Haja hoće zaštitu

Supruga vladara Dubaija i jordanska princeza Haja podnela je britanskom sudu zahtev za zabranu prilaska i zaštitu od prisilnog braka, kako bi sprečila da jedno od njene dece bude primorano na brak, javile su novinske agencije.

Zanimljivosti 01.08.2019 | 12:12
Haja hoće zaštitu
Princeza je sudu podnela i zahtev za starateljstvo nad dvoje dece koje ima iz braka sa šeikom Muhamedom bin Rašidom el Maktumom. Britanski zakon štiti svakoga ko je prisiljen na brak ili je već u prisilnom braku.

Princeza Haja bin Husein (45) ćerka je pokojnog jordanskog kralja Huseina i polusestra sadašnjeg kralja Abdulaha.

Kancelarija za medije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UEA) odbila je da komentariše „privatna pitanja koja se rešavaju na sudu“.

Šeik Muhamed bin Rašid el Maktum (70), koji je i potpredsednik UAE, oženio se bivšom članicom Međunarodnog olimpijskog komiteta 2004. godine, što je, kako se veruje, njegov šesti brak. Šeik ima više od 20 dece s različitim ženama.

„Ovi postupci su od koristi za njihovu decu i ne bave se pitanjima razvoda ili finansija“, navodi se u zajedničkoj izjavi koju je prošlog meseca objavio Visoki sud u Londonu.

Sudija je dozvolio medijima da izveštavaju o detaljima slučaja, mada s nekim ograničenjima. Rojters je izvestio da se nalog za zaštitu od prinudnog braka odnosi na jedno od dvoje dece bračnog para.

Engleski zakon zabranjuje sklapanje prisilnog braka, ali i pomaže onima koji su već u prinudnom braku da, na primer, budu odvedeni u inostranstvo.

To znači da šeik ne sme odvesti decu bez odobrenja sudije.

Šeik Muhamed se protivi prijavama i tražio je od suda da naloži povratak njegove dece u Dubai, gde on živi. On nije bio prisutan na sudu, a njegovi predstavnici su odbili zahtev.

RTS
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Sama izabrala

02.08.2019 08:54

hoce to kada se udaju zbog bogatstva a kasno uvidi da nije vrijedno

ODGOVORITE
Name

Anonimno

02.08.2019 16:32

Veliki Ilija(HRISTOS)danas nas opomenuo blagim sevanjem i grmljavinom da,nismo ni približno veliki koliko velik Gospod očekuje od nas da smo veliki u milosrdju,dobroti i ljubavi jedni prema drugima ! Ilijina(HRISTOVA)grmljavina i sevanje jako,jako,jako je mala onoliko koliko(objavljujem u najavi)će da biva u toku ove noći nekih zemalja,ali "To" samo je opomena,znajući koliko preogromna je milost Gospodnja!Slavimo Boga na glas i u sebi kad velimo: " Govori Gospode,čuje sluga Tvoj! " U potpisu: " Sluga sam beskorisni! " and "Just listen!" Poz.

ODGOVORITE