Još jedna trka F1 na arabijskom poluostrvu?

Šampionat Formule 1 bi narednih godina mogao da proširi brojnim novim "velikim nagradama"!

Ostali sportovi 07.08.2019 | 20:40
Još jedna trka F1 na arabijskom poluostrvu?
Formula 1 bi mogla uvrstiti Veliku nagradu Saudijske Arabije u svoj kalendar već kroz dve godine, prenosi britanski The Times.

Nije tajna da je vlasnik F1, američki Liberty Media, spreman da proširi prisustvo Formule 1 širom sveta, ali čini se da je vrlo oprezan kada je reč o Saudijskoj Arabiji.

Napominje se da je trenutni fokus u razgovorima između F1 i Saudijske Arabije na obezbeđivanju ravnopravnosti polova, slobodu štampe i poštovanje ljudskih prava na mogućoj trci, a poseban je problem kontroverzno ubistvi novinara Džamala Kašogija od strane saudijskih operativaca u Turskoj prošle godine.

Formula 1 je već prisutna sa dve bliskoistočne trke, u Bahreinu i Abu Dabiju.

Saudijska Arabija je ukinula zabranu ženskim vozačima prošle godine, koja se odnosila i na moto-sport, pa je ubrzo nakon skidanja jedan Arabijka provozala bolid Formule 1 u Francuskoj. Asel Al-Hamad je bila i prva žena član Saudijske motosport federacije.

Reuters prenosi da je od svih 10 timova zatraženo da iznesu svoje mišljenje o trci u Saudijskoj Arabiji, ali dodaju da nema garancije da će se trka u kraljevstvu dogoditi.

Saudijska Arabija je pažnju moto-sporta privukla 2018. godine trkom Rade of Champions. Sredinom te godine ovo kraljevstvo je potpisalo sporazum o organizovanju trke Formule E u narednih deset godina.

The Times piše da Liberty Media pregovara u ovom trenutku sa brojnim drugim državama i gradovima koji bi mogli da ugoste "najbrži cirkus na svetu" narednih godina.

Jedna nova lokacija je već potvrđena za narednu sezonu. To je trku za Veliku nagradu Vijetnama koja će voziti ulicama Hanoja u aprilu naredne godine. Takođe se razgovara i o uličnim trkama u Londonu i Majamiju.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar