PL: ''Mini'' Arsenal u Njukaslu, Junajted uništio Čelsi!

Fudbaleri Arsenala započeli su takmičenje u Premijer ligi pobedom na gostovanju u Njukaslu 1:0, dok su Lester i Vulverhempton odigrali susret bez golova.  Arsenal krenuo po 4. mesto, Obamejang na zlatnu kopačku! Mnogo mladih lica na terenu i sasvim dobar Arsenal na početku sezone.  Ole, ole u Mančesteru, 4:0 na dočeku Franka Lamparda! Pred 75. 000 uglavnom oduševljenih navijača, osim onih koji su doputovali iz Londona na derbi prve runde Premijer lige, Lampard je kao menadžer doživeo poraz rezultatom koji Čelsi nije zabeležio sa njim na terenu.

Fudbal 11.08.2019 | 22:05
PL: ''Mini'' Arsenal u Njukaslu, Junajted uništio Čelsi!
Na "Sent Džejms parku" u Njukaslu, izabranici menadžera Unaja Emerija igrali su bez nekoliko standardnih prvotimaca, Aleksandera Lakazeta, ali i novajlije Davida Luiza, dok je Nikolas Pepe igrao u poslednjih 20 minuta meča.

Ipak, sve to im nije smetalo da dođu do bodova, iako je i Njukasl imao svoje prilike.

Najbolju je svakako propustio Džondžo Šelvi kada je volej udarcem sa ivice kaznenog prostora pogodio stativu u 21. minutu, da bi potom Mkhitarijan i Obamejang imali prilike za goste iz Londona u 24. i 30. minutu.

Pobednik je rešen u 58. minutu. Velika greška odbrane Njukasla, pre svih Pola Dameta i Džetra Vilijamsa, Arsenal je krenuo u kontru, loptu je u kaznenom prostoru prihvatio Obamejang i rutinski savladao golmana Dubravku za konačnih 0:1.

Bio je to njegov jubilarni 50. meč u Premijer ligi, proslavio ga je pogotkom.

Na "King Pauer" stadionu u Lesteru, nije bilo golova. Malo prilika u prvom delu, svaga po jedna na obe strane, da bi u 51. minutu gosti preko Dendonkera postigli gol, ali posle pregledavanja VAR snimka isti je poništen.

Do kraja, Džejmi Vardi i Harvi Barns imali su šanse za Lester, a Raul Himenez za goste, ali mreže se nisu zatresle.

Svi su složni da će prve tri pozicije u Premijer ligi zauzeti Mančester siti, Liverpul i Totenhem, a da je preostalo još samo jedno mesto koje vodi u Ligu šampiona.

Na njega je "pravo" polagao Arsenal u kasnijem delu mandata Arsena Vengera, a čini se da ništa protiv ne bi imao ni Unai Emeri - čija ekipa je odlično startovala u novoj sezoni Premijer lige i vratila se iz Njukasla sa tri boda.

NJUKASL - ARSENAL 0:1 (0:0)
/Obamejang 58/

Dva tima su znala u prethodnom periodu da odigraju nezaboravne mečeve, ali ovaj svakako nećemo svrstati u tu kategoriju i brzo će iščeznuti iz pamćenja navijača.

Pamtiće se samo katastrofalna greška novajlije Jetra Viljemsa, koji je samo nekoliko minuta posle ulaska u igru "zaspao" i dopustio Mejtlandu-Najlsu da probije po desnom boku i asistira za Pjera-Emerika Obamejanga - koji je opet krenuo na "zlatnu kopačku".

Prošle godine "podelio" je titulu prvog strelca sa Maneom i Salahom (22 gola), a već posle prvog kola mu za dva pogotka beži Sterling iz Mančester sitija...

Zanimljivo je da je Unai Emeri na teren "Sent Džejmis parka" poslao "vengerovsku" postavu, baš kako smo navikli u njegovom "zlatnom" periodu kada su igrali mladi fudbaleri, pa su tako šansu dobili Mejtland-Najls, Vilok, Nelson, Martineli, kao i Genduzi koji je već tu duže vreme.

Opravdali su poverenje, videćemo da li zaslužili šansu u većim mečevima, ili je ovo bio samo "probni balon" dok pojačanja ne budu spremna.

U drugom meču dana, u susretu Lestera i Vulverhemptona, nije bilo golova "zbog" VAR tehnologije. Naime, Leander Dendonker je početkom drugog poluvremena doveo Vulverhempton u vođstvo, ali je sudija nakon pregledanja snimka uočio da je lopta pogodila njegovog saigrača Bolija u ruku, pa je gol poništen, a novi nismo videli do kraja.

To se pre svega odnosi na Nikolu Pepea, najskupljeg igrača Arsenala, koji je debitovao u 70. minutu, ali i na pozajmljenog igrača Reala - Danijela Sebaljosa, Davida Luiza koji je ostao na klupi, Kirana Tirnija koga nije bilo ni tamo, kao ni Mesuta Ozila i Seada Kolašinca - igrača koji su propustili ovaj susret zbog bezbednosnih razloga.

