Pokvarena hrana napisala 66 kazni u Banjaluci

Minimalna kazna koja je predviđena ako se pronađe pokvaren proizvod u prometu kod preduzetnika je 1. 000 KM, dok je za isti prekršaj za pravno lice predviđena minimalna kazna od 2. 000 KM, a za odgovorno lice minimalna kazna od 300 KM.

Republika Srpska 16.08.2019 | 07:34
Pokvarena hrana napisala 66 kazni u Banjaluci
Inspekcija za hranu izdala je u prvih šest mjeseci ove godine 66 prekršajnih naloga na području grada Banjaluka u iznosu od 36.350 KM zbog pokvarene hrane, koju je pronašla tokom kontrola prehrambenih proizvoda u gradu, potvrđeno je za "Nezavisne" iz Odjeljenja za inspekcijske poslove.
 
Prema njihovim riječima, kontrola prehrambenih proizvoda vrši se kontinuirano, odnosno svakodnevno, a u ljetnom periodu su kontrole još više pojačane.

"Pojačane su kontrole u objektima brze hrane, poslastičarnicama, objektima u kojima se vrši priprema točenog sladoleda, kao i nadzor nad pripremom hrane u marketima", rekli su u Odjeljenju.

Minimalna kazna koja je predviđena ako se pronađe pokvaren proizvod u prometu kod preduzetnika je 1.000 KM, dok je za isti prekršaj za pravno lice predviđena minimalna kazna od 2.000 KM, a za odgovorno lice minimalna kazna od 300 KM.

"Izvršeno je uzorkovanje i ispitivanje sladoleda za uličnu prodaju na osam lokacija. Ispitivanje su obavili Institut za javno zdravstvo i Veterinarski institut 'Dr Vaso Butozan' u prisustvu gradskog inspektora za hranu", istakli su u ovom odjeljenju.

Rezultati superanalize pokazali su da je sedam uzoraka bilo ispravno, a kod jednog uzorka utvrđena je neispravnost zbog čega su preduzete zakonom predviđene mjere.

"Za pokvarene proizvode su izrečene novčane kazne i druge zakonom propisane mjere vezano za uništenje istih", kazali su u Odjeljenju.

Dodali su da su u prometu zatečeni proizvodi isteklog roka upotrebe, te gotova jela u kojima je analizom utvrđeno da ispitivane vrijednosti pojedinih parametara prevazilaze referentne vrijednosti propisane pravilnikom.

"Kazne za promet neispravnog sladoleda su u visini od 2.300 KM. Za proizvode isteklog roka upotrebe i gotova jela u kojima ispitivane vrijednosti pojedinih parametara prevazilaze referentne vrijednosti propisane pravilnikom kod preduzetnika su u visini od 1.000 KM, a kod pravnih lica u visini od 2.000 KM i odgovorna lica u pravnim licima u visini od 300 KM", pojasnili su u Odjeljenju za inspekcijske poslove.

(Nezavisne novine)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Skeptik

16.08.2019 05:39

Ako podijelimo 36.350 KM sa 66 kazni dobijamo iznos od 550 KM po jednoj kazni. A taj iznos trovači zarade za jednu noć. Draga inspekcijo, nemojte nas zamajavati sa takvim saopštenjima jer vrijeđate osnovnu ljudsku inteligenciju.

ODGOVORITE
Name

kažem

16.08.2019 06:57

Ma ljudi ni ruke ne peru, pa misliš da ih je briga šta jedu. Kada su bile poplave, mnogi su se ljutili što im skrećeš pažnju, kažeš da ne bi trebali piti vodu sa česme barem dok se stanje ne smiri. Nisu krive ni institucije koliko smo krivi mi. Krivi smo mi.