Srbija ostala bez OI! Zasad...

Loša igra Orlova: Srbija u Bariju ostala bez vize za Olimpijske igre! Italija na krilima domaće publike ubedljivo slavila sa 3:0 i dokopala se Japana, našem timu ostaju tanke šanse u januaru.

Ostali sportovi 11.08.2019 | 23:05
Srbija ostala bez OI! Zasad...
Srbija pala u Bariju, Italijani izborili olimpijsku vizu! Muška odbojkaška reprezentacija Srbije poražena je na kvalifikacionom turniru u Bariju od Italije sa 3:0 (25:16, 25:19, 25:19).

Muška odbojkaška reprezentacija Srbije neće (barem za sada) igrati na Olimpijskim igrama u Japanu. Pre tri godine Orlovi su propustili olimpijadu u Brazilu, a sledećeg leta ih možda neće biti ni na smotri najboljih odbojkaša u Aziji, a nakon ubedljivog poraza od Italije u Bariju od 3:0 (25:16, 25:19, 25:19) u poslednjem kolu kvalifikacionog turnira.

Da se razumemo, šansa za plasman na Olimpijske igre za naš tim i dalje postoji. Orlove u januaru očekuje još jedan kvalifikacioni turnir, ali će šanse za prolaz biti minimalne jer će samo jedna reprezentacija na kraju izboriti vizu, a na turniru će igrati i neke od najkvalitetnijih selekcija sveta koje se, kao i mi u ovom krugu nisu izborile za vizu - Francuska, Bugarska, Holandija, Belgija...  

Što se tiče večerašnjeg poraza, od starta su Italijani preuzeli inicijativu, sasvim su zatvorili sve pokušaje srpskog tima, pa su nošeni podrškom s tribina bez problema stigli do ogromnih 8:2 u prvom setu. Nisu Orlovi uspevali da nađu prolaz pored rasploženog rivala. O tome svedoči i podatak da je Italija prvi set završila sa četiri bloka, dok Srbija nije imala nijedan. Na drugoj strani raspoloženi su bili i Huantorena i Zajcev, u završnici je zablistao i Đaneli, pa su Azuri vrlo lako došli do prednosti zahvaljujući trijumfu od 25:16.

Malo su bolje zaigrali naši odbojkaši u drugom setu, ali je Italija sredinom seta pobegla na tri poena razlike (11:8) i tu prednost (dva-tri razlike) u potpunosti održavala. Pokušavali su naši momci da se trgnu, selektor Nikola Grbić ih je hrabrio da mogu do preokreta, ali su Azuri bili zaista nepogrešivi i ubitačnom serijom od četiri vezana poena na servis moćnog Zajceva i zahvaljujući odličnom Đaneliju stigli do vođstva od 2:0 trijumfom od 25:19.

Demoralisani Orlovi su i u trećem setu bili samo topovsko meso za raspoložene Azure. Iako su na prvi tehnički tajm-aut otišli sa prednošću od 8:6, Orlovi su potpuno pali u nastavku sa četiri vezana izgubljena poena ušli u nervozu (8:10) i na kraju u konačni poraz. Zajcev, Antonov i Đanelisu nastavili da nas terorišu servisom i jakim smeč udarcima, pridružio im se i visoki Huantorena pa je kapitulacija bila neizbežna.

Loše su srpski odbojkaši odigrali ovaj odlučujući meč, a posledice ovog debakla biće poznate tek u januaru kada usledi popravni. Biće teško, ali ne i nemoguće domoći se OI u Japanu jer su nas Orlovi navikli na uspehe, ali je potrebno da se poprilično poprave kako bi ispunili krajnji cilj.

Odbojkašice su u Tokiju, odbojkaši nisu.

Bar ne još.

Naša muška reprezentacija nije uspela da napravi podvig u vreloj dvorani u Bariju i obezbedi učešće na Olimpijskim igrama 2020. godine pobedom nad jednom od najvećih odbojkaških nacija, Italijom (koja i dalje nema olimpijsko zlato).

Novu šansu za to "azuri" će imati od 24. jula do 9. avgusta 2020. godine, "orlovi" će šansu za to pokušati da izbore na dodatnim kontinentalnim kvalifikacijama od 6. do 12. januara naredne godine, kada će to biti dosta teže.

Italija – Srbija 25:16, 25:19, 25:19!

Bilo je 14:14 u trećem setu, pa i 17:18, kada je počeo novi ponor "orlova" pred bučnim navijačima u Bariju.

"Orlovi" su u prethodna dva kola pobedili Australiju 3:1 i Kamerun 3:0, pa je duel sa "azurima" imao "ili ili" karakter, ali u njemu nažalost nije bilo neizvesnosti.

Na Odbojkaškom savezu Srbije je, sada, da učini sve da naša zemlja bude DOMAĆINtakvog turnira, kako se ne bi dogodilo da selektor Nikola Grbić i druge Letnje olimpijske igre odgleda preko TV ekrana, kao što je to bio slučaj tokom Rija 2016.

Do tada, sledi Evropsko prvenstvo, kada će naši momci imati priliku da podignu raspoloženje i samopouzdanje.

Pored Japana, učešće na Igrama ovog avgusta obezbedili su pobednici turnira širom planete, Brazil u Bugarskoj, SAD u Holandiji, Poljska u Poljskoj, Rusija u Rusiji i Argentina u Kini, pre nego što je Italija u krcatom "Palafloriju" posle Kameruna (25:22, 25:19, 25:16) i Australije (21:25, 25:19, 24:26, 25:17, 15:13) savladala i olimpijskog šampiona iz Sidneja 2000. godine.

Nije ličilo, ruku na srce, na okršaj dva velika odbojkaška tima, jer je ukupna razlika pred 5.000 ljudi u dvorani bila 75:54.

"Orlovi" ni u jednom od tri seta nisu stigli do 20 poena.

KVALIFIKACIONI TURNIR ZA OLIMPIJSKE IGRE (BARI, ITALIJA)

Nedelja

GRUPA C

Kamerun - Australija 0:3 (17:25, 16:25, 18:25) 
Srbija - Italija 0:3 (16:25, 19:25, 19:25)



Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Foto: MN press

Komentari / 0

Ostavite komentar