LE - Partizan, ipak, na Molde: Aris stigao 3:0, pa stao!

Predstavnik Norveške ponovo u Srbiji, već za sedam dana u Humskoj. . . A umalo da Partizan "skrene" za Grčku! Partizane, dobro je što nije Solun - Aris tamo nije izgubio 50 godina! Molde nekako prošao kroz grčki pakao. . .  Aris nadoknadio 0:3, pa ispao – Molde stiže u Humsku! Fudbaleri Partizana igraće sa norveškim Moldeom u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope.  Asistencija Gaćinovića, provukli se PSV i Mitrovićev Strazbur. . .  Fudbaleri Hapoela, Ludogoreca, AEK-a, Viktorije, Astane, AZ Alkmara, Ajntrahta, Genta, PSV-a i Strazbura prošli su u plej-of Lige Evrope.

Fudbal 15.08.2019 | 23:40
LE - Partizan, ipak, na Molde: Aris stigao 3:0, pa stao!
Norveški tim je uz dosta sreće izbacio grčki Aris sa ukupnih 4:3, iako je u revanšu ispustio tri gola prednosti sa svog terena.

Činilo da će meč u Solunu predstavljati samo formalnost nakon 3:0 u Skandinaviji. Međutim, već do poluvremena Aris je uspeo da postigne dva gola i brzo se vrati u život, a onda šest minuta pre kraja revanša stigne i do 3:0 i tako potpuno izjednači ukupni rezultat.

Krenuli su Grci silovito i u produžetku, pretili preko Martinesa i Diginija, a onda je u nadoknadi vremena prvog dodatnog perioda usledio hladan tuš.

Molde koristi priliku za kontranapad, Matis Boli sjajno prati dubinsko dodavanje po levoj strani i lobuje golmana Arisa za muk na tribinama.

Iako su im bila potrebna još dva gola, verovali su fudbaleri grčkog kluba u čudo do samog kraja. Žestoko su pritisli goste, imali nekoliko sjajnih prilika preko Junsa, ali su Norvežani odoleli i prošli dalje.

Tako se Molde posle samo mesec dana vraća u Srbiju. Norveški tim je u II kolu kvalifikacija izbacio Čukarički. Nakon 0:0 u Skandinaviji, slavili su 3:1 na Banovom brdu.

Partizan će biti domaćin Moldeu u prvom meču plej-ofa za Ligu Evrope 22. avgusta, dok je revanš 29. u Norveškoj.

Posle prve utakmice Moldea i Arisa u Norveškoj (3:0) činilo se da su Grci već prežaljeni i da će Partizan u Skandinaviju u plej-of za Ligu Evrope, a onda umalo senzacija!

Već posle prvog poluvremena meča u Solunu "mirisalo" je na potpuni obrt pošto je Aris postigao dva gola, da bi na 3:0 došli na šest minuta do kraja utakmice preko Digvinija, tako da su produžeci odlučivali o učesniku poslednje runde kvalifikacija.

Grci su napadali iz svih oružja, zabeležili čak 33 šuta (12 u okvir gola), ali dalje je prošao Molde zahvaljujući golu Bolija u 106. minutu utakmice, za ukupnih 4:3 za Norvežane!

To znači da će klub iz Norveške drugi put u mesec dana gostovati u Beogradu pošto je u 2. kolu kvalifikacija već igrao sa Čukaričkim i pobedio ga na Banovom brdu (3:1), za prolaz posle remija bez golova pred svojom publikom.

Partizan će Molde ugostiti već narednog četvrtka (22. avgust) u Humskoj, za sada deluje bez navijača mada se čeka odluka na žalbu Partizana.

Revanš bi se igrao sedam dana kasnije (29. avgust) na zapadnoj obali Norveške.

Malo je nedostajalo da se dogodi veliko iznenađenje i da Partizan umesto protiv Moldea ključnu bitku za plasman u grupnu fazu Lige Evrope vodi sa Grcima. Aris je uspeo da nadoknadi veliki zaostatak iz prve utakmice u Norveškoj (0:3), uspeo je da odvede utakmicu u produžetke, ali nije imao dovoljno snage da u potpunosti slomi četu Erlinga Moea (3:1). Molde se izvukao iz ključećeg lonca kada se najmanje očekivalo...

Da li je za Partizan bolje što je prošao Molde, ili bi možda bilo bolje da je to bio Aris - teško je komentarisati. Prosto, pitanje kako vam koji tim legne. Ono što je glavni utisak jeste da su Grci sa svojom kolonijom stranaca talntovanija ekipa (večeras samo dvojica domaćih igrača u startnih 11 i još jedan na klupi), tehnički bolje potkovana, dok je Molde bolje uštimovan i sklon šablonima koje im je usadio još Ole Gunar Solskjer pre nego što je otišao u Mančester Junajteda. Usotalom, imali smo prilike da ih vidimo u dvomeču sa Čukaričkim. 

Ako ćemo da tražimo dlaku u jajetu onda je možda ipak bolje za crno-bele što je na kraju ispalo da Molde dolazi u Beograd, jer za Aris je vezana jedan zaista nestvaran podatak - radi se o klubu koji evropsku utakmicu kod kuće nije izgubio od 1968. godine. Nije odigrao bogzan koliko, ali nije ih bilo ni tako malo - 27 duela. Dolazili su u Solun u proteklih 50 godina Benfika, Čelsi, Roma, Atletiko Madrid, Mančester Siti, Bajer Leverkuzen, Crvena zvezda... I niko, ali baš niko nije uspeo da pobedi. S te strane gledano - bolje što je Molde. 

Norvežani su večeras odigrali ispod svojih mogućnosti. Verovatno ima i do ambijenta na stadionu. Aris je na vreme postigao taj prvi gol preko Španca Matilje, zagrejao publiku i nadu domaćih fudbalera da mogu do čuda. Kada je samo 12 minuta kasnije Jorgos Delizizis na asistenciju Fetfacidisa pogodio za 2:0, gosti su se našli u nebranom grožđu. 

Aris do toliko željenog trećeg pogotka dolazi pet minuta pre kraja preko Francuza Nikole Digenija. Bio je to rezultat koji utakmicu vodi u produžetke. 

Domaći su se našli na pragu malog čuda i u produžetke su ušli na krilma velikog samopouzdanja, ali u poslednjim trenucima prvog nastavka rezervista iz Obale Slonovače Matijs Boli utišao je uzavreli stadion u Solunu - 3:1. Tog momenta domaćinu su bila potrebna još dva gola, a za tako nešto nisu imali snage. 

Partizan prvu utakmicu protiv Moldea igra idućeg četvrtka u Beogradu. 

Asistencija Gaćinovića, provukli se PSV i Mitrovićev Strazbur... Fudbaleri Hapoela, Ludogoreca, AEK-a, Viktorije, Astane, AZ Alkmara, Ajntrahta, Genta, PSV-a i Strazbura prošli su u plej-of Lige Evrope.

Ajntraht naših reprezentativaca je rutinski odradio revanš protiv Vaduca i minimalnom pobedom "overio" plasman u plej-of.

Mijat Gaćinović je asistirao Džonatanu de Guzmanu za jedini gol u 32. minutu susreta u Frankfurtu.

Zamenio ga je Pasijensija 25 minuta pre kraja meča. Ceo meč odigrao je Dejan Joveljić, dok Filip Kostić nije bio u protokolu.

Dalje je prošao i francuski Strazbur našeg defanzivca Stefana Mitrovića, minimalnom pobedom nad Lokomotivom Plovdiv u revanšu.

Gent je nakon 1:1 na Kipru bio ubedljiv protiv AEK-a iz Larnake 3:0, dok je njihov imenjak iz Grčke sa 1:1 odbranio pobedu 2:0 iz Krajove protiv rumunske Univerzitatee.

Hapoel Ber Ševa je na svom terenu nadigrala Norčeping 3:1 i prošla dalje nakon 1:1 u Švedskoj, dok je AZ Alkmar pregazio Marijupulj 4:0 nakon remija bez golova u Ukrajini.

Dominantni u svojim dvomečima bili su Ludogorec koji je eliminisao Nju Sejnts sa ukupnih 9:0, te Astana koja je izbacila Valetu sa ukupnih 9:1.

S druge strane, holandski PSV se provukao pored norveškog Haugesunda, koji je odoleo u Ajndhovenu nakon minimalnog poraza kod kuće.

Sigurne pobede Hrvata, Portugalaca, Britanaca i Španaca! Fudbaleri Rijeke, Brage, Rendžersa, Vulverhemptona i Espanjola su se plasirali u plej-of kvalifikacija za Ligu Evrope.

Sve nabrojane ekipe su imale prednost iz prvih mečeva, ali su i u revašima potvrdile svoju nadmoć u odnosu na protivnike.

Najteži posao je imao hrvatski predstavnik koji je gostovao Aberdinu, ali je uspeo i drugu utakmicu protiv škotskog tima da reši u svoju korist rezultatom 2:0.

Portugalska Braga nije imala teži posao protiv Brondbija, koga je pobedila sa 3:1, za ukupnih 7:3 u dvomeču.

Sličan scenario je viđen i u duelu Rendžersa i Mitjilanda, 3:1 u revanšu, ukupno 7:3.

Fudbaleri Vulverhemptona su sa 4:0 pobedili Pjunik, koga su i na gostujućem terenu savladali istovetnim rezultatom, dok je Espanjol sa 3:0 potvrdio prolaz dalje u duelu sa švajcarskim Lucernom.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU EVROPE, 3. kolo:

/Staza šampiona/

Saburtalo (Gruzija) - ARARAT (Jermenija) 0:2, prva utakmica 2:1

igrano u utorak

Nome Kalju (Estonija) - DIDELANŽ (Luksemburg) 0:1, 1:3
Dandalk (Republika Irska) - SLOVAN BRATISLAVA (Slovačka) 1:3, 0:1
LINFILD (Severna Irska) - Sutjeska (Crna Gora) 3:2, 2:1

u četvrtak

Helsinki (Finska) - RIGA (Litvanija) 2:2, prva utakmica 1:1
AIK (Švedska) - Šerif (Moldavija) 1:1,2:1
SUDUVA (Litvanija) - Makabi Tel Aviv (Izrael) 2:1,2:1
BATE BORISOV (Belorusija) - Sarajevo (BiH) 0:0,2:1
Nju Sejnts (Vels) - LUDOGOREC (Bugarska) 0:4, 0:5
Valeta (Malta) - ASTANA (Kazahstan) 0:4, 1:5

/Glavna staza/

Atromitos (Grčka) - LEGIJA (Poljska)0:2, prva utakmica 0:0
VITORIJA GIMARAEŠ (Portugal) - Ventspils (Litvanija) 6:0, 3:0

u četvrtak

Dinamo Tbilisi (Gruzija) - FEJNORD (Holandija) 1:1,0:4
SPARTAK MOSKVA (Rusija) - Tun (Švajcarska) 2:1, 3:2
Malatija (Turska) - PARTIZAN (Srbija) 1:0,1:3
ZORJA (Ukrajina) - CSKA Sofija (Bugarska) 1:0,1:1
Zrinjski (BiH) - MALME (Švedska) 1:0,0:3
BNEI JEHUDA (Izrael) - Nefči (Azerbejdžan) 2:1,2:2
APOLON (Kipar) - Austrija Beč (Austrija) 3:1, 2:1
Šahtjor Soligorsk (Belorusija) - TORINO (Italija) 1:1, 0:5
Mlada Boleslav (Češka) - FSCB (Rumunija) 0:1, 0:0
TRABZON (Turska) - Sparta (Češka) 2:1,2:2
HAPOEL BER ŠEVA (Izrael) - Norčeping (Švedska) 3:1, 1:1
AEK ATINA (Grčka) - Univerzitatea (Rumunija) 1:1, 2:0
Viktorija Plzenj (Češka) - ANTVERPEN (Belgija) 2:1*, 0:1 *posle produžetka
Aris (Grčka) - MOLDE (Norveška) 3:1*, 0:3 *posle produžetka
AZ ALKMAR (Holandija) - Marijupolj (Ukrajina) 4:0, 0:0
PSV Ajndhoven (Holandija) - Hagesund (Norveška) 0:0, 1:0
AJNTRAHT (Nemačka) - Vaduc (Lihtenštajn) 1:0, 5:0
GENT (Belgija) - AEK Larnaka (Kipar) 3:0, 1:1
STRAZBUR (Francuska) - Lokomotiva Plovdiv (Bugarska) 1:0, 1:0
BRAGA (Portugal) - Brondbi (Danska) 3:1, 4:2
RENDŽERS (Škotska) - Mitjiland (Danska) 3:1, 4:2
Aberdin (Škotska) - RIJEKA (Hrvatska) 0:2, 0:2
VULVERHEMPTON (Engleska) - Pjunik (Jermenija) 4:0, 4:0
ESPANJOL (Španija) - Lucern (Švajcarska) 3:0, 3:0

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar