Test: Srbija lako protiv Finske, slijede Litvanci...

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Finsku 95:75, u drugom pripremnom meču za Svetsko prvenstvo u Kini.  I Zrenjanin poželeo sreću Saletu i "orlovima": Plus 20! Košarkaška reprezentacija ubedljivo pobedila u drugoj proveri za Svetsko prvenstvo. Nije sve prošlo glatko, ali to je i bilo očekivano. Dugačak aplauz nacionalnom timu. . .  

Košarka 07.08.2019 | 23:10
Test: Srbija lako protiv Finske, slijede Litvanci...
Prve konture obećavaju: Tandem Teo - Milutinov melem za oči, traži se prava „formacija“... Biće vremena da vidimo i pravu Srbiju na delu. Po mogućstvu u kasnoj fazi Svetskog kupa... Sad svi čekaju subotu i meč s Litvanijom u Štark Areni.

Izabranici Aleksandra Đorđevića odigrali su meč s dosta oscilacija, što je i normalno za ovu fazu pripremama.

Đorđević na ovom meču nije mogao da računa na Vasilija Micića, Bogdana Bogdanovića, Marka Gudurića, Nikolu Jokića i Nemanju Bjelicu.

Najefikasniji u selekciji Srbije bili su Boban Marjanović i Stefan Jović sa po 12 poena, dok su po 11 dodali Dragan Milosavljević i Marko Simonović.

"Orlovi" su ključnu razliku napravili krajem druge četvrtine kada su napravili seriju 18:2, i na poluvreme otišli s velikih +18, 54:36.

Srbiju za tri dana očekuje meč protiv Litvanije u "Štark" areni. Protiv istog tima "Orlovi" će igrati dva dana kasnije u Kaunasu, a potom putuju na Akropolis kup, koji će se igrati od 16. do 18. avgusta, a rivali će im biti Grčka, Italija i Turska.

Naši košarkaši 20. avgusta putuje u Kinu, gde će poslednje tri provere imati u Šenjangu, gde će im rivali biti Italija, Novi Zeland i Francuska.

Svetsko prvenstvo u Kini na programu je od 31. avgusta do 15. septembra, a Srbija igra u grupi sa reprentacijama Italije, Filipina i Angole.

Utakmica je otvorena u veoma brzom ritmu. Odbrane gotovo da se nisu ni igrale, što govori podatak da je naša reprezentacija primila 23 poena za sedam minuta.

Đorđević je reagovao tajm-autom i on je urodio polodom. U naredna tri minut primili smo dva poena i posle prve deonice rezultat je bio 28:25.

Tokom druge četvrtine desila se velika serija Srbije. Izabranici Aleksandra Đorđevića primili su samo jedanaest poena, a postigli su 26 i na pauzu su otišli sa rezultatom 54:36.

Nisu "Orlovi" dobro krenuli treću četvrtinu, Finska je napravila seriju 12:0 i čas posla na semaforu je bilo samo -6, 54:48. Posle toga je Srbija značajno podigla nivo igre, a time je doprineo najviše Boban Marjanović, koji je bio nerešiva enigma za odbranu Finske.

Vicešampioni sveta, Evrope i Olimpijskih igara u četvrtoj četvrtini samo su održavali postojeću razliku i na kraju su slavili sa 95:75.

Bilo je uspona, padova, ali pobeda Srbije nije bila dovođenja u pitanje!

Izabranici selektora Aleksandra Đorđevića istrčali su na parket "Kristalne dvorane" bez petorice igrača (Bogdanovića, Bjelice, Micića i Gudurića, kao i Jokića, koji nije bio u hali) i dobili od Zrenjaninaca lep ispraćaj na Svetsko prvenstvo.

Na takav prijem su podjednako lepo i uzvratili.

Srbija - Finska 95:75

Pred više od 3.000 gledalaca, "orlovi" su odigrali ravnopravnih 15 minuta prvog dela, tokom kojih su gosti sa Baltika uglavnom šutirali sa distance i pogađali. U prvih šest i po minuta minuta ubacili su pet trojki i izazvali tajm-aut srpskog selektora, sa koje je poslata poruka ekipi da se uozbilji u odbrani.

Sredinom druge četvrtine, Vladimir Lučić je pokušajem snažnog zakucavanja "razdrmao" i ekipu i dvoranu, pa je nekoliko minuta posle pogodio trojku za mirnu prednost na pauzi, 47:34.

Međutim, Finci nisu bili "prelomljeni", već su počeli drugi deo serijom 12:0, koja je izazvala još jednu reakciju selektora, tajm-autom i domaće ekipe, koja je trojkama Stefana Jovića, Marka Simonovića i Miloša Teodosića vratila dvocifrenu prednost (67:55) i trijumf više nije bio upitan.

Štaviše!

Đorđević je "ispraznio" klupu i poslao na teren sve igrače iz rotacije i svi su postigli bar po dva poena.

Naredni, poslednji meč u Srbiji, "orlovi" će odigrati u subotu u Štark areni na Novom Beogradu protiv Litvanije, takođe od 21 čas, uz direktan prenos na TV Arena sport. Odmah potom, otputovaće na pripremni meč u Litvaniju, pa na Akropolis kup u Atinu i onda u Aziju, gde će 31. avgusta odigrati prvi meč na Svetskom prvenstvu u Kini.

Posle utakmice u Čačku i ubedljivog trijumfa protiv Borca, košarkaška reprezentacija Srbije predstavila se publici i u Kristalnoj dvorani u Zrenjaninu, gde je ubedljivo savladala Finsku rezultatom 95:75 (28:26, 26:11, 24:24, 17:15).

Rezultat možda i nije bio u prvom planu, koliko želja Aleksandra Đorđevića da u realnim uslovima počne da uigrava željene taktičke kombinacije za Svetski kup. Ali, perfekcionista kakav i jeste, selektor je vodio računa da igra njegovog tima, bez nekoliko važnih igrača u rotaciji, pred punim tribinama svojevremeno važnog košarkaškog centra ipak ima potreban smisao i željenu dimenziju. Zbog toga ne čude povišeni ton i packe koje je šef struke udelio svojim igračima u prvoj i delimično trećoj četvrtini, kada je odbrana bila ispod željenog nivoa, bez obzira na to što je ovo tek druga pripremna utakmica. 

Đorđević je za ovaj meč odlučio da odmori Nemanju Bjelicu - ušinuo vrat - i Vasilija Micića - dobio udarac u mišić protiv Borca -, dok tandem Bogdan Bogdanović - Marko Gudurić nije želeo da opterećuje pošto su se tek priključili ekipnim treninzima. Boban Marjanović je zaigrao tek u drugom poluvremenu, što je pomalo uspavana publika dočekala velikim aplauzom. Na kraju je bio najefikasniji igrač Srbije s 12 poena, koje je ubacio za nešto manje od 11 minuta u igri. 

Da li je previše navikla na dobra izdanja seniorskog nacionalnog tima, ili su više bili fokusirani na detalje sa parketa, navijači su povremeno delovali suviše pasivno, izuzev u momentima kada bi usledio neki atraktivan potez, asistencija ili zakucavanje. Verovatno će i njima, baš kao i igračima na parketu, biti potrebno malo vremena da pronađu svoj ritam... Šansu su, svakako, dobili svi. 

Selektor Finske Henrik Detman takođe nije mogao da računa na dvojicu ponajboljih igrača - Peterija Koponena i Džamara Vilsona, ali može da bude zadovoljan izdanjem svoje ekipe u nekadašnjem Bečkereku. Mada, teži poraz izgbegli su isključivo zbog dvocifrenog broja ubačenih trojki (10/29).

Uprkos ubedljivoj razlici, mnogo je važnije ono što je selektor Đorđević spremio za ovu utakmicu. Baš kako je to svojevremeno govorio jugoslovenski šahovski genije Svetozar Gligorić, da je „šah borba sa samim sobom“, tako će i Aleksandar Đorđević u periodu do konačnog prijavljivanja tima za Svetski kup, ako ne i pre, voditi unutrašnju košarkašku borbu između dve taktičke varijante. Jedne u kojoj će put Dalekog istoka krenuti trojica, te druge gde će u timu biti četvorica centara. I to je nešto o čemu će Đorđević i njegovi saradnici posebno voditi računa na svakom treningu, u svakom uigravanju sastava, pogotovo onog trenutka kada se svi igrači budu konačno našli na raspolaganju. A, to će biti već od treninga oporavka u četvrtak. 

Baš kako se i očekivalo, protiv Finske mogli smo da vidimo Marka Simonovića i Vladimira Lučića u ulogama krilnih centara u rotaciji s Stefanom Birčevićem, ali i onu staru, dobro poznatu varijantu u kojoj su na parketu defanzivno orijentisani Stefan Jović i ofanzivniji Miloš Teodosić. Podsetilo je to košarkašku javnost na vreme kada su kapiten Srbije i njegov dugogodišnji prijatelj Stefan Marković do ludila dovodili protivnike i tako donosili kući medalje... Ipak, ono što je ostavilo poseban utisak jeste saradnja koju Nikola Milutinov ostvaruje sa svojim plejmejkerima. Rival nije klasa kojom treba da se meri kvalitet ove selekcije, ali prvi centar Olimpijakosa delovao je kao nezaustavljiva sila u reketu. Defanzivno gotovo nepremostiva prepreka za igrače Finske u retkim momentima kada bi se odlučili za prodor ka košu, ofanzivno spreman da pohvata svaku loptu i atraktivno završi akciju i usput pohvata lopte koje su mu se lepile za prste. Videlo se to još u februarskim kvalifikacionim utakmicama, i Milutinov i Teodosić bi ozbiljno mogli da profitiraju u minutima kada bi se zajedno našli na parketu. Maestro s loptom bi samo bacio loptu ka košu, a nekadašnji igrač Partizana bi je spremno dočekao i spremio u koš. Zbog toga, ali i činjenice da je u poslednjoj sezoni ostvario enormni napredak, sve se jasnije oblikuje utisak da Milutinov mora da bude u avionu za Kinu, ma kakvu „formaciju“ izabrao Aleksandar Đorđević. Milutinov je utakmicu završio s osam poena i čak 11 skokova, dok je Teodosić ikmao po sedam poena i završnih dodavanja. 

Stefan Jović je takođe bio razigran u svakom pogledu, imao je 12 poena i šest asistencija, što takođe raduje sve u timu. Raspucani su bili Simonović i Milosavljević s po 11 poena, Birčević je imao 10, a Lučić devet poena, što daje na napadačkoj širini. 

Bilo je i manjkavosti u igri kojima možda i ne treba davati veliku pažnju, s obzirom da je ovo sam početak pripremnih utakmica koje su isplanirane za naredni period, ali zasigurno će stručni štab imati na čemu da rade i teme o kojima mogu da razmišljaju. Niti je ovo prava slika ekipe u obe faze igre, ponajviše jer fali nekoliko ključnih šrafova ovog sistema, ali konture koje nam je zasad predstavio selektor obećavaju. Napad ubedljiv, sa ćak 54 pogodaka na 95 poena, odbrana solidna, uprkos nekim manjim padovima koncentracije, timska hemija u pravom tonusu i na putu onog ciljanog jačanja. 

Biće vremena da vidimo i pravu Srbiju na delu. Po mogućstvu u kasnoj fazi Svetskog kupa... Sad svi čekaju subotu i meč s Litvanijom u Štark Areni (RTS, 21.00).

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Star Sport

SRBIJA – FINSKA 95:75 (28:26, 26:11, 24:24, 17:15)

Dvorana: Kristalna dvorana, Zrenjanin;
Gledalaca: 3055;
Sudije: Milivoj Jovčić, Vladimir Jevtović, Aleksandar Glišić.

SRBIJA: Teodosić 7 (7as), Simonović 11, Vučić 9, Milosavljević 11, Raduljica 8, Birčević 10, Todorović 2, Milutinov 8 (11sk), Jović 12 (6as), Avramović 2, Jovanović 3, Marjanović 12.

FINSKA: Kanervo 8, Koivisto 6, Haf 6, Koti 9, Jantunen 7, Vaitonen 12, Mahuni 1, Linbom -, Alanen 2, Nenonen -, Pola 6, Gustavson 6, Sepala 6, Palmi 6.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar