LE: Debelko izbacio Helsinki, Spartak drhtao 50 minuta!

Fajenord bez problema. . .  Ništa od duela Zvezdinih rivala: Helsinki nije uspeo! Svi rezultati revanš utakmica 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope.  Suduva preko Makabija u plej-ofu: Kraj za Ljupkov CSKA! Poznata su još dva učesnika baraža! Suduva izbacila Vladu Ivića! Litvanci opet bolji od prvaka Izraela. . .

Fudbal 15.08.2019 | 21:47
LE: Debelko izbacio Helsinki, Spartak drhtao 50 minuta!
Očekivalo se da u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope igraju Kopenhagen i Helsinki, timovi koje je Crvena zvezda eliminisala na svom putu ka Ligi šampiona, međutim, ništa od toga. 

Posle dva remija, u narednu rundu ide Riga, koja je i kod kuće i u Helsinkiju uspela golom u finišu da izbegne poraz! 

U Letoniji je bilo 1:1, a ovog četvrtka u Finskoj - 2:2.

Ponovo je Helsinki vodio, međutim Roman Debelko je sa dva pogotka uspeo da odvede svoj tim u plej-of kvalifikacija za Ligu Evrope. Najdalje što je klub osnovan 2014. ikada stigao u međunarodnim takmičenjima. 

Zanimljivo, Debelko je bio trostruki strelac u revanšu, pošto je postigao i autogol u 69. minutu, za vođstvo Helsinkija 2:1. Iskupio se 11 minuta kasnije, pa će Kopenhagen umesto "već viđen" Helsinki, putovati u Rigu. 

Da je kojim slučajem sreća napustila tokom onog maratonskog izvođenja penala u Kopenhagenu, večeras je bi je koliko-toliko utešio rezultatr iz Helsinkija. Jer crveno-beli bi igrali plej-ofu za Ligu Evrope, ali ne kako se predviđalo (u slučaju ispadanja iz Lige šampiona) ponovo protiv Helsinkija, već protiv Rige. 

Mladi klub iz Letonije, osnovan pre svega pet godina, uspeo je da napravi jedno od najvećih iznenađenja u evro kvalifikacijama ovog leta kada je izbacio poljski Pjast, međutim Letonci se nisu tu zasutavili, pa su uspeli da šokiraju i šampiona Finske. Nakon 1:1 na svom terenu Riga je večeras odigrala 2:2 sa Fincima na njihovom terenu i zahvaljujući većem broju golova u gostima prošla u plej-of. A tamo je čeka - Kopenhagen. 

Helsinki je dva pita vodio, po drugi put do prednosti stigao u 69. minutu, kada je delovalo da nema povratka za Rigu, međutim momak koji je postigao prvi gol za goste i taj drugi za domaćina (dakle autogol), izvesni Roman Debelko, Ukrajinac, deset minuta pre kraja po treći put je zatresao mrežu večeras i doneo veliku radost Letoncima.    

U Tbilisiju nije bilo mnogo uzbuđenja jer je Fajenord doneo velikih 4:0 iz prvog meča. Dinamo jeste imao prednost, ali svega pet minuta. Četa Japa Stama ekspresno je izjednačila i ubila svaku nadu domaćina da mogu do nekakve senzacije. 

Ali zato je Tun dosta dugo bio u igri i pretio da bi mogao da eliminiše moskovski Spartak. Rusi su dobili u Švajcarskoj sa 3:2, međutim već u 7. minutu revanša Glarner je doneo prednost Tunu. Prvi deo meča okončan je rezultatom 0:1 i goste jedan gol delio od iznenađenja. Ipak, uslediće pet, šest minuta pomračenja na startu drugog dela, dva primljena gola (Ponse i Mirzov) i Moskovljani su poraz pretvorili u duplu pobedu - 2:1.  

Suduva preko Makabija u plej-ofu: Kraj za Ljupkov CSKA! Poznata su još dva učesnika baraža!

Makabi Tel Aviv, ekipa srpskog stručnjaka Vladimira Ivića, prva je u evropskom fudbalu osvojila titulu prošle sezone i najduže se spremala za evro-kvalifikacije.

Međutim, u njima nije bila uspešna.

U borbi za plasman u grupnu fazu Lige šampiona, "Ponos Izraela" ispao je u dvomeču protiv Kluža, a ove večeri oprostio se i od ambicije da igra Ligu Evrope.

Suduva - Makabi 2:1 /prvi meč 2:1/

Golovima internacionalaca sa prostora bivše Jugoslavije, Mihreta Topčagića iz BiH i Andra Švrljuge iz Hrvatske, litvanski prvak se plasirao u plej-of za ulazak u grupnu fazu Lige Evrope, u kojem će igrati protiv mađarskog šampiona, Ferencvaroša.

Istovremeno, ulazak u tu fazu izborio je i ukrajinski predstavnik Zorja, eliminisavši i drugi tim koji je večeras vodio srpski trener - Ljupko Petrović.

Posle trijumfa na penale u dvomeču protiv Rijeke, bugarski CSKA stao je u Ukrajini, gde je otputovao sa nepovoljnim remijem kod kuće, pa doživeo poraz, za kraj evropske epizode.

Zorja - CSKA Sofija 1:0 /prvi meč 1:1/

Ukrajinski tim igraće u plej-ofu izvesno protiv Espanjola, koji je u prvom meču bio bolji od Lucerna 3:0.

Teški dani za Vladu Ivića i njegov Makabi iz Tel Aviva... Poraz u prvom meču od Suduve očito nije bio slučajnost, već u njegovom timu mnogo toga ne štima. Šampion Litvanije upisao je još jedan trijumf nad prvakom Izraela (2:1) i tako napravio jedno od večih iznenađenja u ovom krugu kvalifikacija, eliminisavši Makabi ukupnim rezultatom 4:2. Makabi koji je prethodno ispao od Kluža u kvalifikacijama za Ligu šampiona...

Suduva definitivno nije na nivou Makabija u igračkom smislu, međutim očito da taj tim ume da istrpi pritisak i potom ugrozi rivala. Nije u pojedinim momentima bilo prijatno ni Crvenoj zvezdi, a evo Izraelci su imali tu nesreću da iz dva šuta prime dva gola u prvih 45 minuta. Od tog šoka više nisu uspeli da se oporave i Litvancima je još tada bio trasiran putu u plej-of. 

Golove za Suduvz postigli su Hrvati i Bosanac. Za 1:0 Josip Tadić u 12. minutu, a onda u sam smiraj prvog dela Mihret Topčagić iz obilatu pomoć jednog defanzivca Makabija, kog je lopta pogodila i prevarila golmana. 

Počasni gol za goste delo je engelskog internacionalca Nika Blekmena četiri minuta pre kraja utakmice...

Prijatno su iznenadili klubovi iz Bosne i Hercegovine - Zrinjski i Sarajevo. Iako su i jedni i drugi ispali zbog poraza u prvim utakmicama, večeras im se ništa ne može zameriti. Sarajevo je odigralo bez golova u Borisovu protiv BATE-a (poraz kod kuće 1:2), dok je Zrinjski u Mostaru dobio Malme 1:0 (prvi meč 3:0 za Šveđane).

Torino nije imao nikakvih problema u Soligorsku (1:1) zahvaljujući "petardi" iz prvog susreta, dok je Steaua (FCSB) na jedvite jade izbacila Mladu Boleslav, pogotkom u sudijskoj nadoknadi, kada su već svi na stadionu pomislili da će taj meč otići u produžetak.        

Kanga i Plavšić opet bez Evrope! Ogromne pare uložene su poslednjih nekoliko godina u tim Sparte iz Praga, ali uzalud. Nema većeg baksuza od Sparte: Plavšiću lakat u glavu, pa crveni – Trabzon ide dalje, Česi opet rano ispali! Još jedna razočaravajuća sezona za klub iz Praga!

Kad neće - NEĆE! 

Veliku ulogu u današnjem fudbalu igra novac, ali ne i presudnu.

Videli smo to prošle sezone kada je Crvena zvezda na putu ka Ligi šampiona eliminisala skupoceni Salcburg, a potom savladala tadašnjeg viceprvaka, nakoliko meseci kasnije i prvaka Evrope - Liverpul. Videli smo to i na primeru Totenhema, koji je bez uloženog centa u pojačanja uspeo da stigne do finala Lige šampiona, ili Ajaksa, koji je sa izuzetno mladim timom stigao od 2. kola kvalifikacija do polufinala najjačeg klupskog takmičenja. 

Poslednji put u grupnoj fazi UEFA takmičenja, Sparta je igrala u sezoni 2016/17, kada je stigla do šesnaestine finala Lige Evrope, gde ju je zaustavio ruski Rostov.

Vidimo to i na primeru Sparte iz Praga. Češki klub poslednjih nekoliko godina ulaže ogroman novac u stvaranje tima, međutim, rezultati izostaju. Kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni.

Ovog četvrtka, golom u osmom minutu nadoknade, Sparta je poražena u Turskoj od Trabzona 1:2, pa je posle 2:2 u Pragu ponovo zaustavljena na putu ka grupi Lige Evrope. 

Prošle sezone isto je Česima učinio Spartak iz Subotice, a godinu dana pre Crvena zvezda.

Nisu ekipi iz Praga pomogli ni nekadašnji prvotimci crveno-belih, Srđan Plavšić i Gelor Kanga, a ni Uroš Radaković. Iako je tek ovog leta seo na klupu, 43-godišnji trener Vaclav Jilek možda se neće dugo zadržati u Sparti...

Leto 2017. Andrea Stramaćoni se razbacivao milionima. Česi su znali da će u sledećoj sezoni imati dva tima u kvalifikacijama za Ligu šampiona i trka je krenula. Ali Italijan je sve pogrešno uradio. I Sparta se do danas nije oporavila. Ako je protiv Crvene zvezde te 2017. godine i naišla na boljeg, onda sigurno nije očekivala da će 2018. ispasti od Spartaka iz Subotice, da bi se i ova evropska odiseja Čeha završila pre no što su se nadali, pošto je Trabzon nakon 2:2 u Pragu na obali Crnog mora slavio sa 2:1 i prošao u plej-of.

Hladan tuš za Pražane, koji su u 78. minutu stigli do gola za 1:1 nakon što su Srđan Plavšić i Gelor Kanganekako uspeli da doture loptu do Adama Hložaka, a on je fenomenalnom parabolom pogodio sam rogalj protivničkog gola i Sparta se vratila u život.

Bio joj je potreban još jedan pogodak, ali umesto njega antiklimaks. Plavšić zbog prekršaja dobija drugi žuti karton i ostavlja saigrače sa desetoricom da se brane. To već nije bilo moguće, pa je Trabzon u nadoknadi imao i penal – neiskorićen – i pride preko Filipa Novaka stigao do pobede. Imaće svakako šta da Česi zamere danskom sudiji Jakobu Kelteu, koji početkom drugog poluvremena nije svirao ni faul kada je Plavšić dobio očigledan i nameran lakat u glavu. Ali je zato požurio da ga isključi.

Ludogorec nije imao problema sa velškim TNS-om. Posle 5:0 u prvom meču nemilosrdnih 4:0 u revanšu u Velsu uz dva gola Jakuba Svjerčoka i po jedan Džodija Lukokija i Dana Bitona. Sluti da Bugari i ove sezone imaju sastav koji će mnogima moći da zaprže čorbu, bez obzira na to što timovi iz Velsa nisu ozbiljna evropska klasa.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU EVROPE, 3. kolo:

/Staza šampiona/

Saburtalo (Gruzija) - ARARAT (Jermenija) 0:2, prva utakmica 2:1

igrano u utorak

Nome Kalju (Estonija) - DIDELANŽ (Luksemburg) 0:1, 1:3
Dandalk (Republika Irska) - SLOVAN BRATISLAVA (Slovačka) 1:3, 0:1
LINFILD (Severna Irska) - Sutjeska (Crna Gora) 3:2, 2:1

u četvrtak

Helsinki (Finska) - RIGA (Litvanija) 2:2, prva utakmica 1:1
AIK (Švedska) - Šerif (Moldavija) 1:1,2:1
SUDUVA (Litvanija) - Makabi Tel Aviv (Izrael) 2:1,2:1
BATE BORISOV (Belorusija) - Sarajevo (BiH) 0:0,2:1
Nju Sejnts (Vels) - LUDOGOREC (Bugarska) 0:4, 0:5
Valeta (Malta) - ASTANA (Kazahstan) 0:4, 1:5

/Glavna staza/

Atromitos (Grčka) - LEGIJA (Poljska) 0:2, prva utakmica 0:0
VITORIJA GIMARAEŠ (Portugal) - Ventspils (Litvanija) 6:0, 3:0

u četvrtak

Dinamo Tbilisi (Gruzija) - FEJNORD (Holandija) 1:1,0:4
SPARTAK MOSKVA (Rusija) - Tun (Švajcarska) 2:1, 3:2
Malatija (Turska) - PARTIZAN (Srbija) 1:0,1:3
ZORJA (Ukrajina) - CSKA Sofija (Bugarska) 1:0,1:1
Zrinjski (BiH) - MALME (Švedska) 1:0,0:3
BNEI JEHUDA (Izrael) - Nefči (Azerbejdžan) 2:1,2:2
APOLON (Kipar) - Austrija Beč (Austrija) 3:1, 2:1
Šahtjor Soligorsk (Belorusija) - TORINO (Italija) 1:1, 0:5
Mlada Boleslav (Češka) - FSCB (Rumunija) 0:1, 0:0
TRABZON (Turska) - Sparta (Češka) 2:1,2:2
HAPOEL BER ŠEVA (Izrael) - Norčeping (Švedska) 3:1, 1:1
AEK ATINA (Grčka) - Univerzitatea (Rumunija) 1:1, 2:0
Viktorija Plzenj (Češka) - Antverpen (Belgija) 20.00, 0:1
Aris (Grčka) - Molde (Norveška) 20.30, 0:3
AZ Alkmar (Holandija) - Marijupolj (Ukrajina) 20.30, 0:0
PSV Ajndhoven (Holandija) - Hagesund (Norveška) 20.30, 1:0
Ajntraht (Nemačka) - Vaduc (Lihtenštajn) 20.30, 5:0
Gent (Belgija) - AEK Larnaka (Kipar) 20.30, 1:1
Strazbur (Francuska) - Lokomotiva Plovdiv (Bugarska) 20.30, 1:0
Braga (Portugal) - Brondbi (Danska) 20.45, 4:2
Rendžers (Škotska) - Mitjiland (Danska) 20.45, 4:2
Aberdin (Škotska) - Rijeka (Hrvatska) 20.45, 0:2
Vulverhempton (Engleska) - Pjunik (Jermenija) 20.45, 4:0
Espanjol (Španija) - Lucern (Švajcarska) 21.00, 3:0

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar