Ko je Hamza, bin Ladenov sin?

Sin Osame bin Ladena, Hamza, koji je prema medijskim izvještajima iz Sjedinjenih Američkih Država likvidiran, navodno je želio da obnovi status terorističke organizacije Al Kaida i da osveti smrt svog oca, jednog od najozloglašenijih terorista u istoriji.

Svijet 01.08.2019 | 12:55
Ko je Hamza, bin Ladenov sin?
Ko je on?

Hamza Bin Laden je sin Osame Bin Ladena i Kairia Sabar, jedne od tri žene vođe Al Kaide koja je živjela s njim u kompleksu u pakistanskom gradu Abotabadu gdje je ubijen 2011.

Vjeruje se da je Hamza imao oko 30 godina, a američki Stejt department njegov godinu njegovog rođenja navodi "negdje oko 1989.", ali i alternativni datum rođenja 1986. godine.

Smatra se da je rođen u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, gdje je porodica Bin Ladena živjela generacijama i gdje danas žive Hamzini rođaci.

Bio je oženjen jednom od kćerki višeg vođe al-Kaide, Abdulaha Ahmeda Abdulaha, jednog od glavnih organizatora 11. septembra. Video snimak Hamzinog vjenčanja pronađen je na mjestu gdje je ubijen Osama bin Laden. Njegova porodica takođe je u ekskluzivnom intervjuu za "Guardian" izvijestila da se Hamza oženio kćerkom Mohammeda Ata.

Njegova uloga u Al-Kaidi

Hamza se u propagandnim filmovima al-Kaide pojavio još kada je bio tinejdžer. Dok je njegova porodica boravila u Iranu, poslije 11. septembra, Hamzu je obučavao Abu al-Kair al-Masri , koji je bio zamjenik sadašnjeg vođe al-Kaide, Aimana al-Zavahiri.

Više puta je prijetio napadima na SAD u znak osvete za "represije na Bliskom istoku".

"Nastavićemo da vas napadamo i udaramo u vašoj zemlji i inostranstvu kao odgovor na vaše represalije prema narodu Palestine, Avganistana, Sirije, Iraka, Jemena, Somalije i ostatka muslimanskih zemalja", navodio mlađi Bin Laden.

U martu, Saudijska Arabija je oduzela državljanstvo Hamzi nakon što su SAD ponudile nagradu od milion dolara za pomoć u njegovom lociranju. U obrazloženju potrage za Hamzom, Stejt department je saopštio da je Osamin sin "lider u jednoj franšizi  Al Kaide".

Hamza je i sam objavljivao propagandne materijale u kojima poziva sljedbenike da vode rat protiv Vašingtona, Londona, Pariza i Tel Aviva, te prijetio napadima na Sjedinjene Države kao osvetu za ubistvo njegovog oca od strane američkih vojnih snaga.

Takođe, smatralo se da je on zamjenik al-Zavahirija.

Prema pismima oduzetim nakon ubistva Osame Bin Ladena, on je sina Hamzu pripremao da ga zamijeni na čelu ozloglašene terorističke organizacije.

Porodica je nekoliko puta izjavljivala da su mislili da se Hamza "oslobodio puta svog oca i da su razočarani saznanjem da on zapravo slijedi Osamin put".

"Mislili smo da je prešao preko toga", rekao je Hasan bin Laden, Osamin brat, za "Guardian" prošle godine i dodao:

"Međutim, Hamza je onda rekao: 'Osvetiti ću se svog oca'. Ne želim ponovo da prolazim kroz to. Da je Hamza sada ispred mene, rekao bih mu: 'Bog te vodi. Dvaput razmisli šta radiš. Ne idi koracima svog oca. Zalaziš u užasne dijelove svoje duše'".

Šta se zna o Hamzinoj smrti?

O smrti hamze bin Ladena je izvijestilo nekoliko informativnih medija , pozivajući se na više neimenovanih zvaničnih izvora. "NBC News" javio je da su SAD primile obavještajne podatke da je umro, pozivajući se na tri američka zvaničnika.

"New York Times", citirajući dva neimenovana zvaničnika, takođe je izvijestio da je Hamza bin Laden ubijen, ali se kao vrijeme njegove smrti navodi "posljednje dvije godine", ali da je trebalo vremena da se ona potvrdi.

Novinari su u srijedu upitali Donalda Trampa da li SAD ima obavještajne podatke da je Hamza bin Laden mrtav, na šta je američki predsjednik odgovorio:

"Ne želim to komentarisati."

(Nezavisne)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Istina

01.08.2019 11:09

Ko je Hamza.....Eto niko više cim je ubijen..

ODGOVORITE
Name

CocaCola

01.08.2019 11:56

Nikoi nista .Izmisljen tip kao i Bin Laden

ODGOVORITE
Name

007

01.08.2019 12:12

Sin od Alije,brat od Bakira.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

01.08.2019 12:48

Ko je god imali su ti Bin ladeni damu stali na crtu Rusima pa Amerima a mi heroji Srbujemo na tastaturi

Name

Re Dzoo

01.08.2019 23:18

Zaboga ma kakvi Srbi! ! Vidis sta rudonja I klan rade a niko nista samo tastatura pretnje I obecanja upravo poput Rudonje .