Han: Riješiti problem Kosova

Rješenje kosovskog problema je prioritet međunarodne zajednice, i ključno je za razvoj cijelog regiona, kaže evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han.  

Svijet 30.07.2019 | 10:50
Han: Riješiti problem Kosova
On je u intervjuu bečkom dnevniku Standard, na pitanje da li vidi političku volju za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, rekao da je vidi svakako u Srbiji, ali i na Kosovu. Izrazio je nadu da će, nakon vjerovatnih izbora na jesen na Kosovu, biti stvoreni uslovi za napredak.

Han je rekao da je Prespanski sporazum između Skoplja i Atine stvorio jednu pozitivnu dinamiku na Balkanu i da je postojalo uvjerenje da je moguće postići i sporazum između Beograda i Prištine. 

– Ta pozitivna dinamika je, nažalost, uvođenjem taksi na srpsku robu od strane Prištine, zaustavljena. Rješenje kosovskog problema je centralno za razvoj cijelog regiona – ukazao je komesar EU.

Upitan da li je uslov za rješenje svih konflikata, kao što se vidjelo i u slučaju Sjeverne Makedonije, okretanje od govora mržnje i nacionalizma, Han je potvrdno odgovorio i istakao da je zbog toga važno da Skoplje bude nagrađeno za sve svoje napore.

– Druge vlade u regionu tačno znaju da je put Sjeverne Makedonije ispravan. U mnogim razgovorima mi je to potvrđeno, ali ponašanje je potom drugačije. Političari u Sjevernoj Makedoniji su primjer i kada Skoplje u oktobru bude dobilo zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora, od čega polazim, onda se nadam da će se to odraziti na cijeli region – kazao je Han.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Gigabayt

30.07.2019 09:07

A cemu je problem Gosp. Han?

ODGOVORITE
Name

NOVOMATIC

30.07.2019 09:22

Ti bitango Austriska rijesavas samo NOVOMATICovo pranje novca preko ovih prostora I vladajuće barge. Fuj olosu nad olosima.

ODGOVORITE
Name

Đole

30.07.2019 09:55

Nemogu da vjerujem poređenje Makedonije i Grčke sa Kosmetskim pitanjem. Ljudi pa oni su se samo sporili oko imena a nama je Kosmet oduzet teritorijalno. Još srce Srbije od iskona. Svakakvi i ovih Evropskih budala majko mila.

ODGOVORITE
Name

Istina

30.07.2019 09:58

Ja samo ne znam kako ni se bilo koja zemlja odnosila da se na njenoj teritoriji ovako dešava..al pošto je Srbija u pitanju nju treba raskomadati.. Bjelosvrtski ološ eksperimentiše na Srbima

ODGOVORITE
Name

Joja

30.07.2019 10:46

Bijede ponistite priznanje, vratite Srbiji otetu teritoriju i problem je resen .

ODGOVORITE
Name

Dora

02.08.2019 21:32

Bravo pravi odgovor.