Šta sindikalci traže od ministra

Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti zdravstva u Srpskoj više puta je mijenjan i dopunjavan, ali pojedine njegove odredbe su i dalje nedorečene i neprecizne.  

Republika Srpska 24.07.2019 | 08:09
Šta sindikalci traže od ministra
Zato imamo ovaj koji nije u potpunosti primjenjiv u javnim zdravstvenim ustanovama, zbog čega je nelogično to što su njegovi potpisnici produžili rok važenja pomenutog ugovora, saopštili su iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS.

Podsjećaju da su 4. jula ministar zdravlja i Sindikat zdravstva i socijalne zaštite RS zaključili sporazum o produženju roka važenja PKU do 2. septembra 2020.

– Naš Izvršni odbor je razmatrao  ovo pitanje i članovi su jednoglasni u ocjeni da su ovakve  radnje ministra zdravlja i pomenutog sindikata u potpunosti neprihvatljive – kaže predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS Željko Šukalo. 

Naglašava da su potpunim neprimjenjivanjem odredbi o uvećanju osnovne plate radnika i odredbe koja je u vezi sa isplatom naknade troškova prevoza kod dolaska na posao i povratka sa posla radnika, grupo narušena prava radnika u ovoj oblasti.

– Zbog toga su radnici prinuđeni da zaštitu svojih prava traže kod Agencije za mirno rješavanje radnih sporova i nadležnih sudova u RS. Zbog svega navedenog tražimo da ministar zdravlja preduzme sve zakonom dozvoljene mjere radi potpune primjene PKU, uključujući i izricanje određenih mjera poslodavcima koji krše njegove odredbe, te da u što kraćem vremenskom periodu, shodno odredbama Zakona o radu, pokrene pregovore sa reprezentativnim sindikatima u ovoj oblasti radi zaključivanja novog kolektivnog ugovora – poručuje Šukalo.

(Srpskainfo)

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

PENZIONER

24.07.2019 07:21

BAR VAMA MEDECINARI SU SVA VRATA OTVORENA NE SAMO U NJEMACKU NEGO SE POJAVILE I ARAPSKE ZEMLJE.IDITE.ZIVOT JE JEDAN.NE UZDAJTE SE U SINDIKAT.NJIMA JE DOBRO.ONI VAS PIVREMENO USTALASAJU.RADITE NI ZA STA.A PENZIJA VAS NECE MOCI HRANITI.AKO OSTANETE OA JOS I DJECA VAM OSTANU OVDJE NJIMA CE BITI JOS GORE A VAS VASA PENZIJA NI U DOM NECE MOCI SMJESTITI.NE RAZMISLJAJTE.OVO SU SADA TE PRILIKE.MOZDA IH ZA GODINU NECE BITI.U OVO ZLO SE UVJEK VRATITI MOZETE.MEDECINARI SRETNO.

ODGOVORITE
Name

Drina

24.07.2019 08:23

O penzijama ne treba razmisljati jer nece imati ko da ih zaradjuje.Za narednih 20-30 godina stanovnistvo RS ce se prepolovtiti a kao posljedica depopulacije ide i ekonomska sunovrat,manje potrosnje,manje poreza uplacenih u drzavnu kasu,manje zaposlenih.Oni koji danas rade i za 20 god trebaju u penziju ne vjerujem da ce moci uzivati u penzijama jer nece imati ko da im zaradi .Zato je migracija Njemacku najbolja ,obezbjedis sebi starost,obzbjedis djeci buducnost

Name

re

24.07.2019 08:49

Kakvog ministra, kod burle je ključ za loš život svega živog osim kriminalaca u RS.

Name

re

24.07.2019 08:55

Lekarima treba prepoloviti plate jer su daleko veće od lata u privredi, šta se imaju buniti, ko izađe na ulicu, ostaće na ulici.

Name

Marija

24.07.2019 12:49

Kad će Milenko Granulić otići sa tog mjesta,jel' on doživotni predsjednik.Bože,jedva završio srednju medicinsku školu,ostalo kupio,sve svoje zaposlio,obogatio se.On je samo produžena ruka vladajućih struktura.Papak!!!

Name

Ma

24.07.2019 07:32

Neka oni prvo zatraze da se Skrbic, a posebno Bogdanic uhapse, otjeraju na dozivotnu robiju, a kompletna njihova imovina (pokradena od naroda) konfiskuje.

ODGOVORITE
Name

Milija

24.07.2019 08:27

ako se zaplijeni i proda Skrbiceva i Bogdanoviceva imovina, bice para za bar dvije dobre plate svim medicinarima.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

24.07.2019 10:02

U našim medijima postala je praksa da obavještavaju da SINDIKALCI prijete štrajkom i da SINDIKAT traži povećanje plata. Po meni je logičnije da se kaše: Sindikat je saopštio da RADNICI prijete štrajkom i da sindikat saopštava da RADNICI traže povećanje plata. SIspada da samo sindikalci, zaposleni u sindikatu ili njihovi članovi, prijete štrajkom itraže povećanje plata.

ODGOVORITE