"Ne insistiramo na MAP-u, ali ste ga vi izabrali"

NATO neće prisiljavati BiH da podnese Godišnji akcioni program u okviru Akcionog plana za članstvo, ali zemlja je 2009. godine sama podnijela zahtjev da uđe u taj program, potvrđeno je "Nezavisnim" u Odjeljenju za odnose s javnošću NATO alijanse u Briselu.

Bosna i Hercegovina 09.08.2019 | 07:45
"Ne insistiramo na MAP-u, ali ste ga vi izabrali"
Oni su podsjetili da je nakon podnošenja zahtjeva od strane BiH u Talinu 2010. godine donesena odluka da se prihvati ponuda za MAP, ali da je odlučeno da se ne krene s Godišnjim nacionalnim programima (ANP). Prvi ANP za BiH je, kako kažu, odobren tek prošle godine.

"ANP je program koji razvija sama zemlja i kreira ga prema vlastitim potrebama. ANP pruža NATO-u dublju i sadržajniju podršku u reformama koje se odnose na odbrambene kapacitete, regionalnu bezbjednost, spremnost u djelovanju u slučaju prirodnih katastrofa i spremnost i interoperatibilnost oružanih snaga", kažu u Sjevernoatlantskom savezu. 

Dodaju da se u okviru ANP-a u konsultacijama s NATO-om fokus stavlja i na reforme u oblasti demokratije, bezbjednosti i odbrane, a svake godine podnosi se procjena, uz odobrenje 29 zemalja članica, o kojoj se raspravlja s partnerom koji je pokrenuo MAP. Važno je naglasiti, kako kažu, da participacija u MAP-u ne prejudicira odluku Alijanse o budućem članstvu.

"Kao i sve druge NATO odluke, Savjet NATO-a sve odluke o novim članovima donosi konsenzusom. MAP pruža fokusiran i iskren mehanizam o napretku u okviru programa koje zemlja aspirant sprovodi. Tokom cijele godine će biti organizovane radionice i sastanci civilnih i vojnih eksperata kako bi se razgovaralo o cijelom nizu pitanja", kažu oni. 

U NATO-u, takođe, kažu da postoji još jedan mehanizam saradnje s NATO-om, pod nazivom Individualni partnerski akcioni plan (IPAP), a on je dizajniran za zemlje koje žele dublje odnose sa NATO-om, ali bez deklarisanog cilja da postanu članice.

Kažu da je IPAP usaglašen između NATO-a sa Gruzijom, Azerbejdžanom, Jermenijom, Kazahstanom, BiH, Moldavijom, Crnom Gorom i Srbijom, a da su neke od zemalja koje su počele u IPAP-u kasnije odlučile da krenu i ka članstvu.

Kao i u svemu, u BiH ne postoji jedinstveno mišljenje hoće li u Brisel ove godine biti upućen prvi Godišnji nacionalni program. Dok Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kaže da će ANP biti upućen, iako u redukovanom obliku, Dušanka Majkić, dugogodišnji član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH, tvrdi da on neće biti upućen jer nigdje ne piše da će to biti urađeno.

Izetbegović je juče rekao da dogovor političkih lidera, koji je potpisan kao preduslov za formiranje nove vlasti, podrazumijeva ispunjavanje ranijih odluka Predsjedništva, koje, po njemu, znače i slanje ovog programa.

"Šefik Džaferović i ja smo razgovarali s američkim ambasadorom o ANP-u, o onome što im nije bilo jasno. Ja sam im dao pojašnjenje koje sam i sada kazao i oni su zadovoljni i naravno da insistiraju na ANP-u", istakao je on.

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da neće glasati za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara ukoliko nema odluke o upućivanju ANP-a.

S druge, pak, strane, Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, tvrdi da od slanja ANP-a nema ništa, te da opozicija izmišlja kako bi zadržala svoje fotelje.

Prema njegovom mišljenju, od Akcionog plana za članstvo nema ništa jer je, kako je objasnio, u dogovoru lidera jasno naznačeno da će se s NATO-om samo raditi na saradnji, a ne na planu za članstvo.

(Nezavisne novine)

Komentari / 50

Ostavite komentar
Name

Jaffa

09.08.2019 05:50

Svako ko je glasao za SNSD DNS SPRS pristao je na ove igre...zarad ličnih interesa ste pristali, sad kusamo tu čorbu.

ODGOVORITE
Name

Dosta gluposti!

09.08.2019 09:01

Čemu sva ta priča!?Imamo puno većih i ozbiljnijih problema od NATO.Šta bi drugo?treba ga prihvatiti kad je i ostatak Evrope.Najvažnije je ekonomski jačati zemlju,ako iko o tom ovdje razmišlja i zna kako

Name

A borci

09.08.2019 09:25

A borci i stvaraoci cute,pa nisu nato bombe ubijale,trovale i rusile neku drugu zemlju nego ovu nasu i vas direktno,al borci cute li cute,bravo kolege.Nikad vise nokat za RS

Name

To Nije Obavezujuce,

09.08.2019 11:53

Svaki dokument" je moguce (stornirati) zbog cega bi bio, nato i Dodik; nešto nedotalljivo, ukoliko ima neko koga mrzlim iz dna duše, E to je Taj Dodik !samo on, i Niko drugi.

Name

Kopriva

09.08.2019 19:05

Kako da ga prihvatimo kad je 90-ih bombardovao i ubijao nas narod.

Name

Direkt

10.08.2019 23:30

Nema nista od clanstva u NATO! To bi bila katastrofa, posto NATO u malim zemljama ne vidi saveznike, vec plen koji treba ocerupati.

Name

Pera

09.08.2019 05:52

Duduk se roštilja, prihvatio Nato pa za glasove odustao pa sad mora u Nato jer ga stišće bato. Dodik izdajnik, dodik izdajnik.

ODGOVORITE
Name

Licko

09.08.2019 06:17

Sta to fali Nato savezu?! Zasto da Bih ne udje u Nato?

ODGOVORITE
Name

Jedva čekam

09.08.2019 07:06

Da idemo u Avganistan da se bijemo sa Talibanima...

Name

Roki

09.08.2019 07:26

Bas CEMU tolika frka?

Name

GORAN

09.08.2019 07:42

UĐITE ALI BEZ RS .NAS SU BOMBARDOVALI 95 I 99.GAĐALI URANIJUMSKOM MUNICIJOM I NATO JE ZA SRBE DEKLARISANI NEPRIJATELJ.BEZ ODLUKE SAVJETA BEZBJEDNOSTI UEN-a NAPALI NA SRBIJU UBILI OKO 3000 NEDUŽNIH GRAĐANA NAPRAVILI MATERIJALNU ŠTETU VEĆU OD 100 MILIJARDI DOLARA.PA AKO NAM ONI TRBAJU DA BUDU DOČEKANI RAŠIRENIH RUKU MI ONDA NISMO NORMALNI.

Name

Đole

09.08.2019 08:31

Alo čovječe, prvi put u svojoj istorini Nato je bombardovao Srbe 1995 i1999 gob. Posijao nam je osiromašeni uranijum i rakove da dobijamo narednih 500godina(svi u BiH). Daleko im lijepa kuća, đavo ih odnio. Ulažite pare u liječenje od posledica bombardovanja.

Name

Bat

09.08.2019 08:31

Frka je što su nas bomabradovali i ubijali 94-95 a zatim su Srbiju bombardovali 99! Ubili su hiljade nedužnih ljudi, civala i djece!

Name

O besmislu sa smislom

09.08.2019 09:00

Neka oni stvore normalan zivot gradjanima, normalne plate, privredu itd.... a ne samo pljacka mafijasa. Pa hoce li nasa prezaduzena djeca prezivljaavati ubijajuci i ginuci po svijetu,za kriminalne interese. Kakvo su to drustvo stvorili?

Name

Re Djole

09.08.2019 11:15

Ako ne udjemo,opet ce nas bombardobati ako ne budemo poslusni momci,ko smo mi da se k*urcmo jacim od sebe,ukljuci razum umjesto emocija.

Name

Re Jedva Cekamo!

09.08.2019 11:58

Samo dođite, sto više vas je, tim bolje

Name

ja

09.08.2019 13:30

Pa i Njemačka je pobila stotine hiljada ljudi na ovim prostorima i opet svi jedva čekaju da odu tamo da rade.Nato ako znaci sigurnost da ovdje vise ne bude ratova treba prihvatit odma,dosta je naroda izginulo i ranjeno,a sad su na najnizim granama na sve tri strane

Name

Razlika je

09.08.2019 16:32

Jedno je otici da radis, a savvim drugo strana vojska u tvojoj zemlji.

Name

Pitamo se

09.08.2019 16:33

A idu li u uniformi pod ratnom spremom.

Name

Direkt

10.08.2019 01:18

Roki, ko voli, nek' izvoli, posto Srpska nece u NATO.

Name

Zlaja

09.08.2019 06:25

Svaki dan iste priče, ona trojica čobana priredjuju predstave za svoje ovčice. Kao...oni nadmudruju jedan drugog ,rade u interesu svog naroda a ustvari rade za svoje džepove. Danima ništa lijepo nisam pročitao o ovoj kvazi državi.

ODGOVORITE
Name

vuk

09.08.2019 06:47

Drugim riječima, ne inzistiramo ali ste preuzeli obavezu koja se mora ispoštovati. za neupućene, obaveze su ugrađene u Zakon o odbrani BiH kojeg je donijela PS BiH i u odlukama Predsjedništva BiH i Savjeta ministara BiH! Budući da je neki da Rudonja potpisao sa će se "saradnja" odvijati u skladu sa Odlukama ta tri državna tijela, priča je završena! zašto bi sada Izetbegović, Komšić itd. od gotovine pravili veresiju, i vraćali se nazad da sa Dodikom i Majkićkom ponovo pregovaraju hoćemo li ili nećemo slati ANP i hoćemo li u NATO!

ODGOVORITE
Name

Skeptik

09.08.2019 08:02

Zašto nam je nametnuta obaveza? Ko nam je nametnuo obavezu? Zašto moramo preuzeti bilo kakvu obavezu? Po kojem zakonu, propisu, rezoluciji UN ili bilo čemu drugome, nam je nametnuta nekakva obaveza? Ko nas to obavezuje? Šta ako ne prihvatimo da ispunimo nametnutu obavezu? Da li je uz obavezu išlo još nešto što javnost ne zna? Da li je neko dobio pare da prihvati i ispuni takvu obavezu? Da li je nekome omogućeno da pokrade izbore da bi prihvatio ili ispunio takvu obavezu? da li se od javnosti skrivaju prave činjenice u vezi nametanja i prihvatanja takvih obaveza?

Name

Radojica

09.08.2019 09:08

Dogovor koji je potpisan sam po sebi je protivrjecan i to je izgleda ucunjeno sa namjerom da se mozemo oko cega trviti. U njemu stoji da mora postojati saglasnost svih nivoa vlasti i da se clanstvo o NATO-u ne prejudicira ni na koji nacin. Dakle znamo sta je stav nivoa vlasti iz Republike Srpske. Niko pa ni Dodik ne smije dejstvovati protivno odluci Narodne Skupstine RS. TACKA.

Name

Direkt

10.08.2019 23:35

Dogovor je znak da papir trpi svasta. Ne zna se sta manje vrijedi kod tog dogovora, rijeci ili papir.

Name

Gicko

09.08.2019 06:59

Ovom Stevandiću samo fotelje u glavi. Koliko čovjek mora biti deformisan od politike pa da ovako razmišlja. A to što su godinama prićali jedno, a sada rade drugo, nikom ništa. Kakav deformitet!

ODGOVORITE
Name

Jednoznačnost

09.08.2019 07:01

Nato je organizacija, koja zna šta i kako hoće, koja ima svoj plan, namjere i ciljeve, vjerovatno unaprijed planirane za duži vrem period. Ne vjerujem da nešto rade tek tako, reda radi, pogotovo, da ih neko može folirati i manipulisati. Voljeli ih mi ili ne, radi se o ozbiljnom igraču, legitimnom, jakom i po svemu jedinstvenom na svjetskom nivou.

ODGOVORITE
Name

U cemu treba da su slozni?

09.08.2019 11:07

I do sada su postojali veliki igraci na svijetskom nivou. Nemora se nista ako se nece. Necemo nas dva i po miliona nikome biti glineni golubovi.Domacim pljackasima i izdajnicima nije interes slobodna zemlja i dobrobit gradjana, nego samo licna. Trebaju nam slozni piliticari oko najnormalnijih intetesa drustva, a ne oko daljwg nestajanja sa ovog prostora!

Name

BOBA

09.08.2019 07:09

BITNO JE ŠTO VIŠE ODUGOVLAČITI. NEMA ZA NJIH ODGOVORNOSTI .PA NAROD IH I BIRA DA RADE ŠTA HOĆE ONI NIKOME NE POLAŽU RAČUNE SAMO NARODU KOJI IH BIRA..NJIMA SU PUNA USTA TOG ISTOG NARODA KOJI NE VIDI DALJE OD NOSA.UŽIVAJTE.

ODGOVORITE
Name

Zna sw ko ih bira

09.08.2019 11:09

Ne biraju ih narodi.

Name

075

09.08.2019 07:28

Narodi, građani, seljaci i ostali dosta je više!! Danima se prepirete ovdje i trošite vašu vlastitu energiju na gluposti! U BiH se od 1992. sve dešava kako "veliki" hoće, dakle ništa od nas ne ovisi! Primjerice da "veliki" zavrnu "narkomanske devizne infuzije našim vlastima" sve bi u BiH na svim razinama (općine, kantoni, entiteti, etc.) bankrotiralo vrlo brzo!! Dakle uživajte sa svojim ukućanima, širite pozitivnu energiju, uživajte jer o nama odlučuju "veliki" i biti će onako kako ti isti "veliki" budu željeli!!

ODGOVORITE
Name

ZA 076

09.08.2019 07:51

VRLO KORISTAN KOMENTAR. OTPRILIKE JE TAKO. ZA SAD CE BITI KAKO VELIKI KAZU A NA KRAJU KAKO BOG DA. MI SE NISTA NE PITAMO, BEZVEZE NAS BOLI GLAVA. NIJE SVEJEDNO ONIMA KOJI SU BJEZECI OD NATO BOMBI ,,LJUBILI SE SA ZMIJAMA,, U ROVOVIMA, NIJE LAKO SLUSAT KAKO SAD DEZERTER ODLUCUJE, ALI UZDAT CEMO SE U BOGA.

Name

Bla, bla, bla...

09.08.2019 07:31

Svrstajte dijasporu u dvije grupe: onu u NATO zemljama i onu van i sve ce vam se samo reci. U jednom Minhenskom kaficu ih ima vise nego u cijeloj Moskvi. Guzica bi rado u NATO dok usijana glava rado palamudi o bratskoj Rusiji.

ODGOVORITE
Name

RE

09.08.2019 08:41

100% si u pravu, kakva Rusija covjece svi hrle u europu a rado bi i u ameriku.

Name

Ruski brat

09.08.2019 10:52

Pa dobro,ako je alternativa Rusija,ok.Ajmo vojni savez sa Rusijom i oni štite naše granice!Gdje je ponuda?Ja je još nisam čuo.Šta?Imamo verbalnu podršku od Rusije?Svaka čast,ali od praznih priča se ne živi.Nit nam pomažu vojno ni ekonomski!U čemu je poenta?

Name

To nisu rijesenja

09.08.2019 12:58

Nije nama alternativa Rusija, ni je nama rijesenje ovakvog zivota gradjana, ulazak u NATO!

Name

Direkt

09.08.2019 17:12

Pametne nacjje bjeze od svih vojnih saveza, samo Bosnjaci, kojim Amerikanci tamane bracu po bliskom istoku, bi u NATO. Stokholmski sindrom.

Name

Pa

09.08.2019 07:42

Ma nas zanima kada ce zaziviti vladavina prava,standard, pa tek onda sve drugo.

ODGOVORITE
Name

Posavski gonič

09.08.2019 08:07

O člansvu države u NATO odlucuje država. Država BiH 65% Bosnjaka i 5 % Hrvata za. Znači 70 % ZA pa to nema ni u SAD.

ODGOVORITE
Name

HSV

09.08.2019 11:34

Samo si zaboravio da u BH nevaži "jedan čovjek, jedan glas", već se u entitetima odlučuje i glasa. BH nije unitarna, već je sastavljena od entiteta, tako da te tvoje procente možeš da zaboraviš. Prošla su ta vremena kad se radjalo samo da vas bude više od drugih.

Name

Nato

09.08.2019 08:11

Za ove što pitaju štaje problem da idemo u nato? Jasam već prije pisao kad je MD bio kategoričan da neće u nato da mi trebamo ući i u evropsku u niju i u nato mi zavisi o od Dojča Švice Austrija a ne od Rusije sva nam je omladina gore. Ali gdje je tu princip i riječ MD imali on svoje ja a da ne govorim o ovim trabantima koi samo dižu ruke. Kad bi MD rekao dasu crnci oni bi digli ruku. I sad te laži ovak ćemo onako ćemo zovu PRAGMATIČAN tose u mom selu kaže LAŽOV.

ODGOVORITE
Name

kolicija

09.08.2019 09:31

Neka u Nato savez uđu SNSD i koalicioni partneri sve sa Špirićem,Majkićkom,Klošarcem,Mazalicom i ostalim crvenim kmerima,a RS neka ostave na miru ,RS neće u Nato savez,oni neka idu ,sa Burlom na čelu i neka se ne vraćaju

ODGOVORITE
Name

Zoka

09.08.2019 09:47

Definitivno ne u Nato.

ODGOVORITE
Name

Milan

09.08.2019 09:54

Juče su se sve karte otvorile kada je progovorio Bakir. Čuli smo ko je već za ovu godinu pripremio godišnji akcioni plan za NATO. Naravno Srbi iz Republike Srpske koji još sjede u Savjetu ministara BiH.

ODGOVORITE
Name

рибар

09.08.2019 09:58

ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ би волили да се овај споразум о принципима без принципа, или овај споразум без јасних облигација не прихвати. Нема Република Српска времена да чека нове четири године да се трајно договори са Федерацијом, а да тај договор потврде САД и Русија, нема из сто разлога, тачка.

ODGOVORITE
Name

Srbija uvijek tezila idealima

09.08.2019 11:19

Nikada nije bilo dobro biti ni na jednoj suprostavljenoj strani suprostavljenih. Sloboda, svoja domovina i svoj prosperitet, ona dobra normalna saradnja sa svima je nesto najljepse. Alu povampirene gramezljive sotone nedaju mira u svijetu ni normalnim drzavama.

ODGOVORITE
Name

A,sta ste navalili...

09.08.2019 11:31

Necemo,i tacka...Napravili ste Dejton pa ste slagali...okrenuli ga naopako..Onaj ko nas je ubijao,daleko mu kuca..

ODGOVORITE
Name

Ozren

09.08.2019 11:33

2088 godine je Velika Britanija bila u Evropskoj Uniji a sad vise Nije - Tako je Republika Srpska neutralna . Jel to zabranjeno ili ?

ODGOVORITE
Name

BOBA

09.08.2019 13:49

IZVINJAVAM SE ZNAM DA IH NE BIRA NAROD ALI SAM TO NAMJERNO REKLA.PUNA SU IM USTA NARODA A NAROD JE OD NJIH JAKO DALEKO, MISLIM DA NAROD ŽIVI U NE REALNOM SVIJETU SLUŠAJUĆI I GLEDAJUĆI SVE I SVAŠTA.

ODGOVORITE
Name

Direkt

10.08.2019 01:15

Sami, pod (konstantnim) pritiskom Zapada.

ODGOVORITE