Da li BiH klizi ka velikoj recesiji?

Bosna i Hercegovina je zabilježila pad bruto društvenog proizvoda u posljednjem periodu, što je pojedinim analitičarima bio znak za uzbunu i upozorenje da je država ušla u recesiju.

Bosna i Hercegovina 31.07.2019 | 22:06
Da li BiH klizi ka velikoj recesiji?
Usporavanje rasta BDP-a jasno nagovještava smjer kretanja ekonomije u BiH, jasni su stručnjaci. To je znak upozorenja, kaže za "Aldžaziru" ekonomista Damir Miljević, ističući da je ulazak u recesiju prečesta pojava, a da su konkretni potezi da se popravi stanje bili i ostali isti - nikakvi.

Miljević objašnjava da BiH bilježi stope rasta 2-3 odsto, što je nedovoljno da se primaknemo boljoj situaciji. 

"Nažalost, imamo standardnu situaciju - pola kolača pojede javni sektor, a onda vidite raslojavanje, neravnomjerno raspoređivanje BDP-a", dodaje Miljević.

A šta je uticalo na pad BDP-a?

"Problem koji se desio BiH uzrokovan je padom u drugim ekonomijama, Turska je imala pad lire. Da će se smanjiti naš izvoz u Tursku predviđali su analitičari, a to se i desilo za 200 miliona KM. Tržište Kosova je takođe uticalo, kao i recesija koja je pogodila Italiju i usporavanje privrede Njemačke", kaže makroekonomski analitičar Faruk Hadžić.

"Uzrok je u padu prerađivačke industrije, problem je što zauzima veliki dio BDP-a", objašnjava ekonomista Belma Hasić.

Karakteristična za BiH je i zaduženost. Nekada se na zarađenih sedam maraka vraćala jedna marka, a sada na zarađenu marku vraćaju tri.

"Činjenica je da se u BiH većina procesa planira u saradnji sa međunarodnom zajednicom čiji je cilj da obezbijedi da BiH uredno uzima i vraća međunarodne kredite", ističe ekonomista Miljević.

Ekonomisti ističu da je sve izraženiji i problem vraćanja dugova građana koji, prema posljednjim podacima, tonu u dužničko ropstvo.

BN TV

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

31.07.2019 20:21

Kakvo crno dužničko ropstvo..ne znam kad sam bio na redu na kasi kad uđem u bilo koju prodavnicu,a da barem jedno nije bilo preda mnom..Nešto vam se ne slaže u toj računici,vama analitičarima,a kada se uporedi sa stvarnim stanjem

ODGOVORITE
Name

Re kuku...

31.07.2019 23:33

Postedite nas idiotskih komentara.Primjer sa kasama nema nikakve veze sa ekonomskim stanjem u drustvu.Po vama,ljudi ne bi trebali kupovati ni hljeb i ostale zivotne namirnice za obicno prezivljavanje,da bi vi shvatili da je kupovna moc losa i da ekonomski propadamo.

Name

Mrki

01.08.2019 01:31

Jeste uvijek jedno na kasi , ali sad je jedno na samo jednoj kasi koja je aktivna a prije je uvijek radilo bar 5/6 kasa u isto vrijeme u marketima

Name

ZT

01.08.2019 01:51

Sredice to mirko kada preuzme sm

Name

Ero

01.08.2019 04:04

Bila ja dijaspora kuci a ovi dodikovi glasaci mogu i komuse njima je dusanka majkic najveci ekonomski strucnjak

Name

Ре

01.08.2019 04:53

Некад је свако насеље у БЛ имало по пар мали продавница сад су велики ТЦ и нормално је да неко буде на каси то није мјерило, колико људи живи од кредита и картица то ти види и колико људи ради више послова и сатиру се од рада.

Name

Саша

31.07.2019 22:19

Нисам економиста, али мислим да успоравање раста и пад БДП-а није исто.

ODGOVORITE
Name

Direkt

31.07.2019 22:22

Iz male u veliku recesiju kao iz keca u kec.

ODGOVORITE
Name

dijaspora

01.08.2019 04:56

Rodom sam iz Krajine, a u inostranstvo sam otisao pred rat. Jest da zivot vani zahtijeva jednu drugu disciplinu ali da budem iskren: U RS nerado i jedem i pijem kada sam na godisnjem, ne vjerujem u ispravnost bilo cega, a kamo li da tamo mislim na nekakav povratak i zivot, buducnost i investicije. BiH je zemlja absurda i neznanja.

ODGOVORITE
Name

re

01.08.2019 09:22

Ne vračaj se i ne okreći se.

Name

Jagger

01.08.2019 06:05

Kad standard života bude normalan biće normalan i život...do tad je ovde samo mutna bara za prljave rabote.

ODGOVORITE
Name

Cuj Recesija

01.08.2019 06:10

Xaxaxaxa, pa da bi usli u recesiju morate imati jaku privredu i industriju, ovdje je sve iz uvoza od paradajza preko piva do sireva garderobe automobila masina, tehnologije. Kakva crna recesija kad nista ne proizvodimo, cak i vodu UVOZIMO. Smjesno

ODGOVORITE