Gastritis je često izazvan stresom?

Mučnina, povraćanje i krvarenje simtomi su upale želudačne sluznice. Simptomi su u tom slučaju burniji nego kod želudačnih problema uzrokovanih hranom.

  • Magazin
  • Zdravlje


PSIHIČKI problemi sve češće su uzrok pojave gastritisa, upozoravaju gastroenterolozi. Depresija, trauma, povreda ili hirurška operacija mogu da izazovu ovo oboljenje, koje se manifestuje upalom želuca, poremećajem procesa varenja i lučenja želudačnih kiselina.

Doktor Srđan Marković, gastroenterolog KBC "Zvezdara", kaže za "Novosti" da je posledica fiziološkog stresa često promena u digestivnom traktu.

- Gastritis je često prouzrokovan stesnim događajem, teškom bolešću ili velikom hirurškom operacijom - kaže dr Srđan Marković. - Čest je slučaj da nakon oboljenja kao što su pneumonija i infarkt miokarda, dođe do pojave ove bolesti. Čak i neki oblici stresora, kao što su velika, nelečena depresija, mogu rezultirati ovom bolešću.

To su akutna teška stanja kod kojih je simptomatologija burna, objašnjava dr Marković:

- Prvi simptom je uglavnom krvarenje, nakon čega dolazi do mučnine, povraćanja i bolova. Teški oblik stresom izazvanog gastritisa nekad vodi do operacije.

Kada nije u pitanju stresni događaj, već hronične, svakodnevne situacije, simptomi su blaži i uključuju bol u gornjem trbuhu i nadutost. To su tegobe koje su slične kao u slučaju gastritisa koji je izazvan helikobakterijom.

- Prvo je neophodno isključiti ulkusnu bolest želuca, dvanaestopalačnog creva, karcinom želuca i gornjom endoskopijom testirati prisustvo helikobakterije u želudačnoj sluznici - kaže dr Marković. - Kod blažih simptoma gastritisa i kod mlađih ljudi, bez prisutnih simptoma kao što su gubitak u kilaži, povišena temperatura, krv u stolici i hronični proliv, može se testirati prisustvo helikobakterije u stolici, nakon čega se započenje terapija inhibitorom protonske pumpe - kaže dr Marković.

U hroničnim stresnim situacijama se dešava da ljudi gube na telesnoj težini, ali i u ovim slučajevima, uvek treba biti oprezan i tegobe olako ne pripisivati stresu, već pacijentima individualno pristupiti.

- Gornja endoskopija (ERG) je "zlatni standard" u dijagnostici, kojim se može otkriti upala želuca i blage erozije na dvanaestopalačnom crevu - kaže dr Marković.

Lekovi koji se koriste u lečenju gastritisa izazvanog stresom su inhibitori protonske pumpe. Uz ove preparate pacijentima mogu da pomognu i H2 blokatori, antacidi, ali i adekvatan higijensko-dijetetski režim, odnosno hrana koja neće uticati na povećanje lučenja želudačne kiseline.

- Preporučuje se barena hrana i izbegavanje upotrebe testa, masne, ljute, kisele i začinjene hrane. Važno je izbegavanje pušenja i upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Ako simptomi ne nestanu, pacijentu se sugeriše da preduzme mere za ublažavanje stresa, prekine pušenje, smanji napitke sa kofeinom i alkohol. Uprkos savetima lekara, većina pacijenata ostaje dosledna svojim lošim navikama, pa se simptomi ponavljaju - kaže dr Marković.

UTICAJ LEKOVA

OSIM stresa, gastritis može da bude prouzrokovan infekcijom, iritacijom hranom, lekovima, autoimunim poremećajima ili vraćanjem žuči u želudac. - U slučaju pojave tegoba koje sugerišu na gastritis, potrebna je procena od strane gastroenterologa, kako bi se izbegle greške u dijagnozi i preduzeli adekvatni dijagnostički i terapijski koraci - kaže dr Srđan Marković.

Novosti
foto:internet

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.