Načelnik: Mržnja nije duh ostrva

Opštinska uprava i komunalni sistem hrvatske opštine Vir, zajedno sa stanovnicima tog ostrva najoštrije su danas osudili nedavni "primitivni ispad sa postavljanjem transparenta neprimjerenog sadržaja na virskoj rivi" i apeluju na nadležne da se što prije "uhvate u koštac" sa takvim problemima, kao i da se primereno kazne svi oni koji promovišu te ideje.

Region 27.07.2019 | 20:27
Načelnik: Mržnja nije duh ostrva
U saopštenju dostavljenom agenciji Tanjug, a koje potpisuje načelnik opštine Vir Kristijan Kapović, navodi se da huligansko izražavanje mržnje prema stanovnicima glavnog grada Hrvatske ili navijačima zagrebačkog i hrvatskog sportskog kolektiva, kao i šovinistička retorika na transparentu upućena državljanima Srbije, odnosno srpskoj nacionalnoj zajednici u Hrvatskoj, "nije i nikad neće biti duh ostrva".

"Nećemo stajati skrštenih ruku ili čekati da ovaj sramotni pojedinačni ispad bude zaboravljen do nekog sljedećeg. Najoštrije ga osuđujemo, apelujući na sve odgovorne da se što prije uhvate u koštac s ovakvim problemima i tendencijama, potom primjereno kazne svi oni koji ih promovišu, kako bi poslali poruku koja zaista odražava naš stav i duh. A to su sloboda, demokratija, poštovanje drugih, različitih i pravo na život te multikulturalnost i kosmopolitski duh", napisao je Kapović.

Svi koji su bili na Viru mogli su da se uvjere u otvorenost, velikodušnost i tradicionalnu gostoljubivost stanovnika Vira, dodao je.

"Naši su preci jednom davno u sticanju virskog identiteta spoznali kako nema slobode koja ne uključuje druge i drugačije. Virani su zato, poput mnogih Dalmatinaca i Hrvata, tokom Drugog svjetskog rata taj stav iskazali masovnim učešćem u Narodnooslobodilačkom pokretu i borbi protiv nacizma i fašizma", navodi Kapović.

Kako je zaključio, Vir je danas elitna turistička destinacija koju posjećuju najrazličitiji ljudi iz 80-ak svjetskih država sa svih kontinenata, a svaki gost je dobrodošao.

U noći između četvrtka i petka na ostrvu Vir je postavljen transaparent "Dobrodošli na Vir, Dalmaciju! Dragi gosti, čuvajte kosti", na kome je nacrtan i znak Dinama, ustaško "U" i precrtan natpis "SRB".

Kasnije je taj transparent i zapaljen u, kako se sumnja, navijačkom razračunu Torcide i Bed Blue Boysa.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Kaj

27.07.2019 18:31

Pustite zakašnjelo dozivanje pameti. Genetski kod se ne može promijeniti. A ovo je vapaj očajnika kome propada turisticka sezona pa pokušavaju ušićariti. Danas Vir, sutra Split, prekosutra Zadar. I opet u krug

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

27.07.2019 19:05

odlično sto posto tačno

Name

Ne remse

27.07.2019 19:10

Tolika mrznja prema Srbima dolazi iz jednog jednostavnog razloga a taj je da su Hrvati Srbi sa kompleksom manje vrijednosti. Jer su njihovi preci primili drugu vjeru i drugu naciju i to ih boli do neizdrzivosti.

Name

Pelješac

27.07.2019 19:45

Sve je to isto imaju podršku a to je HDZ-a Zna se.Svoji na svome.Za Most Spremni,o njihovom Fašizmu bi Napisao Roman,dobro da je na VIRU bolje nego u nekoj USTAŠKOJ jami.sve već viđeno i preživljeno.To samo može znat ko je doživio i preživio njihove Toriure.

Name

Hm

27.07.2019 21:03

Mrznja ne skodi onome koga mrzis nego se kao bumerang vrati mrzitelju koja ga izjeda i glodje do nestanka ,takvih na zalost ima u svim nacijama i svim zemljama a naj cesce su to osobe koje imaju izrazenu sposobnost sirenja propagande koja prerasta u vecini slucajeva u manipulisanje ,nakon cega slijedi skidanje maske .

Name

Kimi

29.07.2019 06:00

Tacno od svih Srba "hrvati su najgori".

ODGOVORITE