LŠ: Spektakl u Kijevu – Briž ide dalje!

Briž je u spektakularnom revanš meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona uspeo da eliminiše kijevski Dinamo.  Briž preživeo lud finiš u Kijevu, Dinamo dao tri gola i ispao! Belgijanci izvukli 3:3 i prošli dalje! Zagrepčani silni u Budimpešti, još malo Olmove čarolije! Ubedljivih 4:0 na revanšu sa Ferencvarošem!

Fudbal 13.08.2019 | 22:08
LŠ: Spektakl u Kijevu – Briž ide dalje!
Meč je završen rezultatom 3:3.

Ekipa iz Belgije je u ukrajinsku prestonicu stigla sa jednim golom viška iz prve utakmice, ali je dvomeč vraćen na nulu već u šestom minutu.

Tada je Vitalij Bujalski iskoristio dodavanje Vitalija Mikolenka i zatresao mrežu Briža.

Beskrajno vredan pogodak za Briž u 38. minutu je postigao Simon Deli, posle dodavanja iz kornera, glavom sa nekih desetak metara.

Nadu Dinamu da će moći da stigne do preokreta dao je Volodimir Šepelev u 50. minutu, a potpuno ludilo na terenu je startovalo pola sata kasnije.

Najpre je Mikita Burda dobio drugi žuti karton u 82. minutu, da bi mu se Persi Tau revanširao svega dva minuta kasnije.

Nade Dinama su pale u vodu u 88. minutu, kada je Rud Vormer izjednačio na 2:2, međutim stvari je za Briž zakomplikovao Brandon Mešel, autogolom u trećem minutu nadoknade.

Konačnih 3:3 postavio je Loi Openda dva minuta kasnije.

Prethodno je Rozenborg obezbedio plasman u plej-of, pobedivši Maribor na svom terenu sa 3:1.

Šansu da se plasira u Ligu šampiona imaće i APOEL, koji je golom Uroša Matića uspeo da eliminiše Karabag.

Knjiški primer o značanju gola u gostima. Posle 1:0 u Belgiji Klub Briž je znao da jedan pogodak u Kijevu pravi ogromnu razliku. I to saznanje je odredilo tok revanš meča. Dao je Briž taj jedan, čekao Dinamo da krene grlom u jagode i u ludoj završnici izvukao 3:3 za nastavak takmičenja u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Problem Dinama bio je u glavi. Samo pet minuta trebalo je Vitaliju Bujalskom da anulira taj gol minisa iz Briža, ali čim je dao taj jedan gol Dinamo se možda i nesvesno povukao u odbranu. A Klub Briž nije tim protiv koga se može braniti 85 minuta. Dokaz već u 38. minutu kada je Simon Deli sjajno skočio posle kornera sa desne strane, mada je utisak i da je Denis Bojko mogao bolje da reaguje.

Kako bilo, bio je to signal da Dinamo krene agresivnije u napad. Dva gola su mu bila potrebna i nije se imalo šta čekati. I mada je Vladimir Šepelev već posle pet mintua igre u drugom poluvremenu doneo Dinamu taj prvi u nastavku nije išlo tako glatko.

Nervoza se sve više osećala, pa su kraj meč i jedni i drugi dočekali sa desetoricom na terenu, pošto su po dva žuta kartona zaradili Mikita Burda u Dinamu i Persi Tau u Brižu. Ništa to nije promenilo na semaforu. Belgijanci ne samo da su se odbranili, već su preko Ruda Vormera i duboko u sudijskoj nadoknadi Ikoma Luisa Opende stigli do 3:3, pa će u plej-ofu na boljeg iz sudara Bazela i LASK-a.

APOEL je došao na dve utakmice od povratka u Ligu šampiona posle jedne sezone pauze.

Šampion Kipra je gostovao Karabagu nakon poraza na svom terenu (1:2), ali je uspeo da nadoknadi minus i da uđe u plej-of za ulazak u najjače takmičenje.

Heroj tog uspeha Kiprana je Uroš Matić, srpski vezista i mlađi brat Nemanje Matića, koji je dao veoma lep gol za odlučujućih 0:2, u 68. minutu.

Karabag - APOEL 0:2 (0:1) /prvi meč 2:1/

Naredni rival Kipranima biće pobednik dvomeča Ajaks - Paok (rezultat u Grčkoj bio je 2:2).

Nekoliko sati kasnije, plasman u drugu rundu izborio je i Dinamo Zagreb - i to furiozno!

Ferencvaroš - Dinamo 0:4 (0:1)

Golovima Arijana Ademija, Bruna Petkovića, Danija Olma i Amera Gojaka, šampion Hrvatske je spektakularno ušao u plej-of i zakazao sebi evropsku jesen, jer će igrati minimum u grupnoj fazi Lige Evrope.

Zagrepčani silni u Budimpešti, još malo Olmove čarolije... Ubedljivih 4:0 na revanšu sa Ferencvarošem!

Rezultat iz prvog meča mogao je samo da zavara. Ferencvaroš je na Maksimiru izvukao 1:1, ali i tada se videlo da je Dinamo mnogo bolji tim od šampiona Mađarske. U revanšu u Budimpešti to je i demonstrirao na delu uvalivši Fradiju četiri komada za siguran prolaz do plej-ofa za plasman u Ligu šampiona gde će ga sačekati Rozenborg - 0:4 na Grupama Areni.

I opet je Dani Olmo, momak koji će nesumnjivo postati najskuplja prodaja u Dinamovoj bogatoj istoriji prodaja, pokazao da je zaista vanserijski igrač kakav se ne sreće često. Može mađarski fudbal da se diči velikim napretkom, ali ovakvih znalaca u zemlji naših severnih komšija jednostavno nema.

Postigao je mladi španski reprezentativac taj jedan gol u Zagrebu, danas još jedan, pride je zabeležio i jednu čarobnu asistenciju koja je Fradiju najavila brodolom pred domaćom publikom. Isekao je protivničku odbranu kao mačem i između trojice protivničkih defanzivaca spojio sa golom Arijana Ademija za vođstvo od 1:0 i gol u gostima koji je bio preduslov za nastavak takmičenje.

Nažalost po Mađare, bio je to samo početak Dinamove renesanse. U drugom poluvremenu još tri komada strpali su gosti Fradiju, koji je iz duela sa Modrima izašao – modar. Bruno Petković, pa pogodak Olma – revanširao mu se Ademi za asistenciju – na kraju i Amer Gojak, tek da niko i ne pomisli da je Ferencvaroš na Dinamovom nivou.

Maribor je bio nedorastao rival Rozenborgu. Dinamo sigurno nije. Štaviše, hrvatski šampion nam izgleda kao kvalitetniji sastav.

Rezultati revanša 3. kola kvalifikacija:

Karabag (Azerbejdžan) - APOEL (Kipar) 0:2 /prvi meč 2:1/
Rozenborg (Norveška) - Maribor (Slovenija) 3:1 /3:1/
Dinamo Kijev (Ukrajina) - Briž (Belgija) 3:3 /0:1/
Kopenhagen (Danska) - Crvena zvezda (Srbija) 1:1, produžeci /1:1/
Ferencvaroš (Mađarska) - Dinamo Zagreb (Hrvatska) 0:4 /1:1/
Ajaks (Holandija) - PAOK (Grčka) 20.30 /2:2/
LASK (Austrija) - Bazel (Švajcarska) 20.30 /2:1/
Olimpijakos (Grčka) - Bašakšehir (Turska) 20.30 /1:0/
Seltik (Škotska) - Kluž (Rumunija) 20.45 /1:1/
Porto (Portugal) - Krasnodar (Rusija) 21.00 /1:0/

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar