Odluka: Odstrel divljih svinja zbog afričke kuge

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je, s obzirom na pojavu afričke kuge svinja u Srbiji i šteta na usjevima koje ova divljač pričinjava u Srpskoj, donijelo jasne akte kojima je propisan aktivan odstrel divljih svinja u svim lovištima, a posebno onima koja graniče sa Srbijom.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


– Od odstrijeljenih divljih svinja uzimaće se uzorci koji će u saradnji sa Veterinarskim institutom “Dr Vaso Butozan” biti ispitivani na pojavu afričke kuge svinja – saopšteno je iz resornog ministarstva.

Kada je riječ o sprečavanju štete koju pričinjavaju medvjedi, Ministarstvo poljoprivrede je svim lovištima u Srpskoj izdalo obavještenje da se, bez obzira na lovostaj, može izvršiti vanredni odstrel pomenute divlje životinje ukoliko pričinjava štetu i predstavlja neposrednu opasnost po život i zdravlje ljudi, ali i imovinu.  
Odstrel, kao i mjere gajenja, zaštite i korišćenja ove vrste divljači sprovode se isključivo u skladu sa zakonskim propisima i planskim dokumentima u lovištu, navode iz resornog ministarstva.

U Srbiji je nedavno utvrđena pojava afričke kuge svinje, a to su pokazale i analize uzoraka u inostranim laboratorijama.

(Srna)

KOMENTARI7
POŠALJITE PORUKU

re

15.08.2019 14:54

A šta je sa lisicama koje su se prenakotile, ima ih na hiljade pojedoše sve živo, prave ogromnu štetu po domaćinstvima.

god je bilo visak lisica pojavljivalo se bjesnilo tako da je lisica samo po sebi nestajalo!

Kada

15.08.2019 16:49

R

zdravko

17.08.2019 20:28

Lovac Miladin

15.08.2019 16:53

Sram i stid vas bilo, unistavate sve sto se unistiti moze samo za rad zderanja i opijanja po kojekakvim sumama, ako je iko stetocina to je covek a ne neduzne zivotinje kojih je i onako vrlo malo, al eto pobite i to zadnje vam bilo

Gospodjo, smirite strasti. Nije bas tako ko sto mislite

Lovac Petar

15.08.2019 17:54

Jel'miladin lovac iz Kotor Varoša predsjednik boracke organizacije. Taj je posten kao i medvjed iz Laktasa

mrki

15.08.2019 18:11

Ko je taj ko donosi procjenu da li treba ubiti medvjeda? Radiće ko šta hoće. Uništavamo ovu planetu, sve brže. Puna su nam usta Boga, a samo gledamo kako ćemo uništiti, potamaniti, oteti. Ušlo prokletstvo u ljude, kao "najinteligentniju" vrstu na planeti.

re

16.08.2019 12:26

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.