Svjedoci: ''Bacali djecu u vodu''

“Bili smo na plaži kada se čula detonacija. Nastao je haos, svi su vrištali. Sa čamca su pobacali djecu u vodu jer je počeo da gori, a muškarci sa plaže, uključujući i mog muža, potrčali su ka njima da ih izvuku. Krenula sam da skupljam stvari jer sam se uplašila zbog djece, a onda su došli i rekli nam da se sklonimo, zbog bezbjednosti”.  

Svijet 30.07.2019 | 09:19
Svjedoci: ''Bacali djecu u vodu''
Ovim riječima dramu, koja se odigrala na Halkidikiju kada je gliser srpske porodice eksplodirao u nedjelju popodne, prepričava za Blic naša državljanka koja se sa porodicom našla na licu mjesta.

Eksplozija je odjeknula na plovilu usidrenom samo nekoliko metara od plaže Agios Ioanis na Sitoniji, na kom je, prema pisanju grčkih medija, bila petočlana srpska porodica.

U eksploziji koja se ubrzo pretvorila u požar povrijeđene su tri osobe, 37-godišnja majka iz Srbije i njeno dvoje djece uzrasta četiri i sedam godina, a čitava drama se odvijala pred očima stotinu turista koji su se u tom trenutku kupali, piše portal Voria.

Sanitetom Hitne pomoći povrđeni su odvezeni najprije u zdravstvenu stanicu “Agios Nikolais” na Halkidikiju, a zatim su prebačeni u Opštu bolnicu “Papageorgiou”, u Solunu.

Majka i mlađe dijete (4) su zadržani na bolničkom liječenju, ali su njihove povrede lake i nisu opasne po život, dok je starije dijete (7) pušteno iz bolnice.



Prema riječima Konstantina Emanuilidisa, generalnog menadžera bolnice, četvorogodišnja djevojčica ima lakše opekotine na bedrima i nema unutrašnje povrede, ali je zadržana iz preventivnih razloga u bolnici, dok je majka zadobila prelom nožnog prsta koji je operisan, prenosi Tanjug.

Kako je dodao, druga kćerka (7) zadobila je modrice i puštena je iz bolnice.

Potvrdu o stabilnom stanju povrijeđenih dobili smo i iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

– Generalni konzulat Republike Srbije u Solunu je u kontaktu sa nadležnim organima Grčke u vezi sa slučajem povređenih državljana. Prema obavještenju grčkih organa, državljani Srbije su hospitalizovani i u stabilnom zdravstvenom stanju. Generalni konzulat preduzima sve potrebne mjere u skladu sa svojim nadležnostima i u kontaktu je sa nadležnim organima Grčke u cilju pribave bližih informacija o konkretnom slučaju – naveli su u odgovoru za Blic.

 Vatrenu stihiju savladali su vatrogasci brigade NM Marmaras, a gliser je odmah nakon toga uklonjen sa plaže i u toku je istraga koja bi trebalo da rasvijetli koji je uzrok eksplozije.

Ipak, svjedoci incidenta i dan kasnije prepričavaju jezivu scenu snažne detonacije koja je prekinula mirno nedjeljno popodne na plaži.



Djecu su bukvalno bacali sa čamca u vodu

– Gliser je bio usidren nedaleko od plaže. U tom trenutku je nastao haos na čamcu, svi su vrištali, a nekoliko muškaraca sa plaže potrčalo je u vodu po djecu koju su bukvalno pobacali sa čamca u vodu, jer je počeo da gori. U tom trenutku, brzo su došli momci na skuterima i gumenim gliserom i pokupili djecu, a muškarce koji su krenuli u vodu, uputili da se pomjere, jer je vatra na gliseru počela da se širi – priča uznemirena turistkinja iz Srbije.

Vrisci i urlici povrijeđene žene i uspaničenih ljudi dodatno su dizali tenziju na plaži, a pribranom reakcijom svih prisutnih srećom je izbjegnuta veća tragedija.

Zapaljeni čamac krenuo ka turistima

Međutim, u jednom trenutku je zapaljeno plovilo krenulo ka turistima na plaži, vjerovatno nošeno talasima, što je dodatno uplašilo prisutne.

– Ženu su izvukli na obalu, moj stariji sin je vidio da joj je palac bio ozbiljno povrijeđen, a ona je vrištala i baš bila u šoku. Nastao je opšti metež, čamac se pretvorio u buktinju i krenuo je ka obali. Negdje sam pročitala da ga je muškarac dovezao do plaže, ali on je, koliko sam ja vidjela, bukvalno bio goruća, kako da nazovem, olupina i nije izgledalo da je neko u čamcu, gotovo je bilo nemoguce – kaže ona.

U međuvremenu su, kaže, stigle i nadležne ekipe za hitne situacije.

– Tada su spasioci krenuli da teraju ljude sa tog dijela plaže, zbog bezbjednosti, uključujući i nas. Ja sam svakako krenula da skupljam stvari jer sam se uplašila zbog djece. A onda su pritrčali sa aparatima za gašenje pozara. Mi smo potom otišli sa plaže, djeca su se baš uplašila, sve je bilo kao u filmu – zaključuje uplašena žena.

(Blic,Voria)

Komentari / 0

Ostavite komentar