Šeširi: Partizan sigurno u trećem, Zvezda na granici!

Ukoliko bi ušao u Ligu šampiona srpski prvak bi sigurno bio u četvrtom šeširu. . .

Fudbal 16.08.2019 | 20:40
Šeširi: Partizan sigurno u trećem, Zvezda na granici!
Partizan je pregrmeo Malatiju i obezbedio plasman u plej-of kvalifikacija za Ligu Evrope, preko kog će imati šansu da se još jednom domogne grupne faze tog takmičenja. Crvenoj zvezdi je sreća na penal-ruletu u Danskoj omogućila da se nada Ligi šampiona, ali u slučaju da ne dosanja taj san - grupa u Ligi Evrope je zagarantovana. 

Dakle, Srbija ima lepu mogućnost da bude reprezentovana sa dva tima predstojeće jeseni u Evropi, a ukoliko se dogodi da se oba kluba nađu na žrebu za Ligu Evrope (u šta u Zvezdi veruju da se neće dogoditi, jer bi mnogo radije u onaj drugi žreb, gde su 32 najbolja tima Starog kontinenta), postoji sasvim izvesna mogućnost da i jedan i drugi budu u trećem šeširu. 

Zapravo, situacija je sledeća: osvajač srpskog kupa, ukoliko uspe da prođe Molde, biće u trećem šeširu sigurno, dok je šampion naše zemlje prema trenutnoj projekciji šešira na samoj granici. Zvezda sa svojih 16,750 bodova i dalje može da sklizne u poslednji šešir. Da se to ne bi dogodilo u plej-ofu za Ligu šampiona ne bi smela da se dogode neka iznenađenja. Ispadanje samo jedne od tri favorizovane ekipe moglo bi da pomrsi konce crveno-belima. To su Briž, Dinamo Zagreb i praška Slavija. Kako ta tri tima imaju veći koeficijent od beogradskog kluba njihovo "upadanje" u Ligu Evrope značilo bi određena pomeranja u ovoj projekciji.  

Naravno, Crvena zvezda ima i svoje "dobre duhove" u vidu favorita (klubova sa jačim koeficijentom) koji igraju plej-of za Ligu Evrope. Jer njihove eventualne eliminacije poništile bi eventualne kikseve Dinama, Briža ili Slavije. Recimo, ukoliko bi Torino izbacio Vulverhempton u kvalifikacijama za LE, a Kluž iznenadio Slaviju, Zvezda bi ostala tu gde jeste - u trećem šeširu. 

Isto tako ispadanje bilo kog drugo tima koji je u ovoj projekciji iznad crveno-belih (Seltik, Fajenord, Braga, FCSB, PAOK, Legija...) značio bi pomeranje srpskog tima nagore, u bezbednu zonu u okviru trećeg šešira. 

Kada je Partizan u pitanju razloga za strah od padanja u četvrti šešir nema. Zahvaljujući dobrim rezultatima prethodnih sezona crno-beli su sakupili dovoljno bodova da budu sigurni u tom trećem šeširu. Čak i u slučaju da sva tri favorita iz Lige šampiona ispadnu u Ligu Evrope (a pritom se ne dogodi nijedno iznenađenje u plej-ofu za Ligu Evrope), četa Sava Miloševića (pod uslovom da prođe Molde, naravno), biće u trećoj kvalitativnoj grupi. Postoji šansa da se Partizan dokopa i drugog šešira, ali to je već u domenu teorije. Toliki broj iznenađenja ipak nije realan.  

Evo kako izgleda kompletna projekcija šešira, uz napomenu da će savim sigruno doći do nekih pomeranja po odigravanju plej-ofa u oba takmičenja: 



Naravno, zvezdaše ova projekcija previše ne zanima, dokle god postoji šansa za ulazak u elitu. A ukoliko ekipa Vladana Milojevića uspe u toj nameri na žrebu će sigurno biti u četvrtom šeširu...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar