Brus Berton o pravosuđu BiH

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton rekao je za Klix kako vjeruje da bi uvođenje izmjena kojim bi se glavni tužilac Tužilaštva BiH birao u Parlamentarnoj skupštini BiH povećao rizik politizacije tužilačke funkcije i dovelo do ozbiljnog podrivanja nezavisnosti pravosuđa.

Bosna i Hercegovina 31.07.2019 | 08:26
Brus Berton o pravosuđu BiH
U posljednje vrijeme često se spominje ideja da se glavni tužilac Tužilaštva BiH bira u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ambasador Berton smatra kako to nije dobra ideja te da bi povećala rizik politizacije.

"Vjerujemo da bi to povećalo rizik politizacije tužilačke funkcije i dovelo do ozbiljnog podrivanja nezavisnosti pravosuđa. U tom smislu, Misija podsjeća da je slične pokušaje da se poveća uticaj zakonodavnih i izvršnih tijela vlasti na pravosuđe 2012. godine već negativno ocijenila Venecijanska komisija. S tim u vezi pozivamo VSTS na dosljednije i efikasnije procedure imenovanja sudija i tužilaca, koje se mora zasnivati na stručnim zaslugama i profesionalizmu. Istovremeno naglašavamo da parlament može razmatrati ukupno funkcioniranje pravosudnog sistema, dokle god ne vrši neprimjereni pritisak na pojedinačne sudije ili tužitelje ili se ne miješa u pojedinačne predmete", poručio je Berton.

Na pitanje o tome koje članove je, prema njegovom tumačenju, nužno mijenjati u Zakonu o VSTS-u ambasador Berton odgovorio je da pitanje zakonodavnih promjena je složenije od izmjena i dopuna nekoliko odredbi određenog zakona.

"Opšti principi su takvi da, kao prvo, proces izrade zakona, kada jednom bude pokrenut, mora pružiti mogućnost različitim akterima da u njemu učestvuju te mora biti inkluzivan i transparentan, u skladu s obavezama država članica OSCE-a kojima se zahtijeva da 'zakoni budu formulirani i usvojeni kao rezultat otvorenog procesa koji odražava volju naroda'. Drugo, sadržaj tih zakona mora biti dostupan, precizan i suvisao da bi se na djelotvoran način proveli međunarodni standardi zaštite ljudskih prava i ranije utvrđeni dobri primjeri iz prakse", rekao je Berton.

U vezi sa Zakonom o VSTS-u, on ističe da su prioriteti navedeni u najnovijem izvještaju koji se nalazi u prilogu mišljenja Evropske komisije, u obliku jasne preporuke za usvajanje revidiranog Zakona o VSTS-u u skladu s međunarodnim standardima.

"Te izmjene takođe trebaju biti usklađene s mišljenjem Venecijanske komisije iz 2014. godine, kao i s relevantnim preporukama stručne procjene EU, i trebaju doprinijeti, između ostalog, boljem reguliranju procedura imenovanja, razrješenja i disciplinskih postupaka protiv članova pravosuđa, kao i odgovarajućim pravnim lijekovima protiv odluka VSTS-a i djelotvornim mehanizmima za utvrđivanje odgovornosti članova VSTS-a i nosilaca pravosudnih funkcija, istovremeno osiguravajući da to ne predstavlja neprimjeren pritisak na pravosuđe", kazao je Berton.

Što se tiče drugih akata iz seta pravosudnih zakona, Bertona smo pitali koje zakone je konkretno potrebno izmijeniti. On nam je odgovorio da je problem koji leži u osnovi pravnog sistema BiH taj da nezavisnost pravosuđa nije izričito garantirana u Ustavu BiH.

"U vezi s tim, uloga i status VSTS-a, kao tijela odgovornog da osigura i nezavisnost i odgovornost pravosuđa, treba biti izričito prepoznata u Ustavu BiH. Pored toga, Misija već dugo zastupa stav da je potrebno formirati pravosudno tijelo na državnom nivou koje bi bilo sposobno osigurati dosljedno tumačenje zakona u cijeloj BiH. To je neophodno da bi se osiguralo poštovanje principa pravne sigurnosti i ravnopravnosti pred zakonom. Ove reforme je Evropska komisija označila kao prioritetne u svom nedavno objavljenom mišljenju. Misija OSCE-a u BiH stoji na raspolaganju domaćim vlastima u pružanju tehničke pomoći u provedbi tih reformi", rekao je Berton.

(Klix)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

G4

31.07.2019 06:33

Zar moze biti veće politizacije od ove? Niko tu ne dolazi bez saglasnosti i podrške vladajućih političara i onda oni rade u skladu sa potrebama političara.

ODGOVORITE
Name

GDE IMA "BOZE PRAVDE"

31.07.2019 08:40

Ja bi jos dodao na dobar komentarG4 da ne postoji neka komisija koja ih moze smeniti, diktatura politicara policije pravosudza, sta nam jos treba isto kao u drzavama ovih eu namjesnika

Name

Petar

31.07.2019 06:42

Gospodine Berton kako Vam nije jasno vidite da su ovi na nivou države a mislim na (SDA +SDS+PDP) zajahali i uzeli i izvršnu i zakonodavnu vlast. Jedni te isti ljudi obavljaju funkcije i ministara i parlamentaraca što nigdje u svijetu ne postoji niti je kad postojalo u demokratskim društvima. Sada bi ti isti lažima o potkivanju, performansima sa potkivanjem konja, tobože brigom za narod da osvoje i zauzmu i sudsku vlast a sve sa ciljem da je potčine svojim potrebama i da se obračunaju sa neposlušnicima (Dodik Čović itd). Narod REPUBLIKE SRPSKE sve to vidi i trpi a dokle će trpiti vidjećemo.

ODGOVORITE
Name

Zoran

31.07.2019 07:13

Tako je! Zašto gledati video snimak potkivanja svojim očima, kad je tu RTRS da sve transparentno i demokratski objasni. Narod se pati. Jer je neko sve prisvojio sebi. Ali to nije problem, jer o tone RTRS ništa ne govori. Tražili smo, uživajmo!

Name

Недоступан

31.07.2019 06:48

Трла баба лан да јој прође дан

ODGOVORITE
Name

re

31.07.2019 07:16

Da je Sud BiH kako dolikuje normalnoj državi u svijetu, bili bi do sada puni zatvori politički kriminalaca radi bijede naroda i propasti svega u državi BiH.

ODGOVORITE
Name

realno stanje

31.07.2019 08:00

Cekamo da Dodiga tuzi sam sebe, ha, ha.. Pa onda afera "dva papka" itd., itd. BejHa je smijesna tvorevina, drzava na pogresnom mjestu i u pogresno vrijeme. Korisni idioti na vlasti.. Slucaj bez premca u novijoj istoriji.

Name

Rajko ng

31.07.2019 08:06

Ako se uspostavi novi sudski sistem bolji od evropskih standarda u ovoj BiH se nikad neće realizovati ni 10%. Razlozi su što su na imenovanje postojećih sudija i tužilaca uticali od lokalnih moćnika pa do vrha vlasti koji diktiraju presude u skladu sa njihovim interesima.Sudije su povezane po horizontali i vertikali,te štite jedni druge zaobilazeći zakone,pravo i pravdu.Postoji određen broj sudija koji ne da ne poznaju pravo već su i nepismeni.Ako se ne uspostavi ne zavisan i efikasan organ koji će kvalitetno kontrolisati rad i znanje sudija te na osnovu tih rezultata zavisiti da li sudija može nastaviti dalje raditi nije za očekivati da idealan pravosudni sistem može kvalitetno i efikasno može funkcionisati.

ODGOVORITE
Name

Milojko

31.07.2019 08:26

Glavati Gospodine, u tvojoj državi kako se biraju tužioci i sudije? Uh nasikirali se ovi političari, neće birati u skupštini već izaberu svoje ljude u VTSS i imaju sve svoje ljude, dok u skupštini ima nekakva opozicija i može da ospe paljbu.

ODGOVORITE