Stopiran tender za HE "Dabar“?

– Preduzeće „Hidroelektrana Dabar“ moraće ponovo ocjenjivati pristigle zahtjeve firmi za učešće na tenderu za izgradnju hidroelektrane „Dabar“, nakon što je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH poništila dio postupka za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju ove HE.

Republika Srpska 24.07.2019 | 08:52
Stopiran tender za HE "Dabar“?
Odlučujući o žalbi konzorcijuma, koji čine kompanije „China National Electric Engineering Co. Ltd“ iz Kine i „RIKO“ iz Slovenije, Kancelarija za razmatranje žalbi je prihvatila dio navoda konzorcijuma, dok je dio odbacila kao neosnovan.

Odbačen je dio žalbe konzorcijuma koji se odnosi na njihovu diskvalifikaciju iz postupka javne nabavke, dok su prihvaćeni navodi da ni ostali ponuđači nisu dokazali kadrovsku sposobnost.

„Odbijaju se navodi konzorcijuma izjavljeni u dijelu ocjene ugovornog organa o nedopustivosti učešća u takmičarskom dijalogu, kao nekvalifikovanog kandidata, dok se usvaja žalbeni navod koji se odnosi na osporavanje kandidata koji su, prema ocjeni ugovornog organa, dokazali kadrovsku sposobnost“, navodi se u odluci Kancelarije za žalbe.

Kancelarija je poništila dva zapisnika o pregledu i ocjeni zahtjeva za učešće u postupku takmičarskog dijaloga za finansiranje i izgradnju objekata HE „Dabar“.

„Ove radnje se vraćaju na ponovni postupak ocjene kadrovske sposobnosti kandidata u dijelu kako je osporen žalbom“, dodaje se u odluci.



U obrazloženju odluke kojom se poništavaju zapisnici, Kancelarija navodi da je u njima, između ostalog, navedeno da su zahtjev za učešće dostavila četiri kandidata, a da su dva kandidata kvalifikovana i prihvatljiva.

„U dijelu koji se odnosi na obrazovne i profesionalne kvalifikacije kandidata za dva kandidata u odvojenim, naprijed označenim zapisnicima, navedeno je „dostavljeno“. Takav nepravilan i neuvjerljiv pristup ugovornog organa ocijenjen je neprihvatljivim, nepouzdanim i nedovoljnim da bi se nesumnjivo prihvatila ocjena o sposobnosti kandidata, te će ponavljanjem radnji ugovorni organ pripremiti dokumentaciju u spisu, tako da će ona sadržavati potrebne analitičke elemente prikaza traženih i dostavljenih dokaza“, navodi se u obrazloženju odluke.

Preduzeće „Hidroelektrana Dabar” raspisalo je u januaru ove godine javni poziv za finansiranje i izgradnju objekata HE ukupne vrijednosti oko 430 miliona KM. Rok za prijem ponuda bio je 1. mart 2019. godine.

Prvu fazu takmičarskog postupka prošle su dvije kineske kompanije koje su 22. aprila odabrane za drugu fazu takmičenja.

Iz daljeg takmičenja je diskvalifikovan konzorcijum „CNEEC-RIKO“, nakon čega je uslijedila žalba u kojoj su tvrdili da je tender za HE „Dabar“ namješten.



(Capital)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

GRAD

24.07.2019 07:07

gdje slovenci mijesaju u BH svoje prste tu je velika muljaza na pomolu ??? normalno sve po zakonu ????

ODGOVORITE
Name

hercegovac

24.07.2019 07:49

Prevara, od toga nema ništa. Kako će dezerteri i profiteri dobiti sledeće izbore i izvlačiti milione ako neko uđe sa strane. Samo potpuna kontrola novca i plaćeni glasači u Hercegovini mogu proći na"tenderu". Kad ilija, Luka, Majo, srđan i ekipa napuste ove prostore elektro privreda neće postojati ili neće biti u vlasništvu RS a Dabar će biti propala investicija u pokušaju.

Name

Re Grad

24.07.2019 08:28

Naši političari su malo malo u Sloveniji. Kao da im je kakva Centrala u Sloveniji.

Name

Ре

24.07.2019 10:24

Само Елнос , Ел обнова и Калдера , ја у њих вјерујем.

Name

Bajker

24.07.2019 08:26

Poslije peljesackog mosta i vitalnog interesa otvorilo se Bosnjacima da sad zaustavljaju sve redom Baja Baja Latinu srpski

ODGOVORITE
Name

Мирослав

24.07.2019 08:58

Има електричара коднас пуно само најбоље раде ,Калдера , Елнос и Ел. Обнова а наши директори имају бонове а само деру репрезентацију по ресторанима , врло брзо све то пропада.

ODGOVORITE
Name

Xxx

24.07.2019 11:09

Aaaaaa

Name

Jovo

24.07.2019 11:02

Slovenci su opasni.

ODGOVORITE
Name

Milan

24.07.2019 12:42

Ja bi sve tendere za sve radove dao Integralu i Prointeru.Sa njima nema neizvjesnosti. Svi se ugrade,nema zalbi niti ponistavanja a ima i dodatnih radova(vidi Grdelicka klisura)

ODGOVORITE
Name

Nevesinje

24.07.2019 12:45

Ilija,ilija,ilija...zbog ilije tamindzije narod nevesinja strepi i od svetog ilije

ODGOVORITE
Name

Zameti trag

24.07.2019 15:12

1.Studije izvodljivosti(znala je Jugoslavija i bolje i kvalitetnije. 2.Ko je pravi tkz. investitor, tj"pljackas"!

ODGOVORITE
Name

Igre

24.07.2019 15:13

Kao slucaj "Alumina Birac"!

ODGOVORITE