar samo što nije. Iz kompanije Arselor Mital je ranije poručeno da je razlog smanjenja proizvodnje i najave otpuštanja, stalna neizvjesnost dugoročne budućnosti proizvodnje.

Na pitanja BN TV da li i dalje ostaju pri namjeri da otpuštaju radnike ili su od toga odustali, iz ovog preduzeća ne daju konkretan odgovor.

"Nemamo nekih novih informacija vezano za vaš upit. Kada budemo imali, blagovremeno ćemo vas obavijestiti", kratko je saopšteno iz Arselor Mitala Prijedor.

Ako dođe do smanjenja proizvodnje u Omarskoj to bi značilo da će skoro polovina radnika dobiti otkaz. Iz sindikata Arselor Mitala za sada ćute, međutim u Konfederaciji sindikata Republike Srpske ipak očekuju da do otpuštanja neće doći i da će dogovor biti postignut.

Već duže vrijeme postiji spor Arcelor Mitala i Vlade Republike Srpske oko transfernih cijena po kojima se ruda iz Prijedora isporučuje Mitalovoj Željezari u Zenici, a odnosi su se dodatno pogoršali i nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja prodaje državnih akcija  Rudnika željezne rude Ljubija. U opoziciju upozoravaju da su najavljeni otkazi posljedica nesređenih odnosa između Mitala i pojedinih interesnih grupa u Vladi Republike Srpske.

Ukoliko bi došlo do smanjenja proizvodnje u rudniku Omarska, to bi ostavilo veoma ozbiljne posljedice na privredu prijedorske regije, ali i na Željeznice Republike Srpske koje prevoze rudu od Prijedora do Zenice, jer bi im se obim posla smanjio za 30 odsto.



BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Maks

16.08.2019 18:58

Kako otpuštaju kada su skoro primili 50 novih radnika

ODGOVORITE
Name

pirmo

16.08.2019 19:58

U pravu si primili 50 radnika a namjeravaju do otpuste 300 neradnika.

Name

realnost

17.08.2019 14:21

jelaču na robiju kad može brat od mitala može i on

Name

re

16.08.2019 21:32

Pod hitno izbaciti stranog okupatora sa našeg rudnika, šta stranci imaju tražiti na našim rudnicima, ni mi ne tražimo ništa po rudnicima na Zapadu i Istoku.

ODGOVORITE
Name

Ре

17.08.2019 08:00

Само одвајање Омарске од ПД, хоћемо општину као Станари.