Orah za bolji seks

Istraživanje nazvano „Fertinats“ utvrdilo je da muškarci koji unose dosta oraha mogu da poboljšaju seksualni život i orgazme. Ipak, pre nego što svi otrče do prodavnica, određeni skepticizam postoji.

Zdravlje 27.07.2019 | 09:02
Orah za bolji seks
Studija je obuhvatila 100 mladih muškaraca u Španiji. Polovini je rečeno da uz svoju uobičajenu ishranu dodaju i najmanje 60 grama sirovih oraha dnevno i da tako nastave 14 nedelja. Ostatak učesnika ništa nije morao da menja u svojoj ishrani, sem da izbegava orahe kad god može.

Pre i posle istraživanja, ispitanici su odgovarali na pitanja o svojim seksualnim aktivnostima i urađene su im analize krvi kako bi bili utvrđeni niovi azot-monoksida i E-selektina.

Između dve grupe nisu zabeležene nikakve veće razlike pre početka studije, ali je posle naučni tim utvrdio da su oni koji su jeli orahe prijavili povećanje „orgazmične funkcije“ i seksualne želje.

U zaključku istraživanja navodi se da je pokazalo da zdrava ishrana u kojoj se nalaze i orasi može da poboljša „erektilnu i seksualnu želju“. Studija je objavljena u časopisu Nutrišon (Nutrition).

Nalazi istraživanja u skladu su ranijim kliničkim studijama, poput one u kojoj su ispitanici sa erektilnim disfunkcijama tri nedelje unosili 100 grama pistaća dnevno i prijavili poboljšanje u erekcijama.

Još jedno ranije istraživanje pokazalo je da su ispitanici koji su jeli orahe popravili kvalitet i kvantitet sperme.

Međutim, postoji jedan problem. Nivo azot-monoksida i E-selektina se nije promenio posle istraživanja ni u jednoj grupi, a pošto su naučnici izdvojili te molekule kao ključne za popravljanje muške erektilne funkcije, onda nisu sigurni čemu da pripišu rezultate.

Ne znajući tačno zašto je A povezano sa B, ne znači i da veza između njih ne postoji, ali da mora da postoji neko drugo objašnjenje. Takođe je moguće i da je prijavljeno poboljšanje u seksualnim aktivnostima placebo efekat izazvan znanjem ispitanika da unose orahe.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar