Dodiku stiglo na naplatu ono što je olako prihvatao

"BiH je svoje opredjeljenje za punopravno članstvo u NATO-u konkretizovala donošenjem Zakona o odbrani 2005. godine, gdje je navedeno da će sva zakonodavna tijela i izvršni organi vlasti BiH u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti provesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo u NATO-u", naglašeno je u ANP-u.

Bosna i Hercegovina 14.08.2019 | 12:56
Dodiku stiglo na naplatu ono što je olako prihvatao
Za 20. avgust zakazane su dvije sjednice Predsjedništva BiH, na kojima će raspravljati o slanju ANP-a u Brisel i o imenovanju mandatara za sastav novog Savjeta ministara BiH, potvrdio je predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić.
 
Kolektivni šef države zasjeda 15 dana nakon što su lideri vodećih političkih stranaka Bakir Izetbegović (SDA), Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ BiH) potpisali sporazum o formiranju vlasti. Dokument sadrži 12 principa koji, kako je objašnjeno, treba da budu temelj za funkcionisanje vlasti u narednom mandatu. 

Članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, ranije su se usaglasili kako neće podržati imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije, SNSD-ovog kadra, ukoliko ne bude odluke o upućivanju ANP-a. S druge strane, Milorad Dodik kategorično tvrdi da ovaj dokument neće put Brisela, kao i da nema puta u NATO. 

Šta stoji u dokumentu?

Vijesti.ba su u posjedu prvog Godišnjeg nacionalnog programa BiH, koji je izrađen za period septembar 2018 - septembar 2019. To je, ujedno, i jedina poznata verzija dokumenta.

"Polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja, kao i uključivanja Bosne i Hercegovine (BiH) u savremene evropske, političke, ekonomske i bezbjednosne integracione tokove, BiH je pristupanje evroatlantskim integracionim procesima utvrdila kao jedan od prioriteta spoljne politike. BiH je time potvrdila svoju posvećenost principima demokratskog uređenja, zaštite ljudskih prava, tržišne ekonomije i vladavine prava", stoji u prvom Godišnjem nacionalnom programu BiH.  

Dalje se dodaje da je BiH, rukovodeći se ovim spoljnopolitičkim prioritetom, započela proces prilagođavanja svog državno-pravnog sistema standardima evroatlanskih zemalja. 

"BiH je svoje opredjeljenje za punopravno članstvo u NATO-u konkretizovala donošenjem Zakona o odbrani 2005. godine, gdje je navedeno da će sva zakonodavna tijela i izvršni organi vlasti BiH u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti provesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo u NATO", naglašeno je u ANP-u. 

Opširni dokument podijeljen je na pet poglavlja: Politička i ekonomska pitanja; Odbrambena i vojna pitanja; Pitanja resursa; Bezbjednosna pitanja i Pravna pitanja. 

Kako otkriva portal Vijesti.ba, na 165 stranica govori se, između ostalog, o odnosu BiH sa EU i NATO savezom, te sa susjednim državama, kao i međunarodnim političkim, finansijskim i pravnim institucijama, kao o ljudskim pravima, zaštiti manjina, borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, trgovine ljudima i ilegalnih migracija, te borbi protiv terorizma i nizu drugih bezbjednosnih izazova. 

Podsjetimo da je SNSD ranije, pored pristupanja BiH u NATO, tražio i otvaranje baza NATO-a na njenoj teritoriji, što je navedeno u deklaraciji te stranke koju je 2003. upućena u Naradnu skupštinu Republike Srpske, a koja je sve do juče bila dostupna na pojedinim lokalnim interenet stranicama ove stanke.

Nakon našeg teksta "Dodik i SNSD tražili otvaranje NATO baza u BiH" ta deklaracija je nestala sa sajta OO SNSD Srbac.

Evo šta Dodikova rezolucija iz 2003. godine sadrži:

https://www.rtvbn.com/3962216/dodik-i-snsd-trazili-otvaranje-nato-baza-u-bih

(BN/Vijesti)

Komentari / 65

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

14.08.2019 11:05

Nije Dodiku nista doslo na naplatu to je racun poslat gradjanima.Sa tim potpisom Dodik je zaradio milione a mozda i milijarde narod ce to morati krvavo da plati a placa vec 15 i vise godina.

ODGOVORITE
Name

075

14.08.2019 11:30

Znači Milorad je doveden pred zid, nema natrag nigdje! Mogu velike sile, čitaj "veliki brat" proglasiti nakon 20.08.2019. i povlačenje Dayton i povratak na snagu Ustava Republike Bosne i Hercegovine!

Name

Re

14.08.2019 11:35

Čudno zašto je uopšte sporno. Nigdje ništa napise sto nije dobro. Dakle vladavina prava, poštivanje zakona, ljudska prava, slobode, demokratija. Jeli to nama ne odgovara ili volimo anarhiju

Name

Tarabić

14.08.2019 11:37

Nije on nikad dobio izbore, pošteno. Stranci ga drže na vlasti da im odrađuje posao.

Name

SALE SLOVENAC

14.08.2019 12:34

BOLJE NATO PAKT NEGO RAT

Name

Re sale

14.08.2019 13:03

Tako je.

Name

Re

14.08.2019 13:05

Tacno tako, vecina nas piskara iz zemalja nato-a. Ne znam nijednog Srbina koji je otisao u Rusiju da radi a da nije mafiozo. Bas, mi nije jasno u cemu je problem. Ako cemo o principima, onda koliko nas zivi u Njemackoj, a koliko vozi njemacka auta. Stvarno primitivna bolest. Ova opozicija u RS je bezlicno smece. Pa, zar niko nema m... da ima drugaciji stav.

Name

Горан

14.08.2019 13:17

бих је давно пропала, не постоји, мртвац, српски народ има своју државу, Републику Српску, крај.

Name

re Re

14.08.2019 13:25

Ako je taj ANP samo postovanje zakona zasto se treba glasat o tome ako je vec u zakonu ocito da je to obmana i prica ,nema ANP dok ga ne predlozi komisija usvoji predsjednistvo i savjet ministara da je zakon samo bi se provodio kao i svaki zakon

Name

Мирослав

14.08.2019 13:30

Нато нула бодова, стари ћале добио пензију лова фришка све по броју још се ни боја није осушила то Миленце копирај Њемачку само они дупло више штампају, само пропаст нема овде среће.

Name

re Goran

14.08.2019 14:03

Gorane, sine... Hajde popij čašu vode i kocku šećera, priviđa ti se hahaha

Name

Ha,

14.08.2019 14:37

ko sada laze, ko je izdajica," guci golube beli, nikada nisi želeli saslusao narod! sve na svoju ruku si radio 'kao da smo mi brez pameti; i štartu sada , (kako češ sada majstore) cekamo odgovor : oredlazemo ti " pokupio krpe i briši gde god želiš , mozes i u Honduras tamo takve cekaju ,! sta da ti kažemo. Velika si bijeda

Name

Re

14.08.2019 14:58

Žurnal je objavio sadržaj dokumenta tj.plana za slanje. Faktički obuhvaćena svaka občast na 160 strana, koju svako i svakako može tumamiti. Ako ovo nije pristupanje, šta je o.da? Dokumentom se zalazi u sve moguće sfere, zapravo sa jednim jedinim ciljem. Ukoliko bi se ovo poslalo, lako da hoće uz izgovor večikog vođe da se prepravi par tačaka kako bi se zamazale oči narodu onda nije potrebno više pričati o ničemu. Prava je sreća da je baš on gore, da ne može prebacivati lopticu i također sreća da nije opozicija gore jer bi tvrdili da pni rade samo ono što je SNSD potpisao prije. Da vidimo kome će pripasti štafeta i da ne bude ,,za dobro srpskog naroda“.

Name

re Goran

14.08.2019 17:11

Ako je drzava sto ti u dokumentima pise BIH i na autu reg.oznake BIH?? Sam sebe lazes ili si pod Dodikovom psihozom

Name

Nostradamus

14.08.2019 17:55

Za re.Pa tacno je da nas najvise piskara iz zemalja Nato-a.To nije problem sto sada Dodik potpisuje za Nato problem je sto Dodik manipulise gradjanima pa prica protiv Nato'a .Zbog toga nikada Dodik i Snsd oni su za mene kriminalci a sto se tice opozicije uvijek sam rekao da treba da traze podrsku od MZ i da im bude opredeljenje EU i Nato.To je jedini nacin da se srusi ova teroristicka Snsd organizacija jer sa njima ce mo nestati kao Etruscani.

Name

Re Nostradamus

14.08.2019 18:29

Ček malo! Dobar dio razumem, al koje opozicije, pa oni zovu diplomca i pavića i nude im špic pozicije. Kada bi i došli na vlast preletjelo bi jato njima, a i ovi su zauzeli pozicije tako da bi to bila samo taktička raspodjela na vrhu.

Name

RADE

14.08.2019 18:42

Ma on je LIVADIĆ I NEĆE OVAJ PUT IZVUĆI SE! IPAK JE GLUP!

Name

re

15.08.2019 09:51

Sve je tada donešeno pod pritiskom i prijetnjom međunarodne zajednice,danas je drugo vrijeme,ako je nešto i usvojeno na silu ne treba to danas poštovati.

Name

Nostradamus

15.08.2019 13:14

Pa u pravu ste sto se tice opozicije velika glupost sto pozivaji Pavica i slicne u koaliciji.Bolje bi bilo da naprave manju i funkcionalnu vladu bez ovih sada vladajucih.Ove jedino pozvati na odgovornost , a narodu smanjiti razne namete i pustiti da se narod bori za bolji egzistenciju u nekim slucajevima im davati i podrsku.

Name

Mr Elijah

22.08.2019 02:13

Da li vam treba zajam za konsolidaciju duga na 2%? Ili osobni zajmovi * poslovni zajmovi itd. Zainteresirane strane trebaju nam se obratiti za više informacija putem e-maila: [email protected] ([email protected]) Klijentu nudimo financijsko savjetovanje, kompanije koje traže financiranje duga i traženje zajma. Da obrtni kapital pokrene novi posao ili da proširi postojeći posao. Zainteresirane strane trebaju nam se obratiti za više informacija putem e-maila: [email protected] ([email protected])

Name

Valeria Marco

08.10.2019 09:55

Moje ime je Valeria Marco prije 6 mjeseci propalo je moje poslovanje, nisam se više nadao da ću dobiti posao. Pokušao sam posuditi novac od banke, ali nisam imao dovoljno novca na svojoj kreditnoj kartici i nijednu imovinu kao osiguranje da bih dobio zajam, tada me vrlo bliska prijateljica Camila Diego upoznala s istinskim zajmodavcem putem interneta koji se zvao GINA MORGAN Kreditna kompanija LTD. Ženska firma za zajmove mi je mogla dati kredit od 160.000 eura bez ikakve imovine kao kolaterala ili kreditne kartice, ali dala mi ju je na povjerenju. Dakle, moji prijatelji rekli smo sebi zašto sam sebičan, pa sam odlučio podijeliti ove informacije sa svima. Ako vam treba zajam od pouzdanog zajmodavca, obratite se Gina Morgan putem njenog e-maila: [email protected]

Name

Poznavalac

14.08.2019 11:10

Tumaranjem, a s ciljem da prikrije oteti novac, a radi se o nekoliko milijardi evra, Dodik je spreman na sve. On je sada ranjeni međed i nije mu vjerovati da neće izazvati sukobe. Samo što nema svekolike snage za rat, ni voljne ni ekonomske. Njemu su Rusi izvukli dosta para za izbore. Direktno se umješali i Dodik je negdje s 23 procenta pobijedio. Uzeli su mu oko 2 milijarde, reko jedan vozač ministra, neće vrate kažu, trebao pobjeći tamo u međeđu rupu. Treba platiti i dolazak onog Lavrova, ruske fukare i hoštaplera. Sada štiti djelovanje sina, koji je sa svekolikim svojim ponašanjem, gledao sam ga uživo, preuzeo je sve gestove mafijaša, baš sve po svim kriminološkim aspektima, gestovi i artikulacije. Dodik je izgubio poziciju, obuzet je mafijom i sada adi za njih. ITD...

ODGOVORITE
Name

pres

14.08.2019 11:28

DOĆE MU NA NAPLATU I MAĆEHINSKI ODNOS PREMA PAVIĆU!

Name

Poznavalac

14.08.2019 12:55

Potrebni mu je Pavić od oca.

Name

Čiča

14.08.2019 13:27

Sale slovenc i Re su gazdina jeftina lakala. bice koska

Name

ZA RE

14.08.2019 13:42

MNOGO JE LJUDI U ZAPADNIM ZEMLJAMA, MAJMUNE ZATO ŠTO IH JE OTJERAO DODIK, ŠPIRIĆ, RADMANOVIĆ, TEGLTIJA, LUKAČ, BISERKA.,, NIJE POTREBNO ZNANJE VEĆ POLITIČKA PRIPADNOST,, OVO SU RIJEČI DODIKA 2018 IZGOVORENE U GCKU, BILEĆI I TREBINJU.NETREBAJU KAKO BI NJEGOV IGOR POSTAO MARKO MILOŠEVIĆ, SPSOJE I VICO ZELJKOVIĆ. OSTA BJEDA A LOPOVI SA MILOM ODOŠE.TOMO KOVAČ, ADNAN, NOVIĆ, ŠPIRIĆ NEKA GA REHABILITUJU PREKO HEPY.SAVČIĆU PRVI BORAC KOLIKO STANOVA LAPI.

Name

re

14.08.2019 11:13

Šta će reći Putin to je problem za njega gorući sa lažnim velikim i malim kreditom od Ruske braće za RS, kojeg je tajkun novostvoreni čekao u Petesburgu o trošku gladnih usta naroda i boraca RS tri dana samo da se sa njim uslika i rukuje.

ODGOVORITE
Name

!!!

14.08.2019 13:33

Nikad ni jedna vojska, pogotovo strana nikome srecu donijela nije, pa tako i NATO. Mnogo su zijana na ovom prostoru napravili da bi mi sad sve to gurnuli pod tepih pa kao da se nista nije desilo. Desavalo nam se 1995 da su legitimni vojni ciljevi NATO avijacije znali da budu sanitetska vozila VRS sa crvenim krstom na krovu precnika 1 metar, vidljiv sa visine od 4000 m golim okom. Pa na primjer par godina posle rata da su neki nasi ljudi pobijeni ili osakaceni toboz trazeci Radovana I Ratka ili na promjer jedan moj komsija sa majkom je zgazen negdje u Podnovlju americkim tenkom, a da za taj zlocin niko nije od NAT-a odgovarao, a sva je prilika da niko ni odstetu nije platio porodici zgazenih sina i majke. Ko voli NATO dzaba mu bilo, Radje sam za pristojnu distancu, a vjerujem i znatna vecina nas u RS.

Name

Nostradamus

15.08.2019 13:22

Pa ono sto je Nato uradio u ratu nije nista gore sto ovi nasi prvenstveno mislim na Dodika i Snsd uradise nam u miru.Sirotinju i nase gradjane sto rade po EU pljackaju sve po nekom zakonu.Ne znam sto ovi nasi sto rade po EU svoje posteno zaradite pare ne ulazu u tim zemljama ili provode svoje odmor po Grckoj Spaniji i drugim destinacijama.Ja sam neki dan stigao sa Malorke.

Name

Robin Hud

14.08.2019 11:17

A šta je ovo..... "Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u oktobru 2009. uputilo je zahtjev Bosne i Hercegovine za Akcioni plan za članstvo u NATO. "Još jednom smo potvrdili našu predanost vrijednostima Alijanse, kao i našu volju da ostanemo proaktivan, vidljiv i pouzdan partner koji dijeli teret današnjih izazova. Iznad svega, podvukli smo našu želju da postanemo punopravna članica NATO-a, što je od strateške važnosti za BiH", navodi se u pismu kojeg je potpisao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, koji je i danas visoki funkcioner Dodikovog SNSD-a. Iz ovog je vidljivo da je politički stav SNSD-a prema pristupanju BiH u članstvo NATO-a vremenom evoluirao od prvobitnog stava za članstvo do današnjeg o mogućoj saradnji kroz program Partnerstva za mir." Lopovi.......

ODGOVORITE
Name

Re Robin Hud

14.08.2019 12:21

Evoluirali su i međunarodni odnosi poslednjih deset godina pa se danas ne moraju prihvatiti neki ultimatumi,a prije su se podrazumjevali.Da bih ostajao na vlasti Dodik je evoluirao svoj stav i prilagodio ga međunarodnim odnosima.Možemo da mu damo puno zamjerki na unutrašnjem planu,ali stav za i protiv natoa je stav naroda je jasan kao i ranije,ali prije nije postojala realna podrška na međunarodnom planu.Rezolucija o navodnom genociju u Srebrenici bi bila usvojena u SB UN da nije bilo veta Rusije,što bi značilo i ukidanje Republike Srpske.Ulazak u NATO bi značio i gubljenje podrške Rusije.Sad je to pitanje došlo na red i skoro da nemoguće naći kompromis,a to nameću velike sile.Lijepo je koristiti benefite vlasti,ali je još teže plaćati cehove.Ulazak u NATO je kraj RS,najmanje je važno kakva je sudbina Milorada Dodika i kakav će on zauzeti konačan stav po tom pitanju.

Name

RE re Robin Hud

14.08.2019 13:25

A sta je alternativa? Ovako nastaviti i truditi se da ostanemo nekakva ruska gubernija? Dakle jasno nema NATOa nema ni EU. Nigdje ne pise, al je savrseno jasno. Mi nismo u poziciji da biramo izmedju ruzicastih opcija. Mi se ponovo suprostavljamo NATO-u, i prkosimo amerikancima. Jasno je kako prolaze oni koji se igraju sa Amerikom. Jos je jasnije kako prolazi onaj ko je uz Ruse kontra Amerike. To sto politika i ti sam u Rep. Sr. prolongiras je cisti fanatizam i fundamentalizam. Vjerovatno smo u nekom polozaju gubljenja Republike Srpske na ovaj ili onaj nacin. Moguce da si tu u pravu. Meni je cisto suludo, bolesno ludjacki da mi budemo branitelji ruskih interesa spram Evrope i Amerike. Pisu ljudi svasta po forumima, ali ko hoce da zivi u takvom drustvu. Dodik je ruski igrac, i oni ce ga podrzavati da po mrtvim hoda ovdje. On da ostane na vlasti radice sve sto mora. Alternativa je jasna. Vidimo kako zive i kako funkcioniraju sve evropske zemlje koje su clanice NATO i EU. Najbolji primjeri su bivse komunisticke zemlje. Gdje su oni sad a gdje smo mi. Neki dan ode autobus mladih ljudi u Slovacku. Mani te se bolesnih srednjovjekovnih demagogija. Vodili smo tesko pogresnu politiku vec vise od 30godina. Nestali u Hrvatskoj izgubili Kosovo, izgubili Crnu Goru. Mile kopira pricu iz 90-tih a jasno je kakvi su rezultati. Ja ne znam o cemo ovdje pricamo i sta nije jasno. Ova nasa opozicija ko kakvi prvacici igraju se spustanja sa Dodikom. Nigdje ni 'p' od politike. Ma za stoku i jest' ruska gubernija, samo se nerviram bezveze..

Name

Direkt

14.08.2019 14:26

Alternativa je u neutralnosti. Ako moze ogromna vecina covjecanstva bez NATO-a, zasto bismo mi bili izuzetak?

Name

@Direkt

14.08.2019 14:40

1.) Ogromna vecina covjecanstva nije u Evropi 2.) Ogromnu vecinu covjecanstva niko i ne nudi da udju ni u EU ni u NATO i moze samo sanjati da se nadje pod plasom tih organizacija. 3.) Jadni smo i siromasni i tu samo mozemo imati koristi. 4.) Mi se stavljamo u prve linije protiv te mocne organizacije 5.) Umjesto da ubiremo benefite clanstva mi idemo 180 kontra. Stvarno si katklizma kako su ti osnovni pojmovi nesagledivi.

Name

re Direkt

14.08.2019 15:09

Ti bi da budeš neutralan, pa čovječe osvijesti se, RS je kompletna kao jedan prosječan evropski grad, šta ti misliš da će neko iz NATO-a tolerirati da mu tako jedan mali entitet stane na put, to je samoubilačka politika, jesi li ti svjestan koliko je RS mizerna i beznačajna, i u tom kontekstu takvo što da stane spram jednog NATO-a, daj se malo osvijesti, spusti se na zemlju.

Name

Nostradamus

15.08.2019 13:29

Dodik nije Ruski igrac on je samo neprijatelj Srpskog naroda sa ili bez Nata on ce da nas unisti do kraja.RS ce da nestane preko noci ostat ce samo par mocnih porodica i njihovi robovi.

Name

muzza

14.08.2019 11:20

sve ovo je produkt Dodigove politike, njegova interesna grupacija, u narodu od milja zvani *savez nezasitih* nema program rada, oni izbore dobijaju na političkim floskulama, demagogiji i rigidnom populizmu, kakav narod takva mu i vlast.

ODGOVORITE
Name

Ja

14.08.2019 11:41

Oni izbore kupuju i kradu. Iduće izbore ispratiti kao u Tesliću, nema drugog načina da se bagra rastjera. Ili to ili krvava revolucija, nadam se ovo prvo.

Name

Pavle

14.08.2019 13:11

Product je ovo nase glupoce i primitivizma. Gladuj al Srbuj, Mile vrti nacionalnu matricu namjenski jer vidi da smo stado koje guta te tablete. On se sam zapetljao do podne je bio predan Nato-u i sad se okrenuo Rusima. Stvarno da nas ovakav covjek, monstrum, vodi je katastrofa. Zasto se je jasno ne kaze da RS odustaje od EU. Sve clanice EU su u NATO. Nigdje ne pise da je to neki uslov, al valjda je i budali sve jasno, al Srbinu nije. Srbin zivi u Njemackoj, uplacuje direktno u budzet NATO, da napomenem da Njemacka povecava izdvajanje za NATO, i na sav glas je protiv NATO. Mile ponizava Njemacku amasadoricu, a nije jedina a ni zadnja. Republika Srbska je ko nekakva republika seljacina. Ljudi kao da niceg svjesni nisu.

Name

Zlo radjenje gotovo sudjenje

14.08.2019 13:14

Sve je ovo produkt koristoljublja, pljackaske politike,licne koristi uzeg kruga kriminalaca. Zakrzljali mafijaski mozgovi nemogu da dokuce da su sebe vezali fatalnim uzetom oko vrata, kojim mogu da se objese u svako doba dana i noci.

Name

Čiča

14.08.2019 13:33

Muzza u pravu a Re rob hud je rezimsko lajalo

Name

Osvit

14.08.2019 11:27

Sto je alternativa Euroatlanskim integracijama i kako bi to funkcionisalo. Da li je definisano geopoliticko opredeljenje Republike Srpske i ako jeste ko je tu strategiju donio.Krajnje vrijeme je da se ovaj Narod i njegovi politicari otrijezne jer cemo poput mnogih naroda kroz istoriju nestati.

ODGOVORITE
Name

geopoliticko opredeljenje entiteta ??

14.08.2019 12:15

Malo je naivno govoriti o 'gepolitickom opredelenju Republike Srpske' Jer RS je samo entitet u sklopu BH. To bi bilo isto kao kada bi se govorilo o 'gepolitickom opredeljenju Vojvodine koja je AP u sklopu Srbije

Name

Čiča

14.08.2019 13:35

Òsvit ti si dakle za Nato ?

Name

Direkt

14.08.2019 14:28

Ono sto sad postoji (neutralnost) najbolja je alternativa.

Name

re Direkt

14.08.2019 15:13

Koja neutralnost postoji, po tebi je neutralnost to kada pripadnici OS BiH idu u Afganistan pod komandom NATO-a, to je za tebe neutralnost. naši vojnici u Afganistanu a ti neutralan, daj nemoj buncat bez veze.

Name

Osvit

14.08.2019 17:42

Dragi cica ja sam da mi unuci budu u Srpskoj vojsci a ne u Njemackoj.

Name

SNSD prenos nadležnosti

14.08.2019 11:33

SNSD u proteklim mandatima na državnom nivou učestvovao u prenosu nadležnosti i formiranju sljedećih institucija na nivou BiH: 1.- uspostavljanje sistema zajedničkih tablica i saobraćajnih dozvola, čime je ova nadležnost prenesena u nadležnost Ministarstva civilnih poslova BiH 2.- uspostavljanje zajedničkih pasoša 3.- prenošenje nadležnosti entiteta iz oblasti državljansta na Ministarstvo civilnih poslova BiH 4.- formiranje Državne granične službe BiH 5.- formiranje Kancelarije za saradnju sa Interpolom 6.- formiranje Agencije za državnu službu BiH 7.- formiranje Odbora državne službe za žalbe 8.- uspostavljanje Direkcije za implementaciju CIPS projekta 9.- uspostavljanje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH 10.- uspostavljanje Agencije za identifikaciju dokumenata, evidenciju i razmjenu podataka 11.- uspostavljanje SIPA 12.- uspostavljanje Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH 13.- uspostavljanje Službe za poslove sa strancima BiH 14.- uspostavljanje Komisije za restituciju BiH 15.- uspostavljanje Komisije za državnu imovinu BiH 16.- uspostavljanje Agencije za akreditaciju i kvalitet BiH 17.- uspostavljanje Agencije za lijekove BiH 18.- uspostavljanje Državne regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH 19.- uspostavljanje Agencije za bezbjednost hrane 20.- uspostavljanje Savjeta za djecu BiH 21.- uspostavljanje Instituta za standardizaciju BiH 22.- uspostavljanje Instituta za metrologiju BiH 23.- uspostavljanje Komisije za koncesije BiH 24.- uspostavljanje Instituta za intelektualno vlasništvo BiH 25.- uspostavljanje Instituta za akreditovanje BiH 26.- uspostavljanje Konkurentskog savjeta BiH 27.- uspostavljanje Kancelarije za veterinarstvo BiH 28.- uspostavljanje Instituta za nestala lica BiH 29.- uspostavljanje Državnog trezora pri Ministarstvu finansija BiH 30.- uspostavljanje Uprave za indirektno oporezivanje BiH 31.- uspostavljanje Agencije za statistiku B

ODGOVORITE
Name

ana

14.08.2019 11:50

i vrijeme je vec jednom da mu se stane u kraj, godinama izludjuje ovaj narod

ODGOVORITE
Name

Čiča

14.08.2019 13:37

sam narod je kriv ovce obicne

Name

borac

14.08.2019 12:16

Milorad je odrasao po pijacama prodavajuci kupus i stigao eto do velikog covjeka ali zahvaljujuci situaciji a ne njegovim napretkom.Rat je mnogom sljamu dao sansu.

ODGOVORITE
Name

Čiča

14.08.2019 13:41

Borac nisi u toku Pelcane paprike. laž i prevara

Name

kiza

14.08.2019 13:04

Ovakav tzv i samozvani političar bi u iole organizovanoj zemlji odavno služio pa barem dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu.

ODGOVORITE
Name

PobroMilutin

14.08.2019 13:13

Mile, dodji na domacu rakiju kod mene i objasni mi od cega ce ovaj narod zivjeti? Dje ti to nas sinko vodis? Jesi ti tolko odvojen od ovijeh ljudi da nista ne vidis od svoje siline.

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

14.08.2019 13:31

Nije njemu stiglo na naplatu, sve što on pogrešno uradi, a uradi 95 % toga stiže nama, građanima na naplatu, a on je tu svoje već naplatio.

ODGOVORITE
Name

EnoTata

14.08.2019 13:32

Srz problema je nezaineresiranost amerikanaca. Dayton je njihova beba, a imali su puno slicnih beba. Amerikaci su digli i Juznu Koreju i Japan poslije 2svj rata. Slicno je bilo i sa SR Njemackom. Nisu se te zemlje osvjestile preko noci vec je pod motkom amera katarza provedena. Ovdje kod nas interes im je u opadanju. Ako je do Rusa i Turaka onda... 'ce ovdje cjetati ruze'.

ODGOVORITE
Name

samo istina

14.08.2019 13:37

tek će mu stići ako Bog da , svo zlo , krađa izbora , uništavanje ekonomije i privrede RS , etničko ekonomsko čošćenje Srba i ostalih iz RS , lopovluk i pljačka treba da stigne na naplatu .

ODGOVORITE
Name

ipe

14.08.2019 13:39

Mozda vas Mile konta da zarati sa tenkovima od NATO-a na kojim je dosao na vlast Salu na stranu ljudi imamo jos max 5 godina da zaustavimo i preokrenemo situaciju ili ce za 15 godina neka od clanica EU pripojiti ove prostore uz opravdanje da je nas narod vec u toj zemlji. Da nam Rusi daju jedno 100-ak milijardi,ja bi prvi bio da ovdje metne svoj sistem s-500,ali rusi samo izvlace pare. Treba nam ZAPAD ako zelimo da nam djeca ostanu ovdje,a ne da se fataju noge ka zapadu

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

14.08.2019 14:07

djavolje kolo poslose razmotavat ko sa djavolom tikve sije o glavumu pucaju dososi na njihovim tenjkovima na vlast sada moras igrati kako oni sviraju sveces prodat za svoju krunu sada date vidimo jesili toliki maher daSE izvuces iz mat pozicije

ODGOVORITE
Name

NIKITA MARKOVIC

14.08.2019 14:42

zdravo Ja sam privatni zajmodavac i financijski zastupnik, koji pruža zajmove za osobne potrebe i za financiranje korporacija. Da li vam je potreban neposredan zajam da biste očistili dug ili vam je potreban kapitalni zajam za poboljšanje vašeg poslovanja? Jesu li vas druge banke i financijske agencije odbile ? Trebate li zajam za objedinjavanje ili zalaganje obveza, više ne tražite jer smo mi ovdje da sve vaše financijske probleme pretvorite u nešto prošlo. Zadovoljstvo korisnika cilj je kada se prijavite kod nas, prijavljujete se na pouzdanu tvrtku koja se brine za vaše potrebe financiranja. Mi ćemo se brinuti za vas tijekom cijelog procesa. Uvijek ćemo dati sve od sebe kako bismo utvrdili kada se možete u potpunosti vratiti, uzimajući u obzir trenutnu financijsku situaciju i zatim postaviti rok otplate kredita na odgovarajući način prema vašim potrebama. Uzimanje osobnog zajma iz globalnog financijskog fonda je jednostavno: pošaljite nam e-poštu na [email protected]

ODGOVORITE
Name

MARKO

14.08.2019 18:38

Ma on(Dodik)je NAJPAMETNIJI NA SVIJETU,sve će ih POBIJEDITI!

ODGOVORITE
Name

!

15.08.2019 16:34

Samo referendum u RS o ulasku u nato.

ODGOVORITE
Name

Može, može..

16.08.2019 07:23

..referendum u RS-a, u FBH.a, u BČ distriktu, u dijaspori, pa se podvuče crta, saberu glasovi, izračuna procenat ZA i procenat NE i mirna Bosna. A sa Bosnom i RS-a kao njen sastavni a nikako rastavni dio. Iznenadili bi se koliko je ljudi u RS-a za NATO.

Name

Zika

16.08.2019 18:44

Jedino sta je dobro uradio

ODGOVORITE
Name

Mnogo

17.08.2019 15:47

toga je dodik uradio na stetu rs zbog toga mu zapad gleda kroz prste a ima tu i taktike i zajednickih dogovora on je uvjek na zapad baca drvlje i kamenje zbog biraca a sve sto je trebalo predati i potpisati predao je ali lako je to kad smo mi mali i zaostao narod pa rade sta hoce!

ODGOVORITE