SDS: Spriječiti izmještanje terminala na Rači

Inicijativu prevoznika i špeditera da se zaustavi planirano premještanje terminala na Rači podržala je i Srpska demokratska stranka.
Iz SDS ističu da se UIO ovakvim potezom svjesno odriče dijela javnih prihoda, dok prevoznici pozivaju predstavnike Uprave na razgovor, jer u suprotnom kreću obustave graničnih prelaza.

Republika Srpska 09.08.2019 | 14:45
SDS: Spriječiti izmještanje terminala na Rači
Srpska demokratska stranka podržava špeditere i prevoznike koji se protive jednostranoj odluci Uprave za indirektno oporezivanje BiH da poslove sa carinskim terminalom na Rači dodijeli privatnoj firmi, izjavio je danas Zoran Vidić, poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je na konferenciji za medije, koju je održao zajedno sa predstavnicima udruženja prevoznika i špeditera, poručio da će SDS zajedno sa njima istrajati u sprečavanju izmještanja postojećeg terminala na Rači.

„U interesu špeditera i prevoznika je da terminal nastavi s radom na postojećoj lokaciji i sve što UIO treba uraditi je da im poboljša uslove rada, a oni rade suprotno od toga“, kazao je Vidić.

Postavlja se i pitanje, dodaje on, zašto bi UIO jednostavno napustila postojeću lokaciju u koju je uloženo toliko navca i otišla u neki privatni prostor odričući se tako značajnog dijela prihoda.

Upozorio je da se carinski terminali žele dati privatnim firmama gdje se otvara široko polje za koruptivne radnje.

„Način na koji je UIO raspisala konkurs za novi terminal je pun nelogičnosti koje ukazuju da je sve urađeno da posao može dobiti samo jedan ponuđač. Poziv je raspisan u julu i kako je moguće da neko, osim lica koje već ima izgrađen objekat, obezbijedi sve opšte i posebne uslove koje nameće UIO za svega mjesec dana. Ti uslovi podrazumijevaju građevinske dozvole koje se ne mogu dobiti ni za godinu dana“, kazao je Vidić.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport je rekao da bi najavljenim izmještanjem terminala na lokaciju udaljenu oko 20 kilometara od postojeće, prevoznici imali dodatne troškove od oko 100 КM po svakom vozilu i da se u to ne bi mogli uklopiti.

On je kaže da zbog nebrige UIO granični prelaz Rača sada liči ne smetljište i da je u takvo stanje namjerno doveden kako bi to bio izgovor izmještanje na privatni terminal.

„Nezamislivo je da u današnje vrijeme jedan ovakav objekat nema pitku vodu i mokre čvorove“, istakao je Grbić.

Navodi da privatni terminal na koji UIO namjerava izmještanje nije ni blizu kapaciteta postojećeg terminala.

„Na ovom terminalu može stati do trista kamiona i jedan je od najvećih u BiH dok sporni privatni terminal, ima kapaciteta za svega 40 kamiona“, kaže Grbić.

Predstavnica špeditera sa Rače Radmila Кoprivica je poručila da loše održavanje terminala nikako ne može biti razlog za njegovo izmještanje.

„Položaj novog terminal će na nas negativno uticati na finansijskom smislu jer bi morali iznajmljivati nove kancelarije. Postupak carinjenja bi se dodatno zakomlikovao jer se moraju raditi dvije procedure što znatno povećava troškove rada“, kazala je Кoprivica i dodala da će svi ti troškovi dovesti do zatvaranja pojedinih špedicija i gubitka radnih mjesta.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Jovo

09.08.2019 13:12

Konacno da jedna stranka stane u odbranu vozaca i speditera koji zive od svoha rada, a koje na svaki nacin zele da reketira i ucjenjuje kriminalni dio Uprave za indirektno oporezivanje. Strani vozaci kada dodju na bas terminal i vide nasto nam lice toaleti, da nema tus kabina - za ostalo da ne govorim, misle da su dosli u ratnu zonu. Milione ubiru od ulaza na terminal a ne mogu odvojiti minimalna sredstva za higijenu i ciscenje terminala. Sramota, to je ogledalo BiH. Traziti odgovornost Dzakule i Bevande - obojica Iz HDZ-a.

ODGOVORITE
Name

Bora Drljača

09.08.2019 16:34

Plači mala, plači, ost'o sam na Rači ,ne daju mi proći, ne mogu ti doci. Čeka mala, suze roni a prolaze kamioni, čeka da joj dodjem ja iz Beograda...

Name

А

09.08.2019 13:12

У чему је разлика овог садашњег и тог будућег? Оба су приватна само им није исти газда. Ту је сав проблем.

ODGOVORITE
Name

Goran

09.08.2019 17:02

Ako nema nijedne druge, razlika ce biti bar u tome sto ce se na relaciji puta Dvorovi - Bijeljina putovati sat i vise vremena, jer novi terminal ne moze da primi 300 vozila, tako da ce ostala vozila cekati na sred puta da skrenu u terminal, a svi ostali, koji saobracaju tom deonicom morace da obilaze kolone kamiona na rizik, jer tu ne postoje 3 ili 4 trake za odvijanje saobracaja. Kolone kamiona sada na postojecem prelazu dosezale su i po nekoliko kilometara. Taj terminal na granicnom prelazu Raca, primi oko 300 kamiona, svaki dan, i opet se mogu ponekad videti kolone vozila iz pravca Srbije. Ko putuje cesto u tom pravcu, zna o cemu pisem.

Name

Spediter

09.08.2019 13:15

Hvala SDS-u na podrsci, da barem neko pogleda na nas koji radimo i zivimo u nemogucim uslovima,

ODGOVORITE
Name

Spedicija XL Gradiska

09.08.2019 13:28

Na novom terminalu u Gradisci u ciju izgradnju je utroseno 35 miliona KM sredstava iz budzeta BiH, Dzakula hoce da uvede privatnu firmu koja bi izgradila kancelarije za speditere i iznajmljivala nam po cijeni kao da smo u Londonu. Zasto u ovo ne investora drzava i da ima dobre dodatne prihode a mi normalnu cijenu zakupa, vec ovo prepusta privatniku. Sigurno nema korupcije i podjele plijena sa direktorom Uprave, a sve po nasim narodnim ledjima.

ODGOVORITE
Name

Imt

09.08.2019 16:01

Pa kako je postavljen za direktora UIO2011 god.oko njega se stalno vrte neke kriminogene radnje.Sto se tice izgradnje terminala je super izverziran a jedan od boljih primjera je car.terminal Bijaca koji je kostao drzavu cca 15 miliona maraka i odmah iznajmljen tek osnovanoj privatnoj firmi iz Ljubuskog velikom direktorovom prijatelju gdje u ugovoru stoji da 30 % prihoda ide za UIO.Covjeka su svi troskovi dosli oko 3000 KM.a svaki spediter je morao preko njega kupiti opremu i kontejnere.Mjesecni promet na Bijaci je blizu milion maraka i drzava uzima samo mrvice.Dalo bi se jos pisati o "vrlo uspjesnom" direktoru oko kupnje i napravljene poslovne zgrade u Mostaru gdje je zavrsetak i useljenje kodtalo 4 × vise od ponudjene cijene na tenderu,iznajmljivanje skladista u B.L. od vise milionskog duznika po PDV.Od 2011.god.u UIO je u najvecem porastu kriminal,korupcija,reket i aparthejd pogotovo oni koji su iz druga dva tora a ne glavnog.

Name

Митар

09.08.2019 13:39

Треба дати Перићу да то ради јер га то једино може извући из го.... у која је упао као примитивац и незналица заједно са својим сином. Пусти рат их је избацио високо па се нису снашли у новим условима пословања, док се могло више мувати они су били јако сналажљиви. Ако им ово не буду дали онда су пропали до воде !!

ODGOVORITE
Name

Petar

09.08.2019 14:36

Problem je Peric firma a da je Monako dobio ne bi bio problem nikakav,on nije privatnik?O izmjestanju terminala se prica ima 3-4 godine,zasto se i drugi "dobri ljudi"nisu angazovali i ucestvovali na tenderu..I Gruntovnica se iselila iz Micine zgrade preselili se kod Mitrovica to niko ne komentarise.

ODGOVORITE
Name

NINA

09.08.2019 15:20

Ne skreci sa goruceg problema