LE: Partizan preživio Stojkovićev kiks i prošao Malatiju!

Partizan odoleo Turcima, stigao na korak od Lige Evrope! Fudbaleri Partizana plasirali su se u plej-of kvalifikacija za plasman u Ligu Evrope.  Stojković nije tragičar, već junak: Partizan u plej-ofu! Partizan je poražen na gostovanju, uz ne tako dobru igru, ali ide dalje posle napete završnice u Turskoj. . . Naredni rival, verovatno, Molde, ako Aris ne napravi iznenađenje pred svojim navijačima.  Cilj ostvaren, entuzijazam splasnuo. . .  Minimalac poraz u Turskoj, ali crno-beli idu dalje. . .

Fudbal 15.08.2019 | 21:23
LE: Partizan preživio Stojkovićev kiks i prošao Malatiju!
Crno-beli su izgubili na gostovanju od Malatije 1:0, ali su prošli dalje zahvaljujući pobedi u Beogradu od 3:1.

Turski tim je poveo već u sedmom minutu golom Adisa Jahovića posle očajne reakcije štopera i velike greške Vladimira Stojkovića.

Međutim, crno-beli su u nastavku uglavnom kontrolisali ritam meča, da bi nakon anti-fudbala u drugom poluvremenu odoleli žestokom pritisku domaćina u završnici susreta.

Partizan će u plej-ofu kvalifikacija za LE igrati sa boljim iz duela između Moldea i Arisa. Norvežani su u prvom meču slavili 3:0.

Nije odigrao Partizan na nivou iz prvog meča, ali je odigrao dovoljno da prođe u poslednju rundu kvalifikacija za jesen u Evropi.

Loše je počelo za crno-bele, već u sedmom minutu Adis Jahović smanjuje ukupni zaostatak Malatije i glavom donosi vođstvo u revanšu.

Akbaš je poslao dubinsku loptu pred kazneni prostor, loše su bili postavljeni štoperi Partizana Ostojić i Pavlović, daleko od Jahovića.

Na sve to, bespotrebno je istrčao Stojković, prekasno i preslabo ušao u duel s Jahovićem koji krenut leđima glavom loptu šalje u nebranjenu mrežu.

Nakon toga Partizan preuzima inicijativu, do kraja prvog dela igre diktira tempo i kruži oko kaznenog prostora Malatije, ali osim jednog pokušaja Asana, teško ulazi u gol šanse.

Ipak, u nadoknadi vremena crno-beli dobijaju priliku da povedu. Tošić je odlično ubacio iz slobodnog udarca sa desne strane na drugu stativu, tamo je sam bio Sadik koji šutira dva puta.

Prvo mu Fernole brani udarac glavom, potom napadač Partizana tuče i nogom, lopta prolazi ispod golmana Malatije, ali ju je zakačio dovoljno da joj uspori put ka golu pa uspeva da je uhvati.

Usledilo je drugo poluvreme u kojem su oba tima igrala poprilično rezervisano do poslednjih 15 minuta.

Više su strahovali da ne prime gol koji bi mogao da im presudi nego da postignu jedan kojim bi mogli da reše meč.

Partizanu je odgovarao takav ritam igre, uz dosta prekida zbog brojnih faulova, pa je vreme išlo u korist srpskog tima.

U samoj završnici Malatija konačno kreće ofanzivno, jer joj je bio neophodan pogodak, pa sve jače pritiska odbranu Partizana.

Uglavnom su dubinskim loptama i centaršutevima Torea tražili Jahovića u kaznenom prostoru, ali su štoperi Partizana odlično pratili centarfora Severne Makedonije.

Usledila je sudijska nadoknada od čak sedam minuta, a u tom periodu i najbolje gol šanse za oba tima.

U roku od 60-ak sekudi Sadik propušta zicer za "overu" plasmana Partizana, dok s druge strane Mina kasno uklizava na ubacivanje Fofane u peterac, a odmah za njim Sadik se opet našao u prilici ali je izborio samo korner.

Na kraju Partizan odoleva turskom timu i nastavlja borbu za Evropu.

Promašaji u Humskoj, i jeftino primljen gol, nisu skupo koštali Partizan!

