LE: Ispali i Sarajevo i Zrinjski!

Sarajevo bolje u Borisovu, ali BATE ide dalje! Fudbaleri Sarajeva nadigrali BATE Borisov, ali nisu uspjeli da naprave iznenađenje. Bjelorusi se odbranili izborili remi bez golova kojim prolaze dalje.  Zrinjski "Pirovom pobjedom" zatvorio vrata Evrope! Nakon poraza u Švedskoj 0:3, Mostarci nisu imali snage da na rasprodatoj "Pecari" stignu zaostatak od tri gola, ali su ipak minimalno slavili, obradovali navijače i trijumfalno se oprostili od nastupa na međunarodnoj sceni.

Fudbal 15.08.2019 | 21:35
LE: Ispali i Sarajevo i Zrinjski!
Poslije poraza 1:2 na Bilinom polju u Zenici, fudbaleri Sarajeva mnogo bolje su odigrali u Bjelorusiji, ali nisu uspjeli da stignu do iznenađenja.

Šampion BIH nadigrao je domaćina i stvorio veći broj šansi, ali je BATE Borisov sačuvao 0:0 do samog kraja i izborio plasman u plej-of Lige Evrope.

BATE Borisov - Sarajevo 0:0, prvi meč 2:1

Ekipa Husrefa Musemića ušla je u meč bez mnogo respekta za redovnog učesnika grupne faze evropskih takmičenja i pokazala da i bez nekoliko povrijeđenih igrača može da odigra dobar meč.

Sa sigurnim Kovačevićem na golu, kao i cijelom odbranom, ekipa Sarajeva bila je fokusirana na igru prema naprijed, u nekoliko navrata vršila pravu opsadu gola BATE Borisova, ali je i na golu domaćina Čičkan bio na zadatku.

Na drugoj strani iskusni Igor Staševič bio je najveća opasnost, ali je odbrana Sarajeva uspjevala da osujeti atake Bjelorusa, a kada su se dešavale i greške, poput izgubljene lopte Mustafića u 36. minutu koja je značila stopostotnu priliku za domaće, Kovačević je to dobro pratio i ispravio.

Nekoliko minuta ranije Kovačević je takođe bio odličan, odbranivši šut Staševiča iskosa sa ivice šesnaesterca. Umalo da to bude i jedanaesteracm jer je Gavrić oborio Staševića gotovo na samoj liniji.

Najbolju priliku u prvom poluvremenu, možda i na cijelom meču, imao je Hebibović kada je u 41. minutu glavom šutirao, a Čičkan krajnjim naporom odbio loptu u korner.

Čak 12 kornera imao je bordo tim, ali nije uspjevao da stvori pravu šansu kod tih prekida.

Musemić početkom drugog poluvremena uveo nedovoljno oproravljenog Ahmetovića, uspio je šampion BIH da stvori i nekoliko prilika u razmaku od desetak minuta, kasnije je ušao i Milanović umjesto Gavrića nakon čega je Sarajevo bilo još ofanzivnije ali BATE se dobro branio.

Pet minuta prije kraja Simović je uspio da izbije loptu skoro na metar od gol-linije, a minut prije kraja Šerbečić se našao u napadu i odlično šutirao iz prve, međutim, Čičkan je lijepom intervencijom spriječio da lopta završi u maloj mrežici.

Šampion BIH odigrao je vrlo dobar meč, u želji da dođe do pogotka u samom finišu došlo je do malog koškanja između Velkoskog i Tuominena, na kraju je sve završilo bez posljedica.

BATE Borisov je sačuvao 0:0 i zahvaljujući pobjedi 2:1 u prvom meču prošao u plej-of za Ligu Evrope u kojem će igrati protiv boljeg iz duela Valete i Astane.

Zrinjski "Pirovom pobjedom" zatvorio vrata Evrope! Nakon poraza u Švedskoj 0:3, Mostarci nisu imali snage da na rasprodatoj "Pecari" stignu zaostatak od tri gola, ali su ipak minimalno slavili, obradovali navijače i trijumfalno se oprostili od nastupa na međunarodnoj sceni.

Uprkos eliminaciji iz kvalifikacija za Ligu Evrope, navijači Zrinjskog aplauzom su ispratili svoje ljubimce, s obzirom da su "plemići" na stadionu "Pecara" odigrali veoma dobar meč i u revanšu slavili minimalnim rezultatom 1:0 protiv Malmea.

Ipak, bila je to "Pirova pobjeda" Mostaraca, s obzirom da su u prvom meču u Švedskoj poraženi 0:3, tako da su se od Evrope oprostili u trećem kolu kvalifikacija.

Tim Harija Vukasa većim dijelom meča bio je bolji rival i prava je šteta što vodeći gol nije uspio da postigne ranije.

Ovako, do pobjede je stigao u posljednjim minutima susreta, i to sa "bijele tačke", kada je Damir Šovšić realizovao penal i omogućio Mostarcima da se ipak u pobjedničkoj atmosferi oproste od međunarodno scene.

Nošeni navijanjem svojih navijača, koji su do posljednjeg mjesta napunili tribine stadiona "Pecara", Mostarci su ofanzivno krenuli ka golu rivala već od prvog minuta susreta.

Ipak, gosti su znalački uspjeli da se odbrane. Defanzivnu formaciju nije uspjela da probije napadačka linija Zrinjskog, sve do već opisanog 90. minuta.

Stekao se utisak da Malme nije toliko kvalitetniji rival, ali loša partija u Švedskoj koštala je bh. vicešampiona kvalitetnijeg rezultata u ovom dvomeču.

Ovako, Malme će u plej-of za plasman u Ligu Evrope, gdje će mu rival biti izraelski predstavnik Bnei Jeguda, koji je u revanš savladao Nefči 2:1 (prvi meč u Bakuu okončan bez pobjednika, 2:2).

U posljednjoj rundi kvalifikacija neće biti ni Sarajeva, koje je u 180 minuta eliminisao bjeloruski BATE Borisov. Poslije 2:1 u Zenici, u revanšu u Borisovu nije bilo golova, tako da je BiH ostala bez predstavnika u Evropi.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar