Inspektorat RS: Šef OBA BiH ima lažnu diplomu

Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić Osmica ostaje bez fakultetske diplome, jer je Republička prosvjetna inspekcija otkrila brojne nepravilnosti i naredila da se ona odmah poništi, ekskluzivno otkriva Srpskainfo.

Bosna i Hercegovina 15.08.2019 | 09:50
Inspektorat RS: Šef OBA BiH ima lažnu diplomu
Prema rješenju koje je donio Inspektorat Republike Srpske 5. avgusta, naređeno je rektoru Univerziteta za poslovne studije Radovanu Klincovu da u roku od 7 dana poništi diplomu izdatu na Mehmedagićevo ime i da u Službenom glasniku Republike Srpske ovu diplomu proglasi ništavnom.

Klincov ističe da nema ovu informaciju, jer su svi na fakultetu na godišnjem odmoru i da će se oglasiti kada se vrate na posao.

Mehmedagiću u novembru ove godine ističe mandat na čelu obavještajne agencije i već se spekuliše da neće ostati na ovoj funkciji.

Početkom godine Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu o lažnim diplomama i tada su zatražili od svih bezbjednosnih agencija da dostave diplome o završenom obrazovanju. Sve bezbjednosne agencije su dostavili te podatke, osim OBA.



Srpskainfo je imala uvid u rješenje koje je donijela prosvjetna inspekcija, gdje su do detalja objašnjeni propusti u diplomi koju je na ovom univerzitetu stekao Osmica još 2007. godine.

Oni navode da su republički prosvjetni inspektori na osnovu zahtjeva Tužilaštva BiH izvršili kontrolu na Univerzitetu za poslovne studije.

Mehmedagiću je, navode, odobren upis na treću godinu fakulteta i priznata diploma o završenom studiju za sticanje više stručne spreme na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Međutim, ono što je problem je to što su mu diferencijalne ispite priznali profesori koji nisu bili imenovani za to. 

Utvrđeno je i da su mu priznati neki ispiti, a da je zatim ponovo polagao te iste predmete, pa je inspektorima ostalo nejasno da li mu je ispit priznat ili je polagao.

– U matičnoj knjizi evidentirano je da je Mehmedagić polagao ispite iz treće godine studija, a da prethodno nije položio sve ispite iz druge godine. To je suprotno zakonu, kojim je jasno definisano da student ne može polagati ispite iz tekuće godine dok ne položi ispite iz prethodne godine – piše u rješenju.

Dalje se navodi da je uvidom u prijave za polaganje ispita koje glase na ime Osman Mehmedagić utvrđeno da sadrži nedostatke.

Oni su utvrdili da je na čak 14 prijava za polaganje ispita uočeni nedostaci. Skoro ni na jednoj prijavi nije naveden datum polaganja ispita, ne nekim prijavama nisu ispunjeni ni podaci koje treba napisati profesor, kao ni koliko puta je polagan ispit.

Inspekcijskim pregledom je utvrđeno da postoje i nedostaci u prijavnim i semestralnim listovima.

– Na osnovu svega navedenog evidentno je da je prilikom upisa studenta, pa nadalje došlo do povrede zakona, statuta i privilnika o ispitima i načinu vođenja evidencija na univerzitetu. Ti propusti su takve prirode da dovode do nalaganja rektoru Univerziteta da poništi diplomu Mehmedagića, koja je izdata 21. septembra 2007. godine – navedeno je u rješenju.

Osmica je poznat po tome što je tokom rata bio obezbjeđenje Aliji Izetbegoviću, a dovođen je i u vezu sa ratnim zločinima i ubistvima Srba u Sarajevu.

(Srpskainfo/BN)

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

Kuku lele

15.08.2019 08:00

Nije on jedini većina u RS ima lažne diplome

ODGOVORITE
Name

...

15.08.2019 08:26

Tako je, lako je mlatiti diplomom, imaju li znanje?!

Name

Aa

15.08.2019 08:35

Koliko je takvh tek u MUP-u RS

Name

Marko

15.08.2019 08:36

Provjeriti diplome svih na funkcijama u RS. Pustite Osmica i ne skrecite paznju sa bitnijih tema. Inspektorat je izasao van svojih nadleznosti.

Name

BL

15.08.2019 10:42

Za početak provjeriti diplomu dotičnog 'gospodina' rektora. Od predratnog magacionera u Telekomu do rektora sa kupljenim doktoratom u Laktasima. Nije ni čudo što ne zna da sklopi dvije prosto-proširene. Dok je takvih kadrova, ne treba da se plašimo za budućnost.

Name

re

15.08.2019 11:17

Pa kod njega su radnici sa VSS prijavljeni na minimalac, a studenti jedu košpice za vrijeme predavanja.

Name

Pd

15.08.2019 11:28

Kad ce provjere diploma kod nas u Srpskoj?! Imamo i mi takvih!

Name

Kimi

15.08.2019 11:36

Klasična zamjena teza, diploma je izdata od Fakulteta za poslovne studije, nije je čovjek falsifikovao, već je izdata od nadležnog organa, tako da čovjek prevaren!

Name

Da

15.08.2019 13:48

tacan odgovor,neki nemaju ni srednju školu.

Name

IMAMO MI DIPLOMA U SRPSKOJ ZA 10 SEPETA

15.08.2019 08:00

Svim gradzanima BIH narocito politicarima od najnizih opstinskih do predsjednistva izvrsiti kontrolu skolskih diploma Sad skandal osmica a kod nas u srpskoj kao sve je cisto Pa se mi cudimo ovaj osmica lazna diploma mrzi srbe i srpsku. Sve to dolazi iz jedne kuhnje, i skretanja s teme da srpska ekonomski ne postoji nego samo kreditno

ODGOVORITE
Name

A obrazovani se tjeraju da idu...

15.08.2019 09:00

Ostaće nam institucije bez višedecenijskih stručnjaka, koji i kad se penzionišu, vrate se u dobro utabano sedlo. Mislim da je ovo vrh lažnog brijega, da se dalje beće ići, jer bi se tim razotkrilo svašta i obrukala brojna "uvažena elita", kako sebe sami uzdužu.

Name

Sa strane

15.08.2019 08:03

A sad i za jarana mu tražiti zvaničnu proveru. Ako Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu nikad nije imao obrazovni profil "Diplomirani kriminolog", bilo bi zanimljivo saznati otkud nekome diploma u kojoj to piše. Mislim, imao je DB štampariju no, koliko znam, DB nikad nije bio obrazovna ustanova. Bio je rasadnik crvenih bitangi koje su pakovale ljudima izmišljene afere i hapsili one koji su psovali Titu i partiju. Svu tu bagru crvenu treba lustrirati, ma u kojoj da su partiji danas.

ODGOVORITE
Name

Za nastranog

15.08.2019 08:49

Dok je bila Titova drzava jelo se, pilo i mirno spavalo a nije se lomilo od posla; uzgred o laznim diplomama nije bilo price ni pisanja. Sada mozes psovati na pojedince, partiju i vlast do mile volje i raditi do smrti pa opet imati nedovoljno. Sada ti rastaberi jos malo vise i dalje ali ako mozes nepristrasno.

Name

re

15.08.2019 09:28

Pa jarane ostadosmo bez rukovodstva na svim nivoima vlasti

Name

Re

15.08.2019 09:43

Pa ko će onda ostati!!?

Name

Sa strane

15.08.2019 09:56

Za vreme dragog ti Tite, samo fukari neradničkoj je bio raj. Ostali su bili sputavani. Crvena banda je krala, a njihovi potomci su sada fabrikanti.

Name

Sa strane

15.08.2019 09:56

Za vreme dragog ti Tite, samo fukari neradničkoj je bio raj. Ostali su bili sputavani. Crvena banda je krala, a njihovi potomci su sada fabrikanti.

Name

Eh brate i Tito

15.08.2019 11:19

I u Titovom kraljevstvu je bilo mnogo povlaštenih, putovanja, vile, rezidencije, cigare, svi su pušili kao da je to bilo terapija, zimovanja. Meni se nisu sviđale recitacije, zaklinjanja, a svi se lažno ponašali i brzo ga se odrekli, navodno zbog Isusa Hrista. Pa opet je imao sluha kažu za za pojedince. Meni nije jasno zašto našu BiH nije drugačije skroji, zašto nam je dao onaj mali prikrajka za izlaz na more, zašto nas je ovakvu zemlju oblika srca stavio za seljake, kad je bila naša Hercegovina skroz dole, išla na more. Zašto se niko nije bunio, zašto se iz Ivanice na granici vidi more, a ne možeš mu prići jer je taj Tito okrajčio našu BiH sa Hrvatskom? Sad im Dodik daje pravo da grade most, on im daje i narod naš im daje, pa da nas pišaju odozgo sa njega. Prođite Jadranskom obalom od Dubrovnika do Mostara, pa dođite kući. Ne pominji mi Tita, to je prošlost, a sada je drugo vrijeme. Vrijeme predškolske djece koja ne znaju da govore, ali ih roditelji ohrabruju postupkom upisa na kurseve da postanu Web dizajneri!

Name

BOBA

15.08.2019 08:32

INAT I PRKOS NE VODI NIČEMU. OSMICA IMA KOLIKO HOĆETE.PO MENI SVAKI DRUGI JE OSMICA.I U RS I U FEDERACIJI.KOGA MI LAŽEMO.PA NAMA SE VIDI PO SVEMU NAŠA STRUČNOST.DIPLOMIRALI SU NAJVIŠE ZA ULIZIVANJE.TRČANJE APLAUDIRANJE, MAHANJE GLAVAMA POTVRĐIVANJE ONOG ŠTO NEMA VEZE SA STVARNOŠĆU I TAKO DALJE.TO SE VIDI NA SVAKOM ĆOŠKU.PAMETI I DIPLOMA JE VEOMA MALO I TO ONIH STVARNIH.,SVAKO BJEŽI OD SVAKOGA PA UPRAVO ŠTO JE DOBIO ONO ŠTO NIJE ZASLUŽIO I ŠTO MU NE PRIPADA-SVI SE ZNAMO KO SMO BILI ,ŠTA SMO BILI A KO SMO SADA.BOGAMI ONO ŠTO JE DONJE JE ISPLIVALO NA POVRŠINU A ONO GORNJE JE JE NESTALO ZBOG SVEGA OVOGA I TO U VIDU MAGLE. BITNO JE ŠTA JE SADA KOGA BRIGA ŠTA SE SVE IZDEŠAVALO.TO VAŽI ZA VEĆI DIO STANOVNIŠTVA KOJI GOVORI BITNO JE SNAĆI SE.PA UŽIVAJTE U LJEPOTI ŽIVLJENJA.

ODGOVORITE
Name

Histerija

15.08.2019 08:32

Da,da ...a ja sa drzavnog fakulteta kao diplomirani ekonomista vozam sleper da prehranim djecu...samo da Njemacka primiiii meeee!

ODGOVORITE
Name

Pik

15.08.2019 11:40

Ja eto državni fakultet u roku završio i radim, ali danas napreduju oni sa sumnjivim diplomama, stečenim 10 do 15 god poslije srednje škole.

Name

рибар

15.08.2019 08:57

Сви који су из радног односа завршили било који приватни факултет нису поштено стекли звање(част изузецима), има их на хиљаде у Српској, није ни Федерација боља. Данас су ти бивши возачи и остали предратни магационери на одговорним фунцијама у свим државним фирмама и институцијама. Да буде већа туга, неки су лажно дипломе стекли на државним факултетима, неки стекли лажне магистерије и докторате па су чак и професори на факултетима. Такође је бар четвртина дјеце од "угледних људи" завршила државне факултете, а да не знају побројати све испите које су требали полагати. Све се да провјерити и све ће се ПРОВЈЕРИТИ. Иде офанзива ЗЕЛЕНИХ од јесени по многим питањима.

ODGOVORITE
Name

CICERON

15.08.2019 13:08

Molim te ne diraj predratne magacionere.

Name

Student

15.08.2019 09:56

Sad će iz OSA krenuti lavina informacija, poluinformacija, afera i prljavog veša. Zahuktava se....

ODGOVORITE
Name

Direkt

15.08.2019 13:54

Gdje ima dima, ima i vatre. Cim se o nekome i necemu pise, znaci da tu ima necega.

Name

Stana

15.08.2019 10:04

Ako se budu ponistavale sve takve diplome, ostacemo bez mozgova i inteligencije.

ODGOVORITE
Name

Direkt

15.08.2019 17:01

A ako ostanu, bicemo uskraceni za obrazovane ljude, koji cekaju sansu na birou, jer ne mogu da dodju na red od ovih laznih diplomaca.

Name

Mupet

15.08.2019 10:17

Kakve li su diplome u inspektoratu kad im je 12 godina rebalo da utvrde nepravilnosti...

ODGOVORITE
Name

Ejs Mutljavine

15.08.2019 10:20

Budalestina, posteno govoreci.Cuj nisu navedeni datumi polaganja, pa valjda ima neka sluzba koja odgovara za te propuste a ne student.Sve u svemu ne mogu mu nista.Nego da se pozabave usput i diplomama off shor ministra, diplomamacradnika vlade poslanika i svega ostalog.

ODGOVORITE
Name

Direkt

15.08.2019 13:58

Ovdje u BiH niko ne odgovara nizasta. U tome i jeste problem u ovoj zemlji, osim "naravno" najmanjih srafova u sistemu, na cijim se plecima slomi sva nepravda, koju su glavonje pocinile.

Name

borac

15.08.2019 10:44

Koji bezobrazluk prodaju diplomu pa je poniste vracaju li pare.

ODGOVORITE
Name

mislim

15.08.2019 10:46

Diplome su stekli i oni preko sezdeset a sve zbog penzije.

ODGOVORITE
Name

Rosulje

15.08.2019 10:55

Diplomu ti mogu uzeti, ali znanje ne mogu.

ODGOVORITE
Name

Lukrecije

15.08.2019 13:05

Osmica je bio skroman pa je kupio samo fakultetsku diplomu a nas Cicko je doktor ekonomskih nauka. Zasto taj isti inspektorat ne provjeri Cickove diplome. Lako je provjeriti Osmicin fakultetic.

ODGOVORITE
Name

Re

15.08.2019 20:09

Nejasno kako je imenovan za sefa obavjestajne agencije,sta su radile komisije koje su provjeravale kompetentnost doticnog za dato radno mjesto,npr.ima li diplomu VSS i da li je ista valjana tj.izdata od akreditiranog fakulteta ili fakulteta cije su diplome vazece?Otkud sada da se iznosi u javnost da mu diploma nije vazeca?

Name

Direkt

15.08.2019 13:48

Znaci i Osmica diplomac. Koliko ih ima u administraciji takvih? Treba to sve provjeriti i omoguciti ljudima koji su zaista isli na fakultet, da budu u administraciji, a ne na birou ili u Svabiji, kao ispomoc na bausteli.

ODGOVORITE
Name

zo

15.08.2019 17:20

Jedino sto je Osmica redovno zavrsio to je zanat, prije rata.

ODGOVORITE