Izrael testirao raketni sistem

Izrael je saopštio da je uspješno testirao raketni odbrambeni sistem „Arrow 3" (Erou 3) (Strijela 3) u Aljasci, u saradnji sa američkom Agencijom za protivraketnu odbranu. To je prvi put da je „Arrow 3" presreo pravi projektil koji je simulirao balistički projektil.

Svijet 29.07.2019 | 07:15
Izrael testirao raketni sistem
Lansiranje je izvršeno na Aljasci da bi se izvršila ispitivanja koja je nemoguće uraditi na teritoriji Izraela, saopštilo je ministarstvo odbrane.

„Arrow 3" je predviđen za presretanje neprijateljskih raketa čak i van atmosfere.

Izraelsko ministarstvo odbrane je saopštilo da su uspješno presretnute tri mete. Dodaje se da je tokom testiranja korišćen američki radar, isti koji je raspoređen i u Izraelu. Na taj način je demonstrirana saradnja između američkoh radara i izraelskog protivraketnog sistema.

Američki viceadmiral Džon Hil rekao je da je test još jedan temelj u razvoju sistema „Arrow".

„Riječ je o izuzetnom tehnološkom dostignuću za Izrael", naveo je Hil i dodao da SAD pomažu Izraelu u nadogradnji odbrambenih mogućnosti. Na taj način, rekao je, biće bezbednije i američeke trupe raspoređene u tom regionu.

Ranije ove nedjelje, Iran je testirao projektil srednjeg dometa „Šahab 3" (Shahab-3) , naveli su američki zvaničnici. Ističe se da je projektil letio 1.000 kilometara.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar