Kina po prvi put pretekla SAD

Kina je prvi put pretekla SAD na najnovijoj listi najvećih svetskih kompanija prema ukupnim prihodima.  Ovu informaciju je objavio američki magazin "Forčun".

Svijet 27.07.2019 | 12:57
Kina po prvi put pretekla SAD
Budući da se globalni odnos snaga menja, kineske kompanije su na najnovijoj listi zauzele ukupno 129 pozicija, uključujući 10 tajvanskih kompanija, dok su SAD na drugom mestu sa 121 preduzećem koje se našlo na rang listi, prenosi "Raša tudej".

Veteran na rang listi, američki trgovinski lanac Volmart, osigurao je vodeću poziciju šestu godinu zaredom, i po 14. put od 1995. godine je ostvario više od 500 milijardi dolara prihoda.

Iza američkog maloprodajnog giganta je najveća kineska državna naftna i gasna kompanija Sinopek, čiji je prošlogodišnji drastičan rast prihoda i profita uspeo da zaobiđe geopolitičke poteškoće u uslovima trgovinskog rata između zvaničnog Vašingtona i Pekinga.

Anglo-holandska kompanija Rojal Dač Šel, koja je ostvarila prihode od oko 396,5 milijardi dolara, obezbedila je treću poziciju, dok su se na četvrtom i petom mestu našle dve kineske državne kompanije, Čajna nešenel petroleum i Stejt grid, sa prihodima u iznosu od 392,9 milijardi dolara i 387,05 milijardi dolara.

Uprkos tome što su kineske kompanije po broju nadmašile američke, one i dalje zaostaju sa udelom od 25,6 odsto u ukupnim prihodima top 500 globalnih kompanija, u poređenju sa 28,8 odsto koliko pripada američkim kompanijama.

Ukupan prihod svih kompanija koje su navedene na listi iznosi 32,7 biliona dolara, što je devet odsto više nego godinu dana ranije i iznosi više od jedne trećine svetskog BDP-a.

(Mondo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Re

27.07.2019 12:33

Eto ...Komunistička Kina najjača ekonomska sila, pa vi i dalje meljite da komunizam nije bio dobar, hehe Bravo za Kinu

ODGOVORITE
Name

Dreherguru

28.07.2019 14:49

Kina vec dugo nije komunisticka nego je kapitalisticka zemlja. U Kini vlada ali diktatorski jednopartijski sistem, koja se izdava kao komunisticki. Samo da podsjetim, u Kini, Mao je ubio sto miliona ljudi, pa ti sad tvrdi komunisticki sistem je bolji. Sto miliona ne zivi na citavom Balkanu. Tek Li Peng kad je sproveo reforme u privredi öd tada Kina napreduje. Uveo je kapitalizam ali jednopartijski diktatorski rezim je ostao. Informisi Se malo o holodomor u Ukrajini pa vidi sta je komunizam i da su ljudi umirali öd gladi.