Crno-beli su pre sedam dana u Beogradu briljirali i ostvarili laku pobedu (3:1), koja je mogla da bude i znatno ubedljivija, a zbog rano primljenog gola u Malatiji, već u 7. minutu posle velikog kiksa Stojkovića, navijači su strepeli za prolaz…

Partizan je ipak do kraja sačuvao svoj gol, upravo je Stojković odlično intervenisao u dve situacije, pa su se crno-beli plasirali u plej-of Lige Evrope.

Partija "valjka" nije bila ni blizu nivoa koji Savo Milošević traži, ali je dovoljna opomena pred duel sa (verovatno) Moldeom, ako Aris ne napravi čudo. Prvi meč se igra već narednog četvrtka u Humskoj (22. avgust), dok je revanš nedelju dana kasnije u gostima.

Već na startu duela na istoku Turske videlo se da je Partizan došao da igra fudbal, baš kao što je Savo Milošević i najavio, međutim već u 9. minutu "sasekao" ih je gol ni iz čega.

Duga lopta štopera Akbaša za napadača Jahovića delovala je da uopšte ne priziva opasnost, ali slabija komunikacija Stojkovića sa štoperima - i odluka da "izleti" napred - značila je da će Makedonac stići pre njega do lopte i glavom sa 18 metara ubaciti loptu u praznu mrežu.

Unelo je to malo nemira u redove crno-belih, delovali su stegnuto, međutim nije ni Malatija igrala toliko dobar fudbal u poslednjoj trećini...

Sve do kraja poluvremena ostali su na jednom šutu u okvir gola Stojkovića, Partizan je bio bez ijednog sve do trećeg minuta nadoknade, a onda dve za pet sekundi preko Sadika koji je prvo glavom probao, a onda i nogom što je odbranio Farnole.

Ni u nastavku nije bilo promene pristupa, Malatija je imala nešto veći posed lopte, doduše nisu znali baš šta da rade s njom, a kada bi stvorili priliku - briljirali su Pavlović i Stojković.

Supertalentovani štoper crno-belih je više puta uklizao u ključnom trenutku i "stopirao" prilike pre nego što je do njih i došlo, dok je Stojković zabeležio veliku odbranu u 77. minutu posle šuta Mine sa pet metara, najverovatnije iz ofsajda!

Podatak da će se igrati još sedam minuta nadoknade dao je dodatnu snagu igračima Malatije koji su ipak bili brzopleti u napadima, ali je isto tako reagovao i Sadik...

Zadatak je obavljen, Partizan je uprkos minimalnom porazu na gostovanju kod Malatije (0:1) prošao do plej-ofa za plasman u Ligu Evrope, ali je sav entuzijazam pred nastavak sezone ostao zarobljen u beogradskih 3:1, pošto je igra crno-belih u Turskoj u najbolju ruku izgledala kao usporeni snimak prošlonedeljnog duela.

Stare fobije su se vratile za ovih 90 minuta. Partizan bez energije. Bez ideje. Bez brzine. Pa i hrabrosti da proba, iako je pre samo sedam dana video da može i tako. Da je u stvari poželjno, jer Malatija tehnički ne može ni da priđe crno-belima, a opet je večeras bila ne samo ravnopravna, već i opasnija.

Dakle, revanš meč nimalo nalik onom beogradskom. Falilo je krvi u igri crno-belih. Jeste Malatija krenula ambicioznije nego u Humskoj, ali videlo se i večeras da Turci, iako čvrsti, nisu posebno talentovani, najblaže rečeno. Izuzev Gokhana Torea nema tu velikih znalaca. I da im Partizan to sam nije dozvolio teško da bi uopšte uspeli da dovedu plasman crno-belih pod sumnju.

Međutim, nadu je domaćima razgoreo niko drugi do Vladimir Stojković. Golman koji je toliko puta čuvao Partizan u životu večeras je kardinalnom greškom dozvolio Adisu Jahoviću da već u sedmom minutu pogodi za 1:0 Malatije. Ispucavanje štopera Mustafe Akbaša uhvatilo je Bojana Ostojića na spavanju, pa Jahović nije bio u ofsajdu, ali svakako bi Partizanovi centralni bekovi uspeli da ga stignu i nije bilo potrebe da Stojković tu interveniše. On se ipak zaleteo, pogrešno procenio situaciju, Jahović je prvi stigao do nje i pogodio praznu mrežu.

Taj ničim izazvani gol je razgoreo vatru u domaćim fudbalerima. Ali džaba želja kad znanja nema. Kružili su dugo oko Partizanovog kaznenog prostora, imali posed, ali ne i ideju šta će sa loptom. Da nije bilo te Stojkovićeve greške čini nam se da ga Malatija ne bi dala ni da se igralo dva dana. A kad su već na poklon dobili jedan, krenuli su i po drugi koji bi ih sproveo u plej-of za Ligu Evrope.

Crno-beli su se negde i očekivano povukli, Saša Zdjelar je u dve situacije odlično krpio rupe u odbrani, ali ofanzivno – Partizan većim delom poluvremena nije postojao. Istina, teren je vrlo brzo nakon početka meča dobio teksturu krtičnjaka i nije tu bilo lako rolati loptu. Bez obzira, inostrana udarna trojka Partizana u sastavu Umar Sadik - Sejduba Suma – Takuma Asano večeras je potpuno podbacila. Sadik je trčao dosta i u prazno, Asano je ipak igrač kome treba tepih od terena i brisan prostor, a Suma je podsetio na sebe iz onih dana kada Partizanovi treneri nisu znali šta će s njim. Mekan, kao da je bio prinuđen da bude na terenu.

Do kraja poluvremena samo jedna prava šansa, posle centaršuta Zorana Tošića iz slobodnog udarca u sudijskoj nadoknadi Sadik je odlično tukao glavom, ali je Malatijin golman Fabijen Farnol sjajno intervenisao.

U nastavku je Partizan izašao na teren nešto ofanzivnije, ali i dalje je, možda i zbog visoke temperature u Malatiji,  delovao anemično, tromo, previše je mazio loptu umesto da s njom nešto konkretno uradi. Imao je i sreće – i Bojana Ostojića – da preživi situaciju iz 59. minuta kada je Tijevi Bifuma majstorski prošao pored Nemanje Miletića i odložio loptu do Jahovića. Ostojić je na vreme izleteo i spasio verovatan gol.

Ali napred Partizan nikako nije uspevao da poveže neku smislenu akciju. Kao da su onaj meč od pre sedam dana igrali neki sasvim drugi igrači. Ili je možda loša partija protiv Napretka poljuljala samopouzdanje crno-belima? Kako bilo, neprepoznatljiv je bio Partizan. Kompletna ekipa stepenik ispod beogradskog nivoa. Zdjelar i Šćekić su doduše svoje obavili, veoma dobro se i Slobodan Urošević nosio sa Toreom, najopasnijim igračem Malatije.

Srećom po Partizan, Tore je samo jedan, pa se Malatija mučila i da dođe do zone šuta. Rekao je uoči meča Savo Milošević da njegov tim ne ume da se brani taman i da hoće, na kraju se ispostavilo da je defanziva bila bolji deo tima u Anadoliji.

Ipak, kako je meč odmicao Malatija je postajala sve opasnija, pa je Stojković stigao i da se iskupi za grešku kod gola kada je u 77. minutu skinuo zicer Arturu Mini sa četiri ili pet metara. Grabili su Turci sve više prostora, prilazili Stojkovićevom golu, ne znajući ni sami šta će dalje. Pa i tako, crno-beli su strepeli. Duboko u sudijskoj nadoknadi Jahoviću je falio koji centimetar da stigne pas Morikea Fofane i zatrese praznu mrežu...

Partizan je preživeo. Tamo gde nije morao ni da se nasekira. A sada mora - mnogo bolje. 

MALATIJA – PARTIZAN 1:0 (1:0)
/Jahović 7/

Stadion: Malatija Arena
Kapacitet: 22.000
Sudija: Kriv Kavano (Engleska)

Malatija (4-2-3-1): Farnol – Šebake (od 10. Džagiran), Mina, Akbaš, Kaš – Šalali, Jildirim – Tore, Giljerme (od 74. Tozlu), Bifuma (od 68. Fofana) – Jahović.

Parizan (4-4-3): Stojković – Miletić, Ostojić, Pavlović, Urošević – Šćekić, Zdjelari – Tošić (od 71. Lutovac), Suma (od 82. Suma), Asano – Sadik (od 96’ Ožegović).

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar