Intervju: Bjelica sanja pobjedu nad Amerima...!

Ali, pamti i 2014. godinu: Poslali su treću ekipu i dobili nas 30 razlike! “Ne treba bežati od uloge favorita koju imamo. Mi treba da gledamo sebe i nećemo imati problem da se prilagodimo jedni drugima i da se podredimo timu, to je možda u ovom trenutku i najbitnije“.

Košarka 05.08.2019 | 22:45
Intervju: Bjelica sanja pobjedu nad Amerima...!
Pobedom od 31 poena razlike u spektaklu viđenom u Čačku reprezentacija Srbije nastavila je dalje popločavanje puta ka Fošanu, gde će poslednjeg dana avgusta otvoriti Svetski kup utakmicom protiv Angole.

Najefikasniji igrač Orlova u revijalnom susretu protiv Borca bio je Nemanja Bjelica sa 18 poena. Iako do susreta protiv kluba koji je iznedrio brojne košarkaške legende nije praktično imao nijedan ekipni trening, popularni Beli pokazao je da je od kraja klupske sezone sa Sakramentom lepo odmorio, a onda i marljivo trenirao kako bi se što brže uklopio u reprezentativni sistem. 

"Moramo da treniramo... To se od nas očekuje, profesionalci smo, da napredujemo i čuvamo telo. Specifična je situacija zbog NBA pravila, šta da se radi. Igrači koji nisu od početka tu, takođe su spremni. Možda će biti potreban samo koji dan više da se malo sve složi. Godinama je ovu reprezentaciju krasila pozitivna energija, sjajna atmosfera i timski duh, tako da neće biti problema", priča Nemanja Bjelica.

Bjelica kaže da mu se sviđa nova, redizajnirana oprema, sa sve plavom opremom koju tek treba da predstave javnosti na terenu. 

"Super su. Snimali smo neke reklame, probali smo ih, lepo su osveženje. Neka bude da su mi lepši ovi plavi od crvenih".

Prvi put otkako je selektor Đorđević na klupi Srbije na raspolaganju su praktično svi najbolji košarkaši, što predstavlja dodatni podstrek za sve da se napadne zlato.

"Meni je drago što i vi novinari verujete u nas, i narod, i mi verujemo isto u nešto naše. Samo želim da svi budemo zdravi, da bude 12 najboljih u tom trenutku. Daćemo sve od sebe, ne treba bežati ni od uloge favorita. Svi znaju da su Amerikanci broj jedan, u kom god sastavu da dođu. Mi smo na kladionici drugi favoriti, je l' tako? Mogao bi neki tiket da se uplati, šalim se naravno", uz osmeh kaže Bjelica.

Srbija zaista važi za drugog favorita u Kini, ali...

"To ne mora ništa da znači, drago mi je što smo blagi favoriti. Dobro je što nismo više toliko mladi, nema loženja i euforije. Drago mi je što se veruje u nas, taj dodatni pritisak nekad prija, nekad ne. Ali znamo se godinama, imamo iskustva i znamo da se nosimo sa tim".

Za sve su zaslužni Aleksandar Đorđević i njegovi pomoćnici, koji znaju kako da balansiraju toliki kvalitet na jednom mestu.

"Imamo sjajnu atmosferu, sjajan stručni štab, Sale je fleksibilan. Ove bazične pripreme zapravo to i nisu, jer nema mnogo kondicije, dosta se radi sa loptom i u teretani.

Novi član stručnog štaba Darko Rajaković je za MOZZART Sport nedavno izjavio da će pokušati da učini sve što može kako bi Orlovi dalje napredovali. Bjelica hvali kvalitete novog pomoćnog trenera Srbije i Finiks Sansa.

"Doneo je novu energiju i NBA iskustvo. Zadužen je za individualne treninge i individualnu tehniku. Lepo ga je videti sa nama. Možda ne znaju, gradio je svoj put. Bio je trener mlađih kategorija Crvene zvezde dok sam ja bio u Superfundu. On je sjajan trener, u Finiksu je, ima NBA staž, i njemu i nama je drago što je deo stručnog štaba".

Bjelica je bio jedini NBA igrač koji je dočekao novinare na zajedničkom druženju prošlog četvrtka. U međuvremenu se priključio Boban Marjanović, dok su ostali na čekanju.

"Došao sam sad malo ranije, supruga me je pustila, jer sam se uželeo i reprezentacije, pošto sam propustio dva takmičenja. Jedva sam čekao da se priključim ekipi", kaže nam Bjelica i nastavlja:

"Nije lako ni za mene, ni za ostale igrače koji su ranije završili sezone. Na neke stvari čovek ne može da utiče. Sezonu sam završio 10. aprila, imao sam dosta vremena da se odmorim i spremim za reprezentaciju".

Zbog povreda je propustio dva velika takmičenja zaredom - Olimpijske igre u Riju i Evrobasket u Istanbulu. Kaže da mu baš ne prija uloga navijača, bar ovih godina kada je u zenitu igračke karijere. 

"Mnogo je teško! Nije lako kad si navijač uopšte... Ima i nervoze, i tenzije, i teških reči dok se gleda. Drago mi je što smo se vratili gde jesmo, zemlja smo košarke i to zaslužujemo. Stvarno sam ponosan na momke koji su igrali kvalifikacione 'prozore', Raduljica i Simonović su odigrali sve utakmice. Kod nas se to sve zaboravi, ali treba ljudi da znaju da se svi ovde žrtvuju za nešto. Velika je čast i privilegija biti deo reprezentacije".

Mnogo se priča o tome da će ovo biti Mundobasket sa najviše NBA igrača, zbog čega se Kanada, Australija, Grčka, Francuska i još neke selekcije izdvajaju takođe među favorite za medalju.

"Jedva čekam da budem ono što jesam. U NBA imam neku drugu ulogu, morao sam to da prihvatim. Ovde se stvarno osećam dobro. Ima mnogo jakih reprezentacija. Ne treba potceniti Kanadu sa 12 NBA igrača. Tu su Francuska, Grčka, Australija, da ne nabrajam sve... Dosta stvari treba da se poklopi, meni je drago što ćemo konačno imati najjaču ekipu, pa da vidimo gde smo. Ovo je veliki test za sve nas da se i podredimo timu, jer je to jedini ključ za uspeh".

Poslednje svetsko zlato Srbija je osvojila još kao Jugoslavija 2002. godine, kada je Bjelica još samo maštao o tome da dostigne visine na kojima je sada.

"Spavao sam kada smo dobili Amerikance. Ostale utakmice sam gledao, nervirao sam se, ali sam tada bio navijač i teško mi je da kažem bilo šta. Naravno da mi je ostalo u sećanju. Baš smo Bogdan i ja pričali u Sakramentu sa Divcem i Peđom o toj 2001. i 2002. godini, njima je bilo zanimljivo. Drago mi je što nas porede sa tom generacijom, videćemo..."

Selektor SAD Greg Popovič započeo je pripreme s gotovo potpuno drugačijim sastavom od onog koji je najavio prošlog meseca, što je mnoge navelo da razmišljaju o finalu u kojem Orlovi dobijaju "Nepobedive".

"Oni su 2014. godine poslali treću ekipu i dobili su nas sa 30 razlike u finalu. Ne treba bežati od uloge favorita koju imamo. Mnogo stvari treba da se složi, oni imaju sjajnu ekipu, u stručnom štabu su im Greg Popović, Stiv Ker... Mi treba da gledamo sebe i nećemo imati problem da se prilagodimo jedni drugima i da se podredimo timu, to je možda u ovom trenutku i najbitnije".

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar