U Moskvi izrada spomenika ocu srpske države!

U Rusiji se rađa novi simbol Beograda! Grandiozni spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji stiže na jesen iz Moskve u Beograd, ekskluzivno saznaje Informer!

Srbija 15.08.2019 | 07:49
U Moskvi izrada spomenika ocu srpske države!
Ovo arhitektonsko čudo izliveno u bronzi, u ateljeu ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, biće visoko neverovatnih 23,5 metara, od čega je sama skulptura velikog župana 15 metara. To će ovaj spomenik sigurno činiti najvećim u Srbiji.

Selaković nam je rekao i da Nemanja u levoj ruci drži Hilandarsku povelju, pisanu na staroslovenskom jeziku, a uz to nam je i otkrio koji detalj tačno piše na njoj.

- I Bog postavi mene (za) velikog župana, nazvanog u svetom krštenju Stefan Nemanja i obnovih svoju dedovinu i veću (je) utvrdih Božijom pomoću i svojom mudrošću - kaže Selaković i napominje da će ceo taj deo povelje biti ispisan na srpskom jeziku na drugoj strani spomenika.



Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, koji direktno prati radove na izradi spomenika, kaže za Informer da će na jesen stići svi njegovi delovi, koji će se sklapati u Srbiji.

- Zasad je u potpunosti gotova figura Stefana Nemanje u glini, što i može da se vidi na ovim najnovijim fotografijama. Sledeće je da se figura izlije u bronzi. Što se tiče celog spomenika, već je 70 odsto izliveno u bronzi, a pošto je izuzetno ogroman, to se radi u delovima - objašnjava Selaković.

On dodaje da će spomenik biti postavljen ispred nekadašnje zgrade Glavne železničke stanice na proleće 2020, posle rekonstrukcije Savskog trga.

Na spomeniku će biti izrezbaren i veliki Studenički krst, koji izgleda kao sidro.



- Nevernim Tomama koje raspravljaju po društvenim mrežama moram odgovoriti zbog čega će Stefan Nemanja u ruci držati mač, a ne krst. Naime, ovaj srpski vladar sve je postigao ratovima i diplomatijom i samim tim tu su mač u desnoj ruci i svitak u levoj. Naravno da će na spomeniku biti izrezbaren i veliki Studenički krst, koji izgleda kao sidro, jer simbolizuje sigurnost i mirnoću vere. Krst će biti i oko vrata Stefanu Nemanji. Na postamentu spomenika biće izrezbareni i prikazi Hilandara i Studenice kao dve naše svetinje koje je osnovao veliki župan - objasnio je Selaković.

Kako bismo dočarali visinu budućeg spomenika Stefana Nemanje, možda je najbolje uporediti ga sa čuvenim Pobednikom na Kalemegdanu, koji od zemlje do samog vrha ima tek 17,25 metara, dok je spomenik Knezu Mihailu sa postamentom na Trgu republike u Beogradu visok svega 11 metara.



Ono što je još zanimljivije jeste da je naš spomenik čak tri metra viši od figure Sfinge u Egiptu.

Kako bismo vam najjasnije dočarali koliko će biti visok novi spomenik Stefanu Nemanji, reći ćemo vam da deset ljudi visine našeg reprezentativca i jednog od najviših igrača na svetu Bobana Marjanovića (221 cm) ne bi moglo da dohvati njegov vrh, sve i da se popnu jedni drugima na glavu. Takođe, kada biste bez bilo kakvog gužvanja, napravili improvizovano brdo od šesnaest automobila "škoda superb" (1,468 metara), ono bi opet bilo niže od grandioznog spomenika našem velikom županu i osnivaču srpske države.

(Informer)

Komentari / 0

Ostavite komentar