Gladne zvijeri silaze do kuća

Gladni medvjedi, šakali, lisice, vukovi i divlje svinje, tumarajući šumama u potrazi za hranom, spuštaju se sve češće i do prvih kuća, gdje napadaju najčešće domaće životinje – od kokoši do stoke.

Bosna i Hercegovina 29.07.2019 | 15:50
Gladne zvijeri silaze do kuća
Međutim, nerijetko u napadima susretnu se s vlasnicima oči u oči, što bude kobno.

Takav susret, koji niko ne bi poželio, u selu Selačka kod Kotor Varoša, imao je Novo Tomić (48). Nesrećnog čovjeka napao je medvjed. Muškarac je zasijao zob, te je primijetio da mu divljač jede ljetinu pa je odlučio otići u njivu i s puškom riješiti problem s divljači.

U borbi na život i smrt muškarac se uspio izvući i pozvati pomoć. Prethodno je usmrtio medvjeda, koji mu je otkinuo lijevo stopalo i dio lijeve potkoljenice.

Iako je javnost šokirana, ovakvi napadi su se i ranije dešavali.

Ubio medvjeda golim rukama

Blažo Grković (48) iz sela Vrba kod Gacka (BiH) može se takođe pohvaliti da je preživio susret s divljom životinjom.

Grković je, naime, udavio medvjedicu koja ga je napala dok je čuvao ovce na livadi. U teškoj borbi Grković je zadobio povrede po cijelom tijelu, a zubi krvoločne životinje prošli su mu kroz kosti ruku i nogu.

On je ispričao da je u tom trenutku u džepu imao samo malu sjekiru. Borbu je opisao kao “prsa u prsa”.

– U jednom trenutku jedna ruka mi je bila u medvjedovim šapama, a drugom sam ga držao za grkljan dok nije pao – ispričao je tada Blažo.

Branio stado pa platio glavom

U mjestu Ravno 2009. godijne divlje svinje ubile su Smaila Nazdrajića (69). On je čuo veprove oko kuće i izašao je van kako bi ih istjerao. Pretpostavlja se da je Smail svoje stado htio obraniti od nasilnih životinja. Napad je prijavio Smajin sin Zijo.

Divlja svinja usmrtila lovca

Lov u selu Donji Malovan BiH 2009. godine završio je tragično. Ranjena divlja svinja napala je i ubila lovca Stevana Kalinića (50). Lovci su krenuli u lov te su ranili divlju svinju. Odlučili su pratiti njezin trag krvi što je ispalo kao kobna greška, jer se životinja okrenula i usmrtila nesrećnog Kalinića.

Lisica napala graničnog policajca

Zbunjena lisica zalutala je prije nekoliko godina na granični prelaz Stara Gradiška, između BiH i Hrvatske. Granični policajci ostali su zatečeni kada je ispod zaustavljenog vozila izašla lisica.

Ne obazirući se na ljude, krenula je prema parkingu. Čudno se ponašala pa je policajac krenuo za njom kako bi upozorio kolege. U tom je trenutku lisica je krenula prema policajcu. Zarežala je na njega. Uvjeren da je životinja bijesna, policajac je izvadio oružje i ustrijelio je, piše Avaz.

(Srpskainfo)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

ROMANIJA

29.07.2019 14:41

Krenule divlje zivotinje za narodom

ODGOVORITE
Name

GACKO

29.07.2019 15:12

Jedan je Blažo!

Name

Banjaluka

29.07.2019 16:48

U Drvaru nema divlji zivotinja, presle u B.luku, pun grad, za mjestanima dosle , lovci iz Drvara kazu da odavno nema sta da se ulovi.

Name

Budala kao i ti

29.07.2019 15:54

A šta hoće?Ni za naroda nema.

ODGOVORITE
Name

Da otkad ljudi kradu zivotinjama ono malo

29.07.2019 16:08

što imaju nije ni cudo...kradu šumu,krše sve od reda bacaju smece...Koje mudar bolje da polako se nazad pokreta pa onda da bjezi od Zvjeri... a ne ko ove prznice...

Name

J

29.07.2019 17:22

Moj prijetelj je zaklao vuka svi su mediji pisali o tome,al moj prijetelj je meni rekao da je vuk bolestan bio, sto znaci divljac dolazi u naselje kad je bolesna.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

29.07.2019 17:26

Vukovi, zečevi, lisice, srne, ježevi...uglavnom te životinje srednje i niže sorte su otišle u druge zelenije šume. Ostali su međedi i gladni stvorovi da se obračunaju za ljudskim zemljacima.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

01.08.2019 06:40

Čudi me kako ova dvojice 2009.god.ne uspjese ostati zivi..Pa upravo zato sto je to bio slučajan susret u kome je medo iz straha branio sebe,a ova dvojica,ovaj i onaj gacanin su udarili u ranili ga,zapamtite,pa ih medo dokacio u odlasku

ODGOVORITE