Dodik obećava: 30 dana za SM ili duboka kriza

Na pitanje hoće li biti Savjeta ministara BiH za mjesec dana kako je dogovorio u ponedjeljak sa liderima HDZ BiH i SDA Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, Dodik kaže da je uvjeren da će ako bude političke volje za mjesec dana sve završiti.

Bosna i Hercegovina 08.08.2019 | 08:38
Dodik obećava: 30 dana za SM ili duboka kriza
Nepotrebno dugo se čekalo na dogovor. SNSD nije nikoga uslovljavao niti bilo šta problematizovao, kazao je u intervjuu za "Nezavisne" Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a.

"Uvjeren sam da ćemo sve završiti u roku od 30 dana ako bude političke volje. Znam da je SNSD-u, SDA i HDZ BiH stalo da se sve što prije okonča i nastavi evropski put BiH", naglasio je Dodik.

Na pitanje hoće li biti Savjeta ministara BiH za mjesec dana kako je dogovorio u ponedjeljak sa lideririma HDZ BiH i SDA Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, Dodik kaže da je uvjeren da će ako bude političke volje za mjesec dana sve završiti.

"Kad smo potpisivali principe, dogovorili smo da ćemo u narednih nekoliko dana pripremiti sve, od imenovanja kandidata u Parlament, postoji parlamentarna većina. U Parlamentu ima prostora da se to odugovlači, ali je SNSD-u, HDZ-u i SDA stalo da se nastavi evropski put, a za to nam treba da se formira Savjet ministara. Rok je 30 dana. Vidjećemo, imamo i druge načine. Ne bude li ispoštovan dogovor, to znači da BiH ulazi u duboku krizu".

Dogovor je postignut. Smatrate li da je bilo potrebe da se formiranje vlasti na nivou institucija BiH odugovlači skoro deset mjeseci?

"Smatrali smo da je uvažavanje izborne volje naroda iznad svakog pitanja i da je priča koja je nametnuta od političkog Sarajeva vještačka, jer su imali kalkulacije u vezi sa stvaranjem njihovog širokog bloka. Atmosfera među njima početkom ove godine bila je konfuzna i nije se znalo ko ima dominantnu političku snagu za predstavljanje Bošnjaka na nivou BiH. Prvo smo formirali Predstavnički dom BiH, međutim blokade su krenule. Onda smo mi, kada smo vidjeli da SDA kalkuliše, blokirali rad Predstavničkog doma, a i jasan stav EU je pokazao da neki ne mogu nastaviti sa blokadama i da treba što prije formirati vlast na nivou institucija BiH. Evropski zvaničnici su podržali ovaj sporazum".

Opozicija u Republici Srpskoj optužuje Vas da ste kapitulirali. Kako komentarišete te optužbe?

"Samo ću podsjetiti da postoji odluka Narodne skupštine RS o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti, a da su ovi iz opozicije sjedili i još sjede u Savjetu ministara i da su dozvolili da prođu mnoge odluke koje nisu dobre za Republiku Srpsku pa, između ostalog, i realizacija Godišnjeg nacionalnog plana za NATO, ali i Strategije spoljne politike koja uključuje NATO. Kada je riječ o sporazumu, a kada govorimo o izdajama, izdali smo one koji su nas ranije izdali u ovakvim sporazumima, jer su očekivali da će nešto uraditi".

Da li je tačna informacija, odnosno priča koja se u javnosti pojavila da će BiH poslati Godišnji plan za NATO, uključujući samo civilni aspekt, a ne i vojni, kao što stoji u planu koji je već sačinjen?

"Nemam pojma. Ništa nismo dogovarali o tome. Volio bih da i vi kao ozbiljan novinar pročitate sporazum, odnosno principe koje smo potpisali onako kako piše. Vuk Karadžić je rekao: "Čitaj kao što je napisano".

(Nezavisne novine)

Komentari / 48

Ostavite komentar
Name

Ssnd

08.08.2019 06:41

Sefe, nema krize koju neces resiti kada je lova u pitanju

ODGOVORITE
Name

Istina

08.08.2019 09:45

Sve sto si reko slagao si!!! Srpski narod nikad nije bio u goroj poziciji, od kad ti na tenkovima nato pakta ,okupira RS ,i napravi klasicni drzavni udar!!! Idi iz politike i prepusti mladjima da vide tvoju sektu, koja je nanijela vise zla RS nego Alija Izetbegovic

Name

NAROD

08.08.2019 06:43

Opet on nama prijetI! KAKO OVO ČOVJEK DA SHVATI!

ODGOVORITE
Name

Milan

08.08.2019 06:43

Savjet ministara BiH će biti formiran u zadatom roku jer u suprotnom staje čitav sistem, nema ni investicija, ni plata radnicima, ni budžeta, a to nije nikome u interesu.

ODGOVORITE
Name

075

08.08.2019 08:34

@Milan Uz dužno poštovanje pojma vi nemate! Kada je Špirić bio mandatar na Vijeće ministara BiH se čekalo skoro godinu i po!!

Name

re Milan

08.08.2019 08:53

Prvo ispostovati pptpise Radmanovica i Spirica tj ANP poslati u Brisel pa tek onda Savjet Ministara

Name

Milan

08.08.2019 09:32

Vi "075" trebate znati da je bošnjačka strana više zainteresovana za BiH nego srpska i hrvatska strana, tako da ako nema državnih institucija nema ni država. Samo malo razmišljanja i jasno je.

Name

Re Milan

08.08.2019 09:38

Bogami, po komentarima, ovom Milanu se vise zuri i iscekuje formiranje Savjeta ministara nego Dodiku... hahhahahhah Da se nisi začešljo na koju poziciju u Savjetu ministara????

Name

Direkt

08.08.2019 12:34

Bez Dodika potop, a sa njim jos veci. Spiricu je bilo potrebno godinu i po dana formira vlast i to u uslovima koji su sparam danasnjih bili idealni. Ako je sudeci po tome, Tegeltiji ce trebati 3 godine, osim ako i potvrdno prihvate ove nepovoljne uslove, onda isti moze odmah krenuti sa unistenjem BiH. Dodik rece onu izreku od Vuka Stefanovica - Karadzica "citaj kako pise", a ja bih dodao, osim ako nije dvosmisleno, pa moze da ne znaci nista, ali isto tako moze da znaci zabijanje velike nozine u ledja narodu. Ovakvi sporazumi su potencijalni najopasniji. Ne mora da znaci, ali moze da itekako znaci, a poznavajuci Amerikance, siguran sam da se nece zaustaviti na ovom, vec ce jos vise nego inace trubiti o clanstvu BiH u NATO, sve dok mozak ne popusti. To je politika Amerike prema BiH, kao i politika politicara prema narodu.

Name

durbilo

08.08.2019 06:46

Tako je Baja. Bitno je da ste sporazumom kupili vrijeme. Sporazum tumaci kako ga ko i cita a narod ovce poletile misle evo dogovorili se nesto ha ha

ODGOVORITE
Name

Ako ćemo pravo

08.08.2019 06:50

Ništa nije gotovo dok Željko Komšić ne kaže da je gotovo. Ako on povuče ručnu od dogovora ništa, sve ode u helać. A povući će sigurno ne bude li oko MAP-a, odnosno ANP-a išlo sve svojim tokom.

ODGOVORITE
Name

075

08.08.2019 08:36

@Ako ćemo pravo Bravo, to je suština priče jer Milorad i Dragan su ruske marionete a Bakir je turska marioneta a obje te države su kontra "velikog brata"! Znači bez DA od Komšića od Vijeća ministara BiH NEMA ništa!!

Name

re

08.08.2019 08:55

Komšić treba da opravda glasove bošnjaka.

Name

Kriza

08.08.2019 06:51

Kriza traje od pocetka 90-tih, a sve dok su takvi na vlasti nece ni prestati.

ODGOVORITE
Name

borac

08.08.2019 06:57

Po obicaju osnovati savjet ministara da se uhljebe pojedinci a potpisano ignorisati kao i obicno ima li ko da vjeruje u njihove potpise.

ODGOVORITE
Name

Nikola

08.08.2019 07:00

Bravo Predsjedniče, tako se vodi odgovorna politika, bravo

ODGOVORITE
Name

Владо Бања Лука

08.08.2019 08:38

Баш одговорну политику води...морталитет у порасту, наталитет никакав, млади бјеже у иностранство или бивају ликвидирани. Свака част предсједнику и његовим папцима на таквој политици. P.S. од Савјета министара нема ништа. Да има, био би већ данас формиран, али није! Плачите СНСДови ботови...

Name

Direkt

08.08.2019 12:44

Odgovorna politika zaduzivanja, depopulacije, kriminala, nerazjasnjenih ubistava, institucionalne korupcije, afera, politickih podjela, kradje glasova i kupovine poslanika, pravosudne mafije.

Name

Jah

08.08.2019 07:05

Sedam mjeseci uporno tvrdio da SNSD nije taj koji blokira Parlamenta BiH a danas priznaje. U tome su se utrkivali svi njegovi kadrovi da kažu kako je SDA koja pravi blokade. Danas druga priča...

ODGOVORITE
Name

Strašno!

08.08.2019 07:07

Čuj njega, duboka kriza. Do posljednjeg Srbina! Mora da smo mnogo zgriješili. Šta nas je snašlo. Lik kao iz nekog najmračnijog Crtanog filma, koji nikada da prođe. Ima li kraja?

ODGOVORITE
Name

Direkt

08.08.2019 12:47

Ko o cemu, Dodik o dubokoj krizi. Dodik je sinonim za sve dublju krizu.

Name

Bb

08.08.2019 07:11

Nece biti ni po tvome,i to je odlicno onda kako god bude da bude.

ODGOVORITE
Name

@Роки

08.08.2019 07:13

То све у интересу народа, ни ја неби све само за народ, погледај мало и себе и странку своју. Живио нам Додик 100 година ал негдје у Сибиру са комшијама бјелим медвједима. Ал без убијања медвједа.

ODGOVORITE
Name

Neznam pojma

08.08.2019 07:13

Cuj ti to,on nema pojma hoceli BiH u NATO.Znaci da je pristao ali nesmije da kaze.

ODGOVORITE
Name

Direkt

08.08.2019 12:49

On nema pojma sta je potpisao. :)))

Name

Deki

08.08.2019 07:15

Želi izaći kao pobjednik. Kao on je rekao mjesec dana i ovi se uplašili i formirali VM. VM će biti formirano jer si pristao na uslove koje je Bakir postavio!

ODGOVORITE
Name

Skeptik

08.08.2019 07:16

Perica napisao pismo Bogu: „Bože, siromašan sam , molim te pošalji mi 200 KM da si kupim bicikl.“ Napisa svoju adresu i stavi pismo u kovertu i naslovi je na BOG. Ovi u pošti dobiše pismo, pročitaše na koverti BOG ali ne znaju kome da ga uruče i odlučiše ipak da pismo uruče Dodiku ,mislili su da je on jedini BOG. Dobije Dodik pismo, pročita ga, sažali se i stavi u kovertu 100KM jer je smatrao da je Perici dovoljno i 100 KM za bicikl. Perica dobi pismo sa memorandumom Predsjednika RS, uze pare i ponovo napisa pismo BOGU: „ Dragi BOŽE, drugi put pošalji pare direktno MENI a ne preko Dodika, jer on pola para uzima sebi!“

ODGOVORITE
Name

МГ

08.08.2019 07:23

А зар је ово европски пут, значи и европа ће пропасти!?

ODGOVORITE
Name

D

08.08.2019 07:30

„Ako u roku od 30 dana ne bude savet ministara BiH upada u duboku krizu",koji odgovor kao da BiH nije u dubokoj krizi ,pa će upasti u krizu ako ne bude saveta ministara,Zašto tu izjavu nisi obrnuto reko tj.obećo ako bude savet ministara garantujemo da će BiH izaći iz krize i da će narodu biti bolje,da narod osjeti nesto bolje ako se savet ministara formira,to bi za narod bilo nešto novo ,a ova priča da će BiH upast u krizu ako nebude savet ministara ,to nije za narod nista novo oni su već dugo ustvari skroz u dubokoj krizi,da se to mozda ne trazi razlog za trenutnu krizu a kriza traje dvadeset pet i više godina,meni se čini da preljevaš iz praznoga u šupljo

ODGOVORITE
Name

Blijed si

08.08.2019 07:38

Nijedna tvoja riječ više nema svoj značaj.

ODGOVORITE
Name

Re

08.08.2019 09:36

Mislim da je , svakim danom , sve manje ,normalnih, ljudi koji vjeruju ovom covjeku.

Name

GRUJO

08.08.2019 07:47

OPET ON PO ONOJ NARODNOJ_ TRLA BABA LAN_PA OPET PO NARODNOJ S..RI,S..RI MOJ GOLUBE BELI .NEŠTO MI NISI VESEO I OSIONO NADOBUDAN MOJ DODO.GDJE TI JE ONA SADA....NEMOŽE NAM NIKO NIŠTA JADO...NIČIJA NIJE DO ZORE GORILA PA VEĆ ZNAŚ ŚTA ĆE BITI SA TVOJOM...ALAJMANET ASKERU...

ODGOVORITE
Name

Jagger

08.08.2019 07:48

Kakav politički i strateški kapacitet može da ima švercer i profiter?

ODGOVORITE
Name

Šipovo

08.08.2019 07:52

Laže i mulja kao Milo Đukanović. Rođena braća=blizanci.

ODGOVORITE
Name

Re

08.08.2019 09:41

Sta si navalio na Djukanovica , on je u svakom smislu gospodin za ovog naseg. Jedino zajednicko sto imaju je sklonost ka svercu cigareta .

Name

Re

08.08.2019 07:57

O moj Bože poziva se na Vuka a misli da je Sveti Sava ubijen na Vračaru!

ODGOVORITE
Name

Gab

08.08.2019 07:58

Kad citam tekst, ima osjecaj da smo zapravo drzava tri plemena kojima upravljaju poglavice. Izvan tih plemena ne postoji nista... E neka, tako nam i treba kad smo mahniti.

ODGOVORITE
Name

Osvit

08.08.2019 08:07

Mi smo u dubokoj krizi vec odavno gospodine presjednice.Ako mislite da cete dovesti u pitanje primanja administracije koja je izvor vaseg suludog vladanja ,sumnjam jer to je jedini nacin da se ova kriza rijesi a ne da bude jos dublja.Pozivate na borbu za razvoj RS na ulaganje dodatne energije ali gospodine Dodik Republika Srpska po vasoj mjeri nije ona pi mjeri gradana,zemlja jednakih sansi za sve ,vasa Republika Srpska tim gradanima nude da budu podanici i zato bjeze odavde glavom bez obzira.Napravili vi ili ne napravili vlast ova zemlja sa vama, Izetbegovicem i Covicem sigurno nece biti bolja ,osim za vas i vase poslusnike.

ODGOVORITE
Name

Domi

08.08.2019 08:34

Idi čovječe u penziju,sjaši vise sa ovog naroda!

ODGOVORITE
Name

Cccccccccc

08.08.2019 08:35

BEDNIK U DUŠI

ODGOVORITE
Name

Xxx

08.08.2019 08:39

Mi smo već u dubokoj krizi samo nek je vama po mjeri

ODGOVORITE
Name

zmaj od laktasa

08.08.2019 09:27

Nemoze lutko moja drzava u drzavi,mozes ti udarati kontre blokiranja,opstrukcije ali ne zaboravi bez BiH nema para,nema kredita..nema nista i ovako vas ovi iz uio iz Sarajeva financiraju,,a ne zaboravi u tom loncu se svi krckamo pa i srbski narod,a federacija ima para da se odrzi ali vi..tesko..a pogodi preko ciji ledja se to lomi.

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

08.08.2019 09:33

Kriza je njima , nama se nista ne mjenja vec 30 godina.

ODGOVORITE
Name

Hdz

08.08.2019 10:37

Šuplja volio bih da Željko neda svoj potpis na vijeće ministara pa hajmo u tu duboku krizu. Ovo je šuplja kao i sve ostalo.

ODGOVORITE
Name

SRB in

08.08.2019 11:05

Dok ste ti i tvoja bratija na vlasti, kriza je neprolazna

ODGOVORITE
Name

Poštenje...

08.08.2019 11:52

Vjeruj meni bratu lažljivome...

ODGOVORITE
Name

Direkt

08.08.2019 12:09

Ili ja ili propast, kao da propast vec godinama nije na snazi i to zahvaljuci upravo Dodiku, koji drzi Srpsku za taoca, a uskoro ce i BiH, ako mu Bakir zaista dozvoli da ga Dodik prevesla i kao da jos od 1992 smo imali neki napredak.

ODGOVORITE
Name

Лука

08.08.2019 14:48

Citaj Milorade i ti ono sto si potpisao! Izdao si itekako, ova tvoja objasnjenja su toliko jadna da su pomalo i zalosna i smijesna

ODGOVORITE