Crno-bijela rekonstrukcija u toku...

Kombo-bek i centar prioriteti, Brajant nova stativa! Vanja Marinković otišao, na izlaznim vratima Aleksej Nikolić, šta će biti s kapitenom Novicom?

Košarka 23.07.2019 | 23:30
Crno-bijela rekonstrukcija u toku...
Najavili smo na kraju sezone potpunu rekonstrukciju Partizana i ona se ovoga leta upravo događa. Partizan je sada već dobrano promenio krvnu sliku, ali je otprilike tek na polovini puta i tek treba da se završi. Zato je vreme za malu rekapitulaciju i pitanje - šta dalje?

Da krenemo redom. U redove Partizana do sada su stigli Nemanja Gordić, Rašon Tomas, Žanis Pejners i Vilijam Mozli. Vanja Marinković je potpisao za Valensiju, Uroš Trifunović je otišao na pozajmicu u Megu, Amar Gegić više nije član crno-belih, a gotovo sigurno se to odnosi i na Đorđa Gagića kome je istekao ugovor.

U ovom momentu, Partizan ima dva velika prioriteta kada je formiranje ekipe u pitanju: dovođenja kombo-beka i centra. I osnovni problem crno-belih je što su upravo na tim pozicijama imali najviše problema do sada, odnosno, kako je to Andrea Trinkijeri rekao - najviše "stativa".

Sinoć je bila poslednja. Elajdža Brajant je bio vrlo blizu da potpiše za Partizan, juče je u toku dana, kako smo mogli da čujemo, očekivano da se taj transfer privede kraju, ali se odnekud stvorio Makabi iz Tel Aviva i pokupio ovog igrača. Brajant je zvanično novi igrač Ponosa Izraela i tu Partizan više nema šansi. Inače, bio bi to jak dobar ulov. Makabi je bio najveći protivnik crno-belih za Tomasa, ali su crno-beli tu bili brži i spretniji.

Pored Brajanta, kao želje crno-belih koje nisu završile u Partizanu pominjali su se i Ostin Holins (potpisao za Zenit), Kolton Ajverson (potpisao isto za Zenit, centarska pozicija), kao i Kodi Miler Mekintajer koji je završio u Cedeviti. Dejan Kravić će na kraju otići u ACB ligu, u Obradoiro. Priželjkivali su neki DejanaTodorovića, ali je i on ostao u Španiji gde će igrati za Andoru. To se odnosi i na Dragana Milosavljevićakoga je zadržala Unikaha, a sa kojim je postojala priča. Dejan Musli će takođe igrati u Andori.

Na bekovskim pozicijama Partizan čeka Korija Voldena, a ranije se pominjalo da je Kifer Sajksinteresantan crno-belima. Voldenu su crno-beli ponudili platu od 300.000 dolara, međutim ovaj igrač koji je nastupao prošle sezone za Hapoel Holon još vaga. 

Pored Partizana kao moguće destinacije pominjali su se i Hapoel Jerusalim, Makabi, kao i Armani. Manekeni su doveli Ćaća Rodrigeza, Makabi danas pomenutog Brajanta, Jerusalim se već bacio na dovođenje drugog pleja, tako da deluje da bi Partizan ovde mogao da ima realne šanse da potpiše Voldena. Zavisi i od ostalih ponuda koje ovaj igrač ima na stolu.

Nemanja Gordić je igrač na koga će pasti velika težina organizacije napada, a sve su šanse i da će Ognjen Jaramaz ostati u klubu jer je zadovoljio igrama trenera Trinkijerija. Njegov raskid ugovora sa San Pablo Burgosom ide u prilog celoj priči.

Kada je u pitanju centarska pozicija, tu Partizan traži startnu peticu, odnosno igrača koji će poenterski moći da doprinese timu u reketu. Tom pojačanju rezerve će biti Nikola Janković i Vilijam Mozli. S obzirom na to da je Mozli dobar defanzivac , da je snažan, dobar zaštitnik reketa i bloker, Partizanu će biti potreban centar sa dobrim napadačkim arsenalom.  Kako smo dobili informacije iz Italije, radi se o igraču koji je “dobar ulov” za Partizan. Deluje da javnost od njega ne očekuje previše jer ne stiže da bude prvi centar, ali je možda to i dobro pa bi pristalice crno-belih mogle da budu prijatno iznenađene Mozlijevimsposobnostima.

Crno-beli su pregovarali sa Dejvidom Krevišem, koji bi mogao da bude upravo taj igrač, sličan Lendejlu. Poeni iz reketa će biti vrlo važni za Partizan, a da bi do njih došao moraće Trinkijeri na raspolaganju da ima kvalitetnog igrača koji može da odigra leđima i tako napravi prostor za saigrače.

Pejners je košarkaš koji će crno-belima doneti poene u akcijama koje se ne odvijaju na najbolji način, može da izmisli poene, mada mu šut varira kroz karijeru. Kada ga krene, može svašta da pogodi. Na poziciji tri je siguran Rade Zagorac, a i Bondža Si ima ugovor.

Partizan je dobio 200.000 evra za Marinkovića, mada je utisak da  bi bilo bolje po Partizan da je Marinković ostao jer za taj novac teško može da se dovede igrač njegovog kvaliteta. Vanja je svakako osetio da je vreme za rastanak tu, oprobaće se u Valensiji, igrati ACB ligu i još važnije - Evroligu. Potpisaće ugovor na dve godine plus jednu godinu opciono.

Markus Pejdž će očigledno ostati u timu (kao stranac sa srpskim pasošem što je plus u Kupu i Superligi), dok je Aleksej Nikolić ideja Virtusa. Njemu se nudi dvogodišnji ugovor, ali će svakako italijanski tim morati da plati otkupnu klauzulu Partizanu sa kojim Slovenac ima ugovor na još dve godine.

Tomas će biti prva opcija na krilnom centru, deluje da će ga menjati Stefan Janković, a enigma je Partizanov kapiten Novica Veličković. Njemu je istekao ugovor na kraju sezone, mada je teško očekivati da će se Trinkijeri odreći njegovih kvaliteta, posebno ljudskih i vezanih za poziciju četiri. Mnogi su upravo na toj poziciji videli Milana Mačvana koji se oporavio od teške povrede.

Na kraju, na krilnoj poziciji pod ugovorom je i Marko Pecarski. Videćemo da li će dobiti veću ulogu i minutažu, ili će se možda okrenuti pozajmici poput Trifunovića i otići negde gde će dobiti više prilike da igra.

Radovi na pravljenju tima su u toku…

Izvor: mozzartsport

FOTO: KK Partizan

Komentari / 0

Ostavite komentar