Zabranjena posjeta advokata

Uprava hrvatskog zatvora u Lepoglavi zabranila je beogradskom advokatu Draganu Palibrku posjetu njegovom klijentu Draganu Vasiljkoviću, zvanom Kapetan Dragan, koji izdržava kaznu od 13,5 godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj.

Region 05.08.2019 | 14:32
Zabranjena posjeta advokata
Palibrk je za TV "Hepi" rekao da mu je istovremeno odobrena posjeta drugom klijentu Bojanu Guduriću, koji u istom zatvoru služi kaznu od 33 godine na koju je osuđen zbog učešća u ubistvu hrvatskog novinara Ive Pukanića 2008. godine u Zagrebu. 

Palibrk je pokazao mejl od upravnika zatvora u Lepoglavi Dražena Posaveca, kojim se zabranjuje posjeta Kapetanu Draganu zbog navodne zloupotrebe prema članu 118 Zakona o izvršavanju kazne zatvora. 

Prema riječima advokata Palibrka, ta zabrana je izrečena zbog gostovanja u emisiji na TV "Hepi". 

Palibrk smatra da mu je posjeta Vasiljkoviću uskraćena jer je u medijima u više navrata iznosio podatke o lošem tretmanu njegovog klijenta, ali i drugih zatvorenika sprskog porijekla. 

On je dodao da je na vrijeme zatvorskoj upravi najavio posjetu za srijedu 7. avgust, ali da je dobio odgovor da Gudurića može da posjeti, a Vasiljkovća ne. 

"Ide se do toga da se meni, kao njegovom advokatu, zabrani posećivanje. Ta odluka je doneta zbog toga što sam preneo sve ono što je moj klijent meni rekao, u šta ja verujem da je sto posto tačno", rekao je Palibrk. 

On kaže da je Kapetana Dragana godinama posjećivao ranije u pritvorskoj jedinici u Splitu. 

"Vrlo dostojanstveno je tamo izdržavao kaznu i svi su se odnosili prema njemu korektno. Zašto je sada drugačiji tretman u Lepoglavi?", upitao je on. 

On smatra da je zabrana posjete klijentu kršenje svih normativnih akata o pravima osuđenog lica i njegovog advokata. 

Nedavno je uprava ovog zatvora na sličan način zabranila Vasiljkoviću da ga posjeti njegov sveštenik iz Australije, čime je prekršila njegovo osnovno ljudsko pravo na vjeroispovijest. 

Vasiljković je u Hrvatskoj osuđen na 13 i po godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj, što je on negirao. 

Kazna mu ističe 20. marta 2020. godine. 

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Skeptik

05.08.2019 13:59

Nek se strpi još malo...

ODGOVORITE
Name

Sramota

05.08.2019 15:39

Ovo je ponižavajuće šta čovjek doživljava dugi niz godina, časni dobrovoljac, a srpska strana šuti. Niko ne reaguje, izgleda da je sa ovih prostora i pravda odavno prognana.

ODGOVORITE
Name

NIK

06.08.2019 07:17

Gdeje je reakcija silnih srpskih politicara

ODGOVORITE