Što se tiče Njukasla, već posle prve utakmice je jasno da ih čeka borba za opstanak, čak iako su imali drugu najveću šansu na meču - pogodivši stativu preko Džondža Šelvija.

Ole, ole u Mančesteru, 4:0 na dočeku Franka Lamparda! Pred 75.000 uglavnom oduševljenih navijača, osim onih koji su doputovali iz Londona na derbi prve runde Premijer lige, Lampard je kao menadžer doživeo poraz rezultatom koji Čelsi nije zabeležio sa njim na terenu.

Frank Lampard doživeo je težak poraz u prvom meču na klupi Čelsija, koji je sa njim na terenu retko gubio čak i na "Old trafordu", a nikada konačnim rezultatom poslednje i najzvučnije utakmice 1. kola Premijer lige.

Pred 75.000 uglavnom oduševljenih navijača, među kojima se našao i ser Aleks Ferguson: Mančester junajted - Čelsi 4:0 (1:0).

Ole Gunar Solskjer je na početku svoje prve pune sezone u Junajtedu izabrao ofanzivnu postavu u kojoj samo poslednja linija odbrane ispred kapitena Davida De Hee nije menjala pozicije na terenu i učestvovala u akcijama na obe strane igrališta. Norvežanin je za prvi menadžerski okršaj sa nekada velikim rivalom na terenu uvrstio dvojicu novajlija u startnu postavu - Arona Van-Bisaku i Harija Megvajera, koji su u drugom poluvremenu bili izvanredni u liniji sa Viktorom Lindelofom i Lukom Šoom.

U prvom, a tu bi treblao ubaciti one floskule o "rezultatu koji ne svedoči realno o zbivanjima na terenu" i "pobedi koja je zaslužena, ali i previsoka", gosti iz Londona dva puta su pogađali okvir mreže, bili konkretniji i opasniji u poslednjoj trećini i gubili rezultatom 1:0 zbog jedne od brojnih grešaka najslabijeg aktera utakmice, Kurta Zume.

On je u 17. minutu ispao iz balansa, sapleo Markusa Rašforda u svom šesnaestercu i od jedne naizgled bezazlene akcije "đavola" kreirao šansu kakva se samo poželeti može, a koju je oboreni Rašford uz "sitan" zalet pretvorio u vođstvo domaćina za prvu od četiri velike buke na stadionu.

Pre i posle toga, Toni Ejbraham pogodio je stativu u prvoj utakmici za Čelsi u Premijer ligi posle 31 meča za Svonsi u sezoni 2017/18, a Emerson iskosa sa leve strane pogodio mesto gde se sklapaju stativa i prečka, čime nije uspeo da kazni jednu od Van-Bisakinih konkretnih grešaka pred odlazak na odmor.

Iz slačionica se vratio Junajted, ali ne i Čelsi.

Zbog povreda za premijeru na "Teatru snova" nisu konkurisali Erik Baji, Timoti Fosu-Mensah, Džoel Pereira i nedovoljno spremni Aleksis Sančez, odnosno Kalum Hadson-Odoji, Džejms, Loftus-Čik, Antonio Ridiger, Vilijan i Marko van Hinkel.

Ovaj ispovređivani tim koji nije bilo moguće pojačati ovog leta zbog grehova iz nekih prethodnih prelaznih rokova razbijen je kontra napadima koji su "sevali" svaki put kada bi se vezni red sa Žorginjom i Mateom Kovačićem spetljao sa loptom u nogama.

Ruku na srce, Antoni Marsijal povisio je na 2:0 u 65. minutu posle čistog faula na drugoj strani koji jedan od najlošijih arbitara iz prošle sezone, Entoni Tejlor, nije želeo da vidi, a dok je publika još proslavljala drugi - pao je i treći pogodak na utakmici. Tada je Rašford poentirao na pas razigranog Pola Pogbe.

Lampard je, suočen sa katastrofom, pokušao da zaustavi ponor izmenama, na teren je kročio i N'Golo Kante, šansu je dobio i zimus kupljeni Kristijan Pulišić, ali je ponovo loptu iz mreže vadio Kepa Arizabalaga, ovog puta posle kontre u kojoj je Pogba "doneo" loptu na 16 metara i odigrao na stranu za rezervistu Danijela Džejmsa, a ovaj uz pomoć noge Andreasa Kristensena zatresao mrežu za gol na debiju u Premijer ligi posle letošnjeg transfera iz Svonsija.

Nisu isti nivo: Čelsi zelen, Solskjer ima štofa za velike stvari! Mančester ubedljiv u prvom velikom derbiju Premijer lige...

Prvi veliki derbi Premijer lige otklonio je neke dileme. Mančester Junajted i Čelsi očito nisu u istoj ravni. Pred start novog šampionata stručnjaci su ih smatrali za favorite iz senke, dve ekipe koje će se boriti za četvrto mesto, odnosno Ligu šampiona, međutim Junajted je, barem u ovom trenutku, na mnogo višem nivou. Ili još preciznije - mnogo zreliji. O tome će najbolje rezultat: Mančester - Čelsi 4:0! 

S dve klupske legende na terenu, značajno podmlađeni, sa svega jednim 30+ igračem na terenu (računajući oba tima), Mančester Junajted i Čelsi ušli su u novu sezonu željni dokazivanja. I za jedne i za druge ovo leto značilo je novi početak. Junajted odradio prve kompletne pripreme sa Solskjerom i započeo prvu sezonu sa njim na klupi, uz renoviranu polovinu odbrane (Van Bisaka i Megvaher), rešen da nastavi s konsolidacijom kluba, dok su Plavci predvođeni Frenkom Lampardom i nekim klincima iz omladinskog pogona ušli u post azarovski period, uvereni da bi godinu u kojoj su im zabranili transfere valjalo iskorisiti za promociju snaga iz sopstvene škole. 

U takvom odnos snaga Mančester Junajted bolje se snašao. Čelsiju nije strano da ga pod svoje uzmu "duhovi" Old Traforda. Na tom stadionu Plavci u proseku pobeđuju jednom četiri, pet godina (od 2005. slavili su samo dva puta protiv velikog rivala) i uglavnom im ne godi to gostovanje, baš kao što im nije godilo ni ovo današnje. 

Ako je za utehu Frenku Lampardu njegov tim je izgleda sasvim pristojno više od sat vremena. Štaviše, igrački je nadigrao Đavole, dominirao u tom periodu, stvorio više šansi (samo u prvom poluvremenu Abraham je imao stativu, a Emerson prečku), međutim u razmaku od dva minuta (između 65. i 67.) dogodilo mu se pomračenje koje je domaćin iskoristio da pečatira veliki trijumf.  

Na asistenciju Andreasa Pereire (da, to je onaj momak što je igrao protiv naših Orlića u finalu Mundijalita na Novom Zelandu) Antoni Marsijal pogodio je za 2:0, da bi dva minuta kasnije Pol Pogba poslao divnu dugo loptu za Markusa Rašforda, a ovaj rutinski rešio situaciju "jedan na jedan" sa Kepom. 

Rašford je najzaslužniji i za prvi pogodak Junajteda, taj što je načeo Čelsi u momentima kada su Plavci bili bolji. Kurt Zuma nije bio oprezan, srušio je Rašforda u šesnaestercu, a ovaj nije imao milosti sa bele tačke. 

Tačku na ovaj meč stavio je Danijel Džejms, momak koji je stigao iz Svonsija ovog leta. I ponovo je veliki posao odradio Pogba, drugom asistencijom. Upravo je to ono što posebno može da raduje Solskjera. Bez obzira na propali transfer Francuz je igrao s puno elana i bio jedan od najzapaženijih na terenu...  

A ono što može da teši Lamparda svakako je činjenica da ovo nije najbolji Čelsi. Sa Loftus Čikom i Hadsonom Odoijem biće to bolji tim, a tu je i Kristijan Pulišić koji tek treba da se privikne na Premijeršip i pokaže da je dostojna zamena za Edena Azara. 

Pomenimo i da naš Nemanja Matić nije igrao. Čitavih 90 minuta presedeo je na klupi...

Rezultati 1. kola Premijer lige:

petak

Liverpul - Norič siti 4:1 (4:0)
/Henli ag 7, Salah 19, Van Dajk 28, Origi 42 - Puki 64/

subota

Vest hem - Mančester siti 0:5 (0:1)
/Žezus 25, Sterling 51, 75, 90+2, Aguero pen 84/

Bornmunt - Šefild junajted 1:1 (0:0)
/Mefam 62 - Šarp 88/

Barnli - Sautempton 3:0 (0:0)
/Barns 63, 70, Gudmundson 75/

Kristal Palas - Everton 0:0

Votford - Brajton 0:3 (0:1)
/Dukure ag 28, Andone 65, Mope 77/

Totenhem - Aston vila 3:1 (0:1)
/Ndombele 73, Kejn 86, 90 - Mekgin 9/

nedelja

Lester siti - Vulverhempton 0:0

Njukasl junajted - Arsenal 0:1 (0:0)
/Obamejang 58/

Mančester junajted - Čelsi 4:0 (1:0)
/Rašford pen 18, 67, Marsijal 65, Džejms 81/

Titule prvaka Engleske: Mančester junajted 20, Liverpul 18, Arsenal 13, Everton 9, Aston vila 7, Sanderlend 6, Mančester siti 6, Čelsi 6, Njukasl 5, Šefild venzdej 4, Vulverhempton 3, Lids junajted 3, Hadersfild 3, Blekburn 3, Preston 2, Totenhem 2, Derbi kaunti 2, Portsmut 2, Šefild junajted 1, Vest bromvič albion 1, Ipsvič Taun 1, Notingem forest 1, Lester siti 1.

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar