LŠ i LE: Kopenhagen odličan, Sutjeska nesrećna...

Kopenhagen već prošao, povredila se dvojica igrača! Nju Sejntsu će zaista biti pomoć svih svetaca kako bi u revanšu u Kopenhagenu uspeli da izbace šampiona Danske.  Solbaken bacao lažnjake Milojeviću, Kopenhagen prošao uz dve alarmantne povrede! Danski šampion sve rešio u prvoj utakmici.  Luda vožnja u Ajndhovenu: PSV poleteo sa ivice ambisa! Gol petom za totalni preokret - 3:2!

Fudbal 23.07.2019 | 23:20
LŠ i LE: Kopenhagen odličan, Sutjeska nesrećna...
Sve je izvesnije!

Ukoliko fudbaleri Crvene zvezde "prođu" Helsinki u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, njihova treća prepreka na putu ka grupnoj fazi - najverovatnije će biti šampion Danske.

Kopenhagen je na gostovanju TNS-u ostvario laganu pobedu 2:0 (1:0), i već sada se čini da će revanš za sedam dana biti samo formalnost, pošto je teško poverovati da nejaki tim iz Velsa može da napravi potpuni šok na stadionu stalnog učesnika evropskih takmičenja.

Povučeni domaći tim nije mogao bolje protiv ekipe Stalea Solbakena kojoj su dva udarca ka golu - bila dovoljna i za dva pogotka.

Prvi su postili u 18. minutu preko kiparskog napadača Sotirijua, koga je i Vladan Milojević apostrofirao kao veliku snagu Danaca, dok je trijumf potvrdio najbolji strelac ekipe Robert Skov kada je precizno izveo jedanaesterac u 61.

Jedini problem za Kopenhagen jeste što se u 35. minutu povredio standardni igrač sredine terena Rasmus Falk Jansena koji je besan napustio teren.

U pitanju je fudbaler koji je u prošloj sezoni imao šestu najveću minutažu u timu i uglavnom je u "paru" u veznom redu igrao sa Zekom. Na ovo meču uz njega je igrao novajlija Stage, dok je pomenuti Zeka ušao umesto Falk Jansena.

Prema prvim informacijama - u pitanju je kuk.

Osim njega zbog povrede je izašao i strelac Sotiriju, nad kojim je napravljen jedanaesterac, a u pitanju je povreda članka.

"Za sada ne deluje da su u pitanju teže povrede", rekao je Solbaken posle meča.

Očekivano, Kopenhagen se nije mnogo namučio na početku sezone u Evropi. Danski šampion je u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona pobedio TNS u Velsu sa 2:0, pa će revanš na Parkenu biti samo formalnost. Kopenhagen može da se sprema za mečeve sa Crvenom zvezdom ili Helsinkijem u trećem kolu...

Ono što je najzanimljivije je da je trener Stale Solbaken izveo prilično šarenu postavu vez nekolicine startera i standardnih prvotimaca. U startnih 11 nije bilo petorice njenih stalnih članova. Na klupi su ostali kapiten Zeka, defanzivci Ankersen, Bjeland i Varela, krilo Fišer, napadač Vind.

Solbaken je odlučio da pruži šansu pojačanjima poput Bartoleca i Stagea, povratniku Holseu, rezervisti Papajanopulosu, a počeo je i rezervni napadač Sotiriu. I u takvom sastavu je danski prvak bio preveliki zalogaj za TNS i rutinski je došao do pobede kojom je obezbedio miran revanš. Danci nisu stvorili baš mnogo šansi, ali su kontrolisali utakmicu i iskoristili prilike koje su im se ukazale.  

Posle početne nesigurnosti u prvih nekoliko minuta, Kopenhagen je nametnuo svoju igru, Ndoje je promašio dobru šansu, ali je u 18. minutu danski šampiona već imao 1:0. Hrvatski novajlija Bartolec je centrirao sa desnog krila, a kiparski napadač Sotiriu iskoristio šansu i sa petercu gurnuo loptu u mrežu.

Nastavio je Kopenhagen da dominira, a onda je sredinom poluvremena usledio momenat za veliku brigu Solbakena. Povredio se Rasmus Falk Jensen, nezamenjivi član prve postave i najbitniji trkač u ekipi. Zadnji vezni koji je neka vrsta Branka Jovičića u danskoj ekipi i nema pravu zamenu. Povreda uopšte nije izgledala naivno.  Solbaken je reagovao i odmah uveo u igru kapitena Zeku. Ekipa je i dalje dominirala, s tim što je u finišu poluvremena mogla da primi gol.

Igrao je Kopenhagen bolje i u drugom poluvremenu, držao loptu, stavarao šanse i iz jedne takve iznudio penal.

Maldi napadač Vind je na poluvremenu zamenio Ndojea sa kojim nakjčešće igra u tandemu u napadu, a onda u 58. minutu fenomenalno petom asistirao za Sotirijua. Strelac prvog gola je sapleten u izglednoj šansi. Kopenhagen je dobio penal koji je najbolji igrač Skov pretvorio u 2:0, ali je Sotiriu zbog povrede morao da napusti teren. I njegova povreda je izgledala prilično zabrinjavajuće pošto nije mogao sam da napusti teren. Ušao je Viktor Fišer, pa je Solbaken donekle morao da menja formaciju u igru sa jednim klasičnim napadačem.

Neplanirene promene i povrede dvojice fudbalera su očigledno malo poremetile Kopenhagen koji je do kraja uglavnom čuvao rezultat, a TNS je šansu utakmice imao u 91. minutu kada je pogodio prečku.

Dansi su rešili pitanje plasmana u treće kolo, ali povrede dvojice bitnih igrača treba da brinu Solbakena i Kopenhagenove navijače.

Luda vožnja u Ajndhovenu: PSV poleteo sa ivice ambisa! Gol petom za totalni preokret - 3:2!

Luda vožnja u Ajndhovenu. Dva tima, dva poluvremena, dva preokreta i pet golova. Kao u narodnoj pesmi kada se na dvoboju nađu dva junaka, čas je “gornji” bio PSV, čas Bazel. I neka čudna snaga stigla je Holanđanima kada su bili saterani na ivicu provalije. Pet poslednjih minuta i PSV se sa 1:2 vinuo do pobede – 3:2!

Gol prednosti imaju Holanđani pred revanš. Ima i Bazel dva postignuta pogotka u gostima. Nema dileme da će biti spektakla i na Sent Jakobu. Teško da može da bude drugačije kada igraju dva tima koja “voze” samo u jednom pravcu – u napad.

Imao je Bazel trijumf u rukama. Držao je 2:1 i čekao poslednje minute. Da je tako ostalo, već bi Švajcarci gledali ka trećem kolu, gde LASK čeka pobednika ovog dvomeča. I ko god da prođe, biće veliki favorit protiv Austrijanaca, tu nema dileme.

Možda su se neki navijači PSV-a već spremali da izađu sa stadiona, možda su neki i otišli, da izbegnu gužvu, ali onda ne znaju šta su propustili. Lamers je u 90. minutu izjednačio na 2:2. Dobro, bolje i to nego poraz, ali i dalje je klatno, sa tim rezultatom, više naginjalo na stranu Bazela.

I onda – eksplozija. Doniel Malen. Dečko od 20 godina, ali sa petljom do neba. Petom je smestio loptu u mrežu. PSV je pobedio! Bazel u neverici. Gol petom za preokret, kao maljem u čelo. A, imali su Švajcarci sve u rukama…

Bela tačka Nikšićanima okrenula leđa! Nikolić promašio penal, a De Vinsenti pogodio!

Bila je bela tačka saveznik Nikšićanima u prvom kolu kvalifikacija, kada su izvođenjem penala izbacili Slovan. Ipak, ta naklonost ne može večno da traje. Talija je protiv APOEL-a okrenula leđa fudbalerima Sutjeske, koji nisu iskoristili jedanaesterac, pa su na stadionu kraj Bistrice pretrpeli poraz od Kiprana – 1:0.

A, klub iz Nikozije je svoj gol postigao – iz penala. De Vinsenti je u tom 42. minutu uspeo sve ono što Nikolić u 69. nije: da prevari golmana i ubaci loptu u mrežu.

Dobar je meč viđen u Nikšiću, bilo je šansi, bilo je akcija, bilo je šuteva na gol. Bili su Crnogorci bolji tim, stvorili su više pravih prilika za pogodak, ali… Pobedu je na kraju odneo i srećniji i iskusniji. Ipak je APOEL godinama unazad evropska “marka”.

Trojica srpskih internacionalaca u APOEL-u, Vujadin Savić, Uroš Matić i Andrija Pavlović su ušli u igru s klupe tokom drugog poluvremena. 

Rezultat je na strani Kiprana pred revanš na GSP stadionu. Ali, nije to neka prednost zbog koje treba mahati u startu belom zastavom. Ako ponovi igru kao u Nikšiću, Sutjeska će imati šansu.

LIGA ŠAMPIONA 2. KOLO:

Viktorija Plzenj - Olimpijakos 0:0

Saburtalo - Dinamo Zagreb 0:2 (0:1)
/Orsić 67, Petković 77p/

PSV - Bazel 3:2 (1:1)
/Bruma 14, Lamers 89, Malen 90+2 - Ajeti 45+1, Balanta 80/

TNS - Kopenhagen 0:2 (0:1)
/Sotiriju 18, Skov 61/

Sutjeska - APOEL 0:1 (0:1)
/De Vinsenti 42p/

u sredu

BATE - Rozenborg (19.00)
Kluž - Makabi (20.00)
Ferencvaroš - Valeta (20.00)
Maribor - AIK (20.15)
Seltik - Nome Kalju (20.45)
Dandalk - Karabag (20.45)
Crvena zvezda - Helsinki (20.45)

Šok na stadionu "Toše Proeski": Škendija iz 1 u 2! Škendija je doživela neprijatan poraz pred svojim navijačima...

Iako je utorak u domenu međunarodnog klupskog fudbala rezervisan za Ligu šampiona, na programu je čak pet utakmica kvalifikacija za Ligu Evrope.

Upravo između timova koji su na stazi "šampiona" i koji su ispali iz elitnijeg takmičenja.

Najzanimljivija utakmica odigrala se u Skoplju, na stadionu koje nosi ime "Toše Proeski", gde je domaća Škendija već u 7. minutu preko Ibraimija došla do prednosti, ali je na kraju doživela neprijatan poraz u duelu sa Didelanžom - 1:2 (1:0).

Luksemburžani su u 64. minutu izjednačili preko Betaijeba, potom je Sinani iz jedanaesterca napravio preokret u 68, a rezultat se do kraja nije menjao.

Revanš je na programu 30. jula, a pobednik u 3. kolu igra sa poraženim iz meča Seltik - Nome Kalju.

LIGA EVROPE - STAZA "ŠAMPIONA"

Ararat (Jermenija) - Linkoln Red Imps (Gibraltar) 2:0 (2:0)
Toršavn (Farska Ostrva) - Linfild (Severna Irska) 2:2 (1:1)
Škendija (Severna Makedonija) - Didelanž (Luksemburg) 1:2 (1:0)
Santa Koloma (Andora) - Astana (Kazahstan) - 0:0
Tre Pene (San Marino) - Suduva (Litvanija) - 0:5 (0:2)

sreda

Slovan (Slovačka) - Feronikeli (tzv. Kosovo)

četvrtak

Pjast (Poljska) - Riga (Letonija)
Valur (Island) - Ludogorec (Bugarska)
Partizani (Albanija) - Šerif (Moldavija)

*Sarajevo je već prošlo u treće kolo kvalifikacija Lige Evrope.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar