EP do 16: "Orlići" u četvrtfinalu!

Kadetska reprezentacija Srbije "preskočila" Sloveniju i nastavila borbu za dva cilja - medalju i plasman na Svetsko prvenstvo.  Nakon preokreta je slađe: Srbija u četvrtfinalu Evropskog prvenstva, Belić i Radovanović srušili Slovence! Dabl-dabl učinak košarkaša Žitkobasketa i Budućnosti iz Bijeljine.

Košarka 13.08.2019 | 16:52
EP do 16: "Orlići" u četvrtfinalu!
Pobeda u praktično najvažnijem meču na Evropskom prvenstvu!

Izabranici selektora Aleksandra Nikitovića izborili su plasman u četvrtfinale Eurobasketa za kadete, jer su u Udinama savladali vršnjake iz Slovenije, u dramatičnoj završnici.

Srbija - Slovenija 67:64 (17:20, 16:15, 16:13, 18:16)

Naredni rival "orlića" biće gotovo izvesno jedan od najvećih favorita turnira, Španija, koja za rivala u osmini finala ima Nemačku.

Paralelno sa borbom za medalju, naš tim bori se i za plasman do petog mesta, koji donosi kartu za Svetsko prvenstvo koje će biti odigrano sledeće godine, dok će Slovenci posle današnjeg poraza u borbu za opstanak u "A" diviziji, o čemu "orlići" više ne moraju da brinu.

Najefikasniji u trijumfu protiv mladih "zmajčeka" bili su Matija Belić sa 22 poena i Nikola Radovanović sa 16. Njih dvojica su u poslednjem minutu postigli šest poena i poveli "orliće" ka uspehu nakon izjednačenja 62:62 na minut i 25 sekundi do kraja.

Iako krajem treće četvrtine situacija nije izgledala povoljno po naš tim (40:48), Nikitovićevi igrači su potom krenuli u veliku ofanzivu i pet minuta pre kraja stekli 10 poena prednosti (62:52).

Ispostavilo se da to nije bilo dovoljno za miran kraj, ali je razigrani tandem Belić - Radovanović ipak iskoračio kada je bilo najvažnije.

Duel Španije i Nemačke počeo je u 16.30, a četvrtfinala su zakazana za sredu.

Nije sve bilo na svom mestu u prvom poluvremenu, ali je Srbija u poslednjih 15 minuta susreta prikazala svu svoju snagu. Velikom serijom od 18:0, mladi košarkaši uspeli su da naprave fantastičan preokret i da se plasiraju u četvrtfinale Evropskog prvenstva za igrače do 16 godina starosti. Ipak, nije moglo bez drame, pa je sve rešeno u poslednjem minutu kada su Belić i Radovanović uspeli da sruše Sloveniju za konačnih, 67:64.

Već na početku utakmice bilo je jasno da Srbiju ne očekuje tako lak posao. Slovenci su znatno bolje ušli u meč i u nekoliko navrata su uspevali da se odlepe na pet poena razlike. Nije to bilo ništa dramatično, ali je jasno ukazalo košarkašima Saše Nikitovića da će morati da pruže maksimum kako bi došli do plasmana u četvrtfinale. Nakon prvih deset minuta igre, selekcija Slovenije imala je prednost, 20:17.

Odličnom igrom Matije Belića, igrača Žitkobasketa, Srbija je u drugoj četvrtini u par navrata uspela da pređe i u rezultatsko vodstvo. Belić je za prvih 20 minuta igre uspeo da dođe do čak 14 poena uz 75% realizacije, pa je bio najzaslužniji za činjenicu da je srpski sastav nakon prvog poluvremena gubio sa "samo" dva poena razlike, 35:33.

Delovalo je da sve izmiče kontroli početkom treće četvrtine, kada su Slovenci preuzeli glavnu reč i u jednom trenutku otišli i na maksimalnih 48:40 nakon poena Luke Rudovića sa linije za slobodna bacanja. Ipak, Srbija se tada konačno trgla, "proradio" je i Nikola Radovanović, pa je već do kraja deonice srpski sastav imao minimalnu prednost, 49:48.

Odlična serija nastavljena je i na početku poslednjeg kvartala. Slovenci nisu uspevali da dođu do pogotka, pa je prednost reprezentacije Srbije iz napada u napad rasla. Momci sa Triglava uzimajući u obzir i kraj treće četvrtine nisu uspeli da dođu do poena čitavih osam minuta, a reprezentacija Srbije je za to vreme napravila seriju 18:0. Ipak, Slovenci su uzvratili sa dve trojke i upozorili srpske košarkaše da se neće tako lako predati, pa je na dva minuta pred kraj rezultat na semaforu bio 62:62.

Ušlo se u dramatičnu završnicu. Srbija je poenima Belića, a potom i Radovanovića uspela da ode na plus četiri na 30 sekundi pred kraj utakmice i tako faktički reši pitanje pobednika. Slovenci jesu uspeli da uzvrate, ali to nije bilo dovoljno, pa je srpski sastav taj koji ide u četvrtfinale, 67:64.

Najefikasniji u sastavu Srbije bio je Matija Belić koji je došao do dabl-dabl učinka, zabeleživši 22 poena i 12 skokova. Do dabl-dabl učinka došao je i Nikola Radovanović, koji je postigao 16 poena i uhvatio 14 lopti. Slovenački sastav je predvodio Urban Klažvar sa 22 poena, a dvocifreni su bili još David Križanić sa 12 poena i Mark Filip Ivanković sa 11 postignutih poena.

SRBIJA - SLOVENIJA 67:64
Arena: "Palaceto Mario Vekijato"
Gledalaca: 100
Sudije: Mehmet Sahin (Turska), Aleksej Davidov (Rusija), Aleksandar Deman (Francuska)

SRBIJA: Belić 22, Dabović 6, Radovanović 16, Šaranović 8, Stefanović 2, Bošković, Branković 4, Đurišić, Marković, Milijašević 5, Obradović, Petrović 4

SLOVENIJA: Cijani 8, Ivanković 11, Klavžar 22, Križanić 12, Mirtić 1, Flerin, Haskić, Klobučar, Oberlajt 5, Rudović 5, Sivka, Višnikar

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar