Penali – Zvezdina specijalnost...!

Crveno-beli su u evropskim takmičenjima od ukupno šest mečeva, koje su rešene posle jedanaesteraca, čak pet puta izlazili kao pobednici.

Fudbal 15.08.2019 | 23:50
Penali – Zvezdina specijalnost...!
Crvena zvezda se plasirala u plej-of za Ligu šampiona posle dvomeča sa Kopenhagenom koji je rešen kroz penal seriju (7:6).

To nije prvi put da su crveno-beli kroz penale našli put do uspeha.

Ukupno je šest puta Zvezda igrala utakmice koje su kroz jedanaesterce dobijale pobednika, a crveno-beli imaju pozitivan skor, pet pobeda i samo jedan poraz.

Zvezda je prvi put kroz penale rešila utakmicu davne 1975. godine protiv Real Madrida u okviru Kupa pobednika kupova. Posle identičnog rezultata u obe utakmice (2:0) dvomeč se nastavio kroz penale.

Na golu je briljirao Ognjen Petrović i svojom odbranom, posle gola Jankovića, doneo pobedu za konačnih 6:5.

Usledila je antologijska utakmica praćena gustom maglom koju Beograd ne pamti. Devetog novembra 1988. godine italijanski Milan je došao na Marakanu i pri rezultatu 1:0 za Zvezdu utakmica je bila prekinuta.

Sutradan se utakmica nastavila i završila nerešenim ishodom (1:1), a kroz penale Milan je stigao do pobede (4:2) i tako naneo prvi, ali i jedini, poraz Crvene zvezde kroz izvođenje jedanaesteraca u evropskim nadmetanjima.

Utakmica u Bariju na stadionu "Sveti Nikola" protiv Olimpika iz Marseja i pobeda u finalu Kupa evropskih šampiona ušla je u istoriju srpskog klupskog fudbala.

Utakmica se u regularnom delu i produžecima završila rezultatom 0:0 te su usledili jedanaesterci, koje je Zvezda rešila u svoju korist rezultatom 5:3.

Naredni duel završen posle penala je utakmica protiv francuske ekipe Meca u prvom kolu Kupa UEFA 1998. godine.

Mečevi u Beogradu i Mecu završeni su istim rezultatom (2:1), a u penal seriji Zvezda je slavila rezultatom 4:3, golom Gorana Bunjevčevića u petoj seriji.

Dugo su crveno-beli čekali da narednu evropsku utakmicu odlučuju jedanaesterci. Dvomeč sa Omonijom u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope okončan je ukupnim rezultatom 0:0, da bi u penalima crveno-beli slavili 6:5 i to zahvaljujući odbrani Bobana Bajkovića u sedmoj seriji.

Sadašnja generacija Zvezdinih fudbalera je posle penala savladala danski Kopenhagen i tako došla do plej-ofa za ulazak u Ligu šampiona.

Tamo ih čeka ekipa Jang Bojsa, a prvi meč zakazan je za 21. avgust od 21.00 u Bernu.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar