Hokenhajm: Hamiltonu pol, debakl Ferarija!

Aktuelni šampion Formule 1 Luis Hamilton nastavlja da dominira ove sezone, osvojio je pol poziciju za Veliku nagradu Nemačke.  Oba Ferarija crkla tokom kvalifikacija na Hokenhajmu, što je znalački iskoristio lider F1 šampionata.

Ostali sportovi 27.07.2019 | 17:49
Hokenhajm: Hamiltonu pol, debakl Ferarija!
Britanac je u Mercedesu bio brži od Maksa Ferstapena u Red Bulu i timskog kolege Valterija Botasa, dok je četvrto vreme ostvario Pjer Gasli.

Slede Kimi Raikonen, Roman Grožan, Karlos Sajnc, Serhio Peres, Niko Hilkenberg i tek na desetoj poziciji jedan Ferari sa Šarlom Leklerom u kokpitu.

Francuz nije imao priliku da se bori za visoku startnu poziciju jer je zbog problema sa dovodom goriva njegov bolid ostao na "klocnama" u garaži tokom Q3.

Da će italijanski gigant imati očajan dan bilo je jasno već na startu kvalifikacija jer se zbog kvara turbo menjača Sebastijan Fetel brzo parkirao u garaži i tu ostao.

Tako će četvorostruki šampion F1 u nedelju od 15.10 startovati sa 20. pozicije. Ovo je drugi put ove sezone da Fetel nije završio kvalifikacije.

Uoči VN Nemačke, 11. trke ovogodišnjeg šampionata F1, Hamilton je lider u generalnom poretku sa 223 boda, dok je drugi Botas sa 183.

Mercedes će na svom terenu pokušati da ostvari jubilarnu desetu pobedu ove sezone.

Novi trkački vikend u Formuli 1, nova razočarenja za armiju navijača Ferarija. Ovaj put na Velikoj nagradi Nemačke.

Taman kada se činilo da je Konjić iz Maranela konačno uhvatio korak sa neprikosnovenim Mercedesom, i to na njegovom domaćem terenu dominacijom na treninzima, sve je otišlo dođavola na kvalifikacijama. Jer oba bolida su ih završila pokvarena, u garaži. Sebastijanu Fetelu je vrlo rano pukao turbo punjač tako da će morati da krene sa 20. pozicije, dok je vozilo Šarla Leklera "odbilo" da napusti garažu pred početak poslednjeg, trećeg kruga kvalifikacija te će startovati kao deseti.

Ovu katastrofu i još jedan dokaz očigledne i ogromne krize kod njihovih najvećih rivala iskoristili su ljudi iz Mercedesa koji ovog vikenda slave 125 godina njihovg motosport odeljenja, ali i 200. trku u najbržem cirkusu tako što su ofarbali bolide u belo, a i cela ekipa je obučena u stilu koji je vladao 1954. godine. Prvi startni red nije u potpunosti prigrabio na Hokenhajmu domaći tim, ali najbolje vreme je postavio vodeći u generalnom plasmanu i aktuelni šampion, Luis Hamilton kome je to čak 87. pol-pozicija u karijeri.

Drugo vreme na kvalifkacijama pripalo je sve boljem Red Bulu, to jest Maksu Ferštapenu koji je uspeo da "pocepa" dvojac Mercedesa pošto je Valteri Botas treći. Naravno, jasno je ko je favorit za pobedu sutra, ali kod klađenja mora se biti oprezan i treba obratiti pažnju na vremensku prognozu koja kaže da su padavine moguće. Ako kiša padne Velika nagrada Nemačke mogla bi da bude izuzetno interesantna.

Trka se vozi u nedelju od 15.10 časova (prenos na Sportklub TV).

Startni raspored: 1. Hamilton, 2. Ferštapen, 3. Botas, 4. Gasli, 5. Raikonen, 6. Grožan, 7. Sainc mlađi, 8. Perez, 9.  Hulkenberg, 10. Lekler...      

Gen. plasman vozača: 1. Luis Hamiton (V. Britanija, Mercedes) 223, 2. Valteri Botas (Finska, Mercedes) 184 poena, 3. Maks Ferštapen (Holandija, Red Bul) 136, 4. Sebastijan Fetel (Nemačka, Ferari) 123, 5. Šarl Lekler (Monako, Ferari) 120, 6. Pjer Gasli (Francusk, Red Bul) 55, 7. Karlo Sainc mlađi (Španija, Meklaren) 38, 8. Kimi Raikonen (Finska, Alfa Romeo) 25, 9. Lando Noris (V. Britanija, Meklaren) 22, 10. Danijel Rikardo (Australija, Reno) 22...

Gen. plasman timova: 1. Mercedes 407 poena, 2. Ferari 243, 3. Red Bul-Honda 191, 4. Meklaren Reno 60, 5. Reno 39, 6. Alfa Romeo-Ferari 26, 7. Rejsing Point-Mercedes 19, 8. Toro Roso-Honda 19, 9. HAAS Ferari 16, 10. Vilijams-Mercedes 0.

Izvor: B92/mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar