Palo u vodu: Nema plate od 1.000 KM

Optimistično obećanje srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, da će prosječna plata u Republici Srpskoj do 30. juna ove godine iznositi 500 evra, nije se ispunilo, čime su se pokazala tačnim ranija predviđanja ekonomskih analitičara da je ovako nešto nemoguće očekivati u tako kratkom roku.

Republika Srpska 23.07.2019 | 18:09
Palo u vodu: Nema plate od 1.000 KM
Dodik je prošle godine u više navrata izjavio da će se, “na osnovu iskustva drugih zemalja, zalagati da se u Srpskoj iskreira takvo okruženje” koje će dovesti do toga da do 30. juna prosječna plata poraste na 500 evra, a u narednih godinu dana na čak 1.000 evra.

– Ono što želimo iduće godine jeste povećanje prosječne plate. Odmah poslije izbora ćemo sjesti, izračunati i vidjeti šta nam je potrebno da osiguramo da prosječna plata bude 1.000 KM – kazao je Dodik u oktobru prošle godina u intervjuu za ATV.

Isto je ponovio i par dana kasnije gostujući na RTS, te još dodao da će se raditi na tome da 2020. godine prosječna plata poraste na čak 1.000 evra.

– Mislim da je to izvodljivo. Vjerujem da ćemo polovinom šestog mjeseca već stići da 500 evra prosječne plate. Treba da nam bude cilj da što prije dostignemo prosječnu platu i od 1.000 evra. Ako hoćemo da sačuvamo stanovništvo, moramo brzo djelovati i to mora da bude vidljivo – izjavio je Dodik za RTS.

Višković oprezan

Devet mjeseci kasnije prosječna plata u Srpskoj iznosi 910 KM, što doduše jeste povećanje u odnosu na oktobar prošle godine kada je iznosila oko 880 KM, ali ipak daleko ispod zacrtane granice.

Ekonomski analitičari ističu da je Dodikovo obećanje bilo preoptimistično, što se na kraju i potvrdilo. Podsjećaju da je, za razliku od Dodika, premijer Srpske Radovan Višković bio mnogo oprezniji kod davanja obećanja, te se nije želeo obvezivati rokovima kada je pričao o povećanju prosječne plate.



Iako je Vlada Srpske već počela da radi na nekim mjerama koje bi trebale dovesti do povećanje prosječne plate, analitičari ističu da nije realno očekivati da će prosječna plata u ovoj godini uopšte dosegnuti 1.000 KM. Tako nešto, ističu oni, može se možda očekivati tek naredne godine.

– Teško je prognozirati kada bi prosječna plata mogla doći na 1.000 KM. Ono što je sigurno jeste da su mjere koje je Vlada Srpske započela pomalo komplikovane. To se, prije svega, odnosi na mjere koje su stupile na snagu od 1. jula, a vezane su za povrat od 30 ili 70 odsto novca na doprinose uplaćene za povećanje plata – smatra ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Smanjiti doprinose

On ističe da je teško predvidjeti da će poslovni ljudi povećati tako lako plate.

Pavlović smatra da je ta beneficija s jedne strane dobrodošla, ali da to, ipak, treba biti mjera aktivnog pristupa povećanju plata.

– Dakle, to što je Vlada Srpske uradila je dalo neki rezultat, ali da bi se dobio pravi efekt potrebno je značajno smanjiti doprinose na isplaćene plate. Građani bi po tom osnovu dobijali veće plate, pa bi mogli računati i na veće penzije – kaže Pavlović. 

Dodaje da je Vlada Srpske pokazala dobru volju i pokrenula neke mjere u cilju povećanja plata, ali se boji da to neće u skorijem roku dovesti do povećanja prosječne plate na 1.000 KM, niti da će uskoro dati pravi efekat.

Velika budžetska potrošnja

Slično mišljenje dijeli i ekonomski analitičar Slaviša Raković, koji kaže da je teško davati prognoze o povećanju plata, jer je dosta toga vezano, ne samo za budžetske korisnike, nego i za sektor privređivanja.

– U tom smislu ne vidim mogućnost povećanja plata, jer je poznata stvar da u oba ta sektora, koja su direktno pod kontrolom vlasti, vlada preveliko zapošljavanje, što izaziva povećanu budžetsku potrošnju. Stvari trebaju da budu poredane tako da idu investicije, a ne povećanje potrošnje. Iz tog razloga mislim da nema prostora za povećanje prosječne plate – smatra Raković.

Ističe da u privatnom sektoru definitivno ima prostora za povećanje, ali da to opet zavisi od pregovora sindikata i poslodavaca.

– Prije svega, to zavisi od dogovora oko minimalne plate, koja je osnovica za obračunavanje svih plata. Ono što je evidentno jeste da u posljednjih 15 godina ne postoji politika dohodaka ili politika plata u Srpskoj. I to jedna od politika koje podrazumijevaju vođenje ekonomske politike – ističe Raković.

On smatra da nema nikakve sumnje da će se u nekom roku od godinu dana prosječna plata vjerovatno približiti magičnoj cifri od 1.000 KM.

Porast od 63 KM za godinu dana

Prosječna plata u Srpskoj je za godinu dana porasla 63 KM i u maju ove godine prešla prag od 900 maraka. Naime, sa 847 KM, koliko se u Republici Srpskoj isplaćivalo u maju 2018. godine, ona je u junu  mjesecu ove godine iznosila 910 KM.

Kako je juče saopšteno iz Republičkog zavoda za statistiku, prosječna plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj isplaćena u junu ove godine iznosila je 910 KM, dok je prosječna mjesečna bruto plata iznosila 1.413 KM.

Posmatrano po područjima, u junu je najviša prosječna plata, nakon oporezivanja, isplaćena u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, i iznosila je 1.404 KM. S druge strane, najniža prosječna plata nakon oporezivanja u junu ove godine isplaćena je u području umjetnosti, zabave i rekreacija, i iznosila je 625 KM.

(Srpskainfo)

Komentari / 69

Ostavite komentar
Name

Anonnimuss

23.07.2019 16:10

Sto bi reko Čombe "logicno"

ODGOVORITE
Name

Aa

23.07.2019 16:54

A zamislite tek ludosti oko onog sto je rekao za kredit za mlade bracne parove od 30.000 KM kojem bi se odbijala po trecina za svako rodjeno djete, pa to Svajcarska nebi odakle imala otplacivati

Name

Баја

23.07.2019 16:56

Ма кад мој Игор накупи милијарду, даћемо и народу по коју марку

Name

Re

23.07.2019 17:10

Ima logike nego nema logičara nego lopova

Name

Valjda jasno

23.07.2019 18:11

I to je povecano, kao i prosjek zato sto su oni povecali svoje plate i onako previsoke, a realni sektor i dalje tone!

Name

Groko Ko

23.07.2019 18:32

Burle, ko je ubio David-a?

Name

Ministar

23.07.2019 19:06

To za kredit jedino je i pozitivno i moglo bi se placati iz prostig razloga, malo djece se rodi. Ako se u Republici Srpskoj rodi 10000 djece godisnje to mu dodje oko 300 miliona. Kada bi malo smanjili svoje kradje to bi se moglo placati. To bi takodje podstaklo i potrosnju sto bi dalo male pomake po pitanju rasta bdp-a. Problem je povecanje plata na 500 evra o kojima se prica. Svako povecanje plata u javnom sektoru zahtjeva povecanje potrosnje koje se finansira uzimanjem poreza. Ako takvo povecanje potrosnje ne dolazi od rasta industrijske proizvodnje stvara se inflacija koja opet stanje vrati na isto. Bez vece proizvodnje povecanje plata se ne moze osjetiti u potrosackoj korpi jer se povecaju i cijene. Na kraju dobijete vecu sumu novca ali nista puniji frizider. Jedini nacin da se plate realno povecaju veoma brzo je istovremeno povecanje minimalca i stimulisanje industrije. Kada bi se fokus politike sa ratova i sovinistickih tema pomjerio na ekonomiju, uredio i pojednostavio sistem, pravni sistem doveo u red dovoljno bi bilo da se investitorima podijele placevi za fabrike, gradjevinske dozvole, oslobode placanja poreza na nova radna mjesta i u vrlo kratkom roku bi se svi zaposlili a vecom proizvodnjom bi se inflacija drzala pod kontrolom dok plate rastu. A javnu potrosnju usmjeriti na populacionu politiku a ne na cate i penzionere. Nama ne treba vise penzionera i cata nego djece.

Name

Pokojna Mileva

23.07.2019 20:16

Pa ako podignu funkcioneri sebi plate za 50 % bice prosjek 1000..

Name

realno stanje

23.07.2019 21:25

Kada Dodiga prelomi ispod tezge i zavrsi rasprodaju RS treba da udje u Goko-Groko koaliciju, ili bar da udje u Njam-Njam savez.

Name

Wtf

23.07.2019 22:13

Jel moze neko da mi objasni sta znaci rijec BURLE? Posto vidim da Dodika neki zovu Burle

Name

AAA

24.07.2019 02:58

Bas i ja htjedoh reci! Odakle izdvojiti toliki novac za mlade bracne parove? Mozda , opet, od kredita! Nema druge!

Name

SASVIM LOGIČNO

24.07.2019 06:33

PA JE LI MOGUĆE DA JE NEKO I OČEKIVAO DA ĆE SE PLATA POVEĆATI. PA JA U NAJVEĆEM LUDILU NE BIH MOGAO TO POMISLITI. KOJE NEBULOZE. MOŽDA NEKAD PRED IZBORE 2020. GODINE DA SE NEŠTO DESI. BITNO JE DA SU SVI ONI SEBI DALI VELIKE PLATE ČAK I PREKO 5000 KM A OVE ĆATE I PENZIONERE KO ŠIŠA. U NEKIM OPŠTINAMA NAČELNICI IMAJU PREKO 3000 KM I ONI UZ NAČELNIKA DO 2000 KM A OBIČNI RADNICI SU NULA. I KO TO VIŠE VJERUJE U TE ŠUPLJE PRIČE, NE ZNAM KO RAČUNA TE PROSJEČNE PLATE I KAKO IH RAČUNA. NE NAPADAJTE SVE BUDŽETSKE KORISNIKE NE SPADAJU SVI U TE SA VELIKIM PLATAMA, ČISTAČICA 500 KM, SREDNJA 750 KM, VISOKA OKO 1100, NAČELNIK PREKO 3000 KM A ONI UZ NAČELNIKA MALO MANJE TAKO DA NI BUDŽETSKI KORISNICI NISU SVI ISTI NITI MOGU BITI. KAD SE UZME TAJ PROSKEK NARAVNO DA BUDE PO VAŠEM, POTPUNO MANIPULISANJE I ZAMLAĆIVANJE SA PLATAMA,

Name

Eborat

25.07.2019 13:37

Normalno da nece proci sve je to mislio preko ledja i dzepova nas privatnika da plati.E nece da moze.I necemo u europu.Mi privatnici cemo se boriti da sto kasnije udjemo u eyropu.

Name

.....

23.07.2019 16:16

A ko racune te prosjecne plate? Spustite sa sa neba medju obicni narod, pa cete vidjeti kolika je plata

ODGOVORITE
Name

Mafijaska posla

23.07.2019 18:22

A sta kazu, mjere za povecanje plata!Pa sto ste sve drzavno, kriminalom pretocili u tkz. privatni sektor,kriminalaca a ne privrednika, ako ce drzava snositi troskove njihovih radnika. I nema veze sto mnogima nisu uplacivani do sada, kako u privatnom tako i u javnom! Koliko ste do sada zajedno pokrali radnike? Polovinu njihovih prihoda 20godina?

Name

Nostradamus

23.07.2019 16:19

Gospodo.Najniza plata ne smije biti ispod 1300 km ili 1500 maraka.Pustite prosjek ako budzetski korisnici imaju preko 3 hiljade maraka i neki i preko 10 onda normalno da prosjek moze biti i 2000 maraka

ODGOVORITE
Name

Marko

23.07.2019 19:38

Pa kad bi malo smanjili budzetskim parazitima plate, a oslobodili privredu poreza i nameta onda bi i poslodavci mogli povecati cijenu rada u realnom sektoru. Ali slatko je biti budzetski parazit, zato se svi i bore za te fotelje, e narode moj kad ces se opametiti.

Name

Mladen

23.07.2019 20:55

Ma 1.000.000KM imaju budzetski korisnici plate, nisi dobro informisan.

Name

Re

23.07.2019 20:55

rjesenje je jednistavno. Zaposliti sve ljude u javni sektor i eto prosjeka od 1000 EUR. Plate isplacivati iz kredita. Zatvoriti realni sektor da se ne kvari prosjek. Viskovic i Baja bi za ovakav genijalan potez mogli dobiti Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Name

Mile

23.07.2019 16:25

Pitaju mene roditelji danas kako govorim njemački, rekoh dobro, što... Kažu da se pakujem i idem u Njemačku, nemam ovdje šta tražiti.

ODGOVORITE
Name

BL

23.07.2019 17:26

Nemoj ici ko Boga te molimo.Ostani ovde ,trebas nam..

Name

borac

23.07.2019 16:25

Politicari 5-6 hiljada radnik 400 km prosjek je 2700-3000

ODGOVORITE
Name

Gojko

24.07.2019 05:56

Ko je završio školu 2000, a ko nije 400,eto. Pa sad ti vidi jel se isplati učiti!

Name

Za Gojka

24.07.2019 10:36

Mislis ko je kupio diplomu 2000 a ko je zavrsio fakultet ima platu 500 ili ne radi nigdje.

Name

Ako su kojim slucajem zaposleni

24.07.2019 11:06

Npr. penzionerka Majkicka 7000, sedam demobilisanih boraca u prosjeku po 1000.

Name

re

23.07.2019 16:26

Treba njih stisnuti i od njih oduzeti pljačku za 14 godina za sve u RS, i eto para bez ikakvih kredita da se RS više ne zadužuje za budući dvadeset godina i da narod normalno radi živi i stvara porodice u RS.

ODGOVORITE
Name

re -re

24.07.2019 08:58

Crnolistašu RS sve je palo u vodu kod njegovi žestoki kriminalaca što sve i nezamislivo opljačkaše u RS.

Name

samuel

23.07.2019 16:32

bitno je da je obecao, a vi da se odmah ispuni? Pa nemere to tako gospodo draga. Dodik je nama obecao da ce licno izaci na proteste ako tuzilastvo ne rijesi slucaj Dragicevic i eto akb. bit ce i to. Vazno je obecat supljoglavcima.

ODGOVORITE
Name

Купујмо домаће

23.07.2019 16:41

Само треба лагати и ништа се не бој.

ODGOVORITE
Name

@Роки

23.07.2019 16:42

Просек већини са малим платама ништа не значи , њихове плате остану исте а велике плате скоче и просјек скочи. Само мунтају сиротињу. Кад чујем просјек нечега коса ми се дигне на глави и сјетим се вица сарма о купусу и месу.

ODGOVORITE
Name

Poznavalac prilika

23.07.2019 16:45

Monstrum i luđak!

ODGOVORITE
Name

Strašno!

23.07.2019 16:46

Nezna čitati!

ODGOVORITE
Name

jajaja

23.07.2019 17:02

Da je došla opozicija na vlast sigurno bi već bilo 1500.

ODGOVORITE
Name

trt

23.07.2019 17:28

To i ja stalno govorim.Gorivo bi se dijelilo dzabe,struja bi bila besplatna a plate bi bile po 5000 kaemova svakom.

Name

Sasa

23.07.2019 18:33

Kako da ne.

Name

Re

23.07.2019 19:38

Manja sigurno ne bi bila a oni ne obećaše ništa ovako

Name

trgovac

23.07.2019 17:11

Ovo je spisak nebuloza. Pazi molim te, član predjedništva će nešto da računa o prosječnoj plati, haha, realni sektor računajte, sve izvan realnog sektora su prenaduvane plate koje se isplaćuju kreditima, postoji zakon o minimalnoj plati, izvoli Baja donesite zakon po kojemu će u realnom sektoru biti minimalna plata 1000 KM, sve izvan toga je šuplja priča. Znaju svi da se nakotilo hiljade uhljeba na državoj kasi, kasa prazna, popunjava se kreditima, i obveznicama. O čemu mi ovde pričamo,? budžet u deficitu a Baja o povećanju plata, to znači samo jedno, novo zaduživanje. Trenutna prosječna plata je potpuno nerealna, cio budžet je projekcijki naduvan, veliki privredni kompleksi na koljenima a Baja o plati od 2.000 KM hahah, bit će nekad, a možda ni tad

ODGOVORITE
Name

Veteran

23.07.2019 17:56

Izgubljen u vremenu i prostoru.

ODGOVORITE
Name

Burle zaglibio

23.07.2019 21:01

Dodiga je u blatu do koljena, Racuna na Lukaca i Tegeltiju pa kako bude njima tako ce biti i njemu. Satic kuca tika.taka.. Pravda dolazi po vas kad-tad.

Name

O cemu

24.07.2019 01:01

Ja ne kontam o cemu se ovdje prica?!U ekonomiji glavna lekcija je siromasno stanovnistvo je ono koje po clanu porodice u toku dana potrosi 2 dolara znaci cetvoroclana porodica potrosi16 maraka.Mislim da se vecina u ovoj dnevnoj potrosnji pronasla.Nikad od babe djevojka drugim rijecima..Moguce ali u drugoj drzavi.

Name

Milan

23.07.2019 18:40

dodik sve što izjavi to je paušalno ništa nije razrađeno i zato stalno i tonemo. Sve što se radi preko koljena tako i završi.

ODGOVORITE
Name

Boki

23.07.2019 18:42

To je čista laž. Narod će se snaći nekako kao i do sada, a dao Bog da ti isti političari što šire laži imaju primanja 1000 KM.

ODGOVORITE
Name

Oliver

23.07.2019 19:07

Ma molim vas vjerujuca marvo, vama koji ste vjerovali polupismenoj staroj mrcevackoj drtini!! Ovva spodoba ne zna nista o ekonomiji, u partiji nema sposobnog covjeka, sve ulizice o propalice!! Marvo , jel stoji piva u grlu i onaj smrdljivi cevap!!

ODGOVORITE
Name

blic

24.07.2019 08:53

Olivere,kako vas nije stid! Ja sam u SNSD-u a zavrsio sam drzavni fakultet, strucan sam i uopste ne pijem pivo i ne jedem cevape.

Name

Re@blic

24.07.2019 15:48

Sta ces u tom zlocinackom udruzenju zvanom snsd??? Nije te blam da budes u snsd-u?

Name

Jami

23.07.2019 19:39

Prosjecna plata “ realna” je 600 km i ni marke vise sve ostalo je od ovih sto zaradjuju guzovace natrpani u kancelarijama da nemaju vise gdje sjediti , u realnom sektoru nema vise od 70 000 zaposlenih ostalo su budzetlije

ODGOVORITE
Name

bl

23.07.2019 19:39

Ima i vise al u Sloveniji, Njemackoj

ODGOVORITE
Name

Tacno

24.07.2019 01:06

Realni sektor 70 Ooo u 70 firmi.Nadrealni sektor ne znam.Da bi nadrealni sektor zivio od realnog sektora mora bitti vise uspjesnih firmi i vise ljudi.Ni ljudi ni firmi zato begaj

Name

Rere

23.07.2019 19:40

Nadam se da će vam potomci živjeti od te "plate"

ODGOVORITE
Name

W

23.07.2019 19:40

Pa narode dokle više. Kakvo je to oligofrensko pa sve što kaže laže i šta ništa. GORI SMO OD STOKR. OVOGA TREBA SKINUTI UNIŠTITI POLITIČKI I STAVITI I NJEGA I SVU FAMILIJU RODBINU PAPKE KUMOVE PO 40 GOD TEŠKE ROBOJE. NARODE IDIOTE DOZOVI SE. DOKLE ALO STOKO MARVO

ODGOVORITE
Name

kiza

23.07.2019 20:13

Ovaj lijevčanski lažov nastavlja naravno da laže.

ODGOVORITE
Name

Gastarbeiter

23.07.2019 21:14

Otprilike za isti proizvod koji se radi u RS ja u Njemackoj imam stanicu bruto 25€X 174=4350 bruto od te sume ja plaćam cirka 1000€ socijalno, penziono, za ne zaposlene, za negu starih i Solidarno za ne razvijeni dio Nemačke. Istu tu sumu placa i moj poslodavac za mene tako da ja njega koštam minimum 5350€, ja tu imam jos porez plati cirka 400€ državi a on isto porez i na dobit i porez državi, plus struja, voda, i ostale stvari koje idu tu. I sad se ja pitam da jedan takav poslodavac u BiH ili Srbiji kuka kako nemoze platiti radniku ni 500€ pošto su mu državni namesti veliki. Pa neka su I za njega obaveze još 100% državi opet je tu razlika 4350€ koji ja vise koštam I Njemackoj svog poslodavca i opet on ima koristi I zarade od mene. A ovi u BiH I RS nemaju, I gde je tu logika.

ODGOVORITE
Name

Sima

23.07.2019 21:40

Laz moj Mile laz, u SnSDu sam ali petljate lazete da necu nigdje vise biti. A i svakako mi nista niste ni dali. Laz i prevara svaka stranka.

ODGOVORITE
Name

realno

23.07.2019 21:53

Naravno da nema para za narod, bitno da on sebi grabi a narod nek crkne. I opet glasajte za njega!

ODGOVORITE
Name

Stari

23.07.2019 22:03

Vi imate lose namjere, i za vas je uvijek grozdje kiselo.

ODGOVORITE
Name

statisticar

23.07.2019 22:06

Izracunajte prosjek od 1500 i 500. Tako je to sad, a Dodik ce ustimati da bude prosjek od 2000 i 500.

ODGOVORITE
Name

Niki

23.07.2019 22:32

Ma kojih 910,pa u realnom sektoru su500km a 500e mozemo sanjati koji lazovi ovi i snsd

ODGOVORITE
Name

Pop jovica

23.07.2019 22:55

Obećanje ludom radovanje!

ODGOVORITE
Name

Poznati pevač

24.07.2019 00:02

Budalasta naroda i još gorega vođe.....

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

24.07.2019 00:11

Tako je care,kralju,volimo te svi koji imamo.Ovi koji nemaju, oni i ne znaju kako je imati,ne treba ni da znaju.Oni te još više vole.Jer kada ti imaš oni su još sretniji i samo se sikiraju za taj tvoj teret.Možeš li ti podnijeti sav taj kapital.Pogotovu mladi Igor,jabuka naša,ljubi ga p.c.

ODGOVORITE
Name

Galeb

24.07.2019 03:18

Ta kriminalna vlast nikada nece uraditi nista za narod samo ce ga plackati I nista vise Dodikovina je ogrezla u kriminalu taj Entitet treba ukinuti spasiti narod

ODGOVORITE
Name

Milan

24.07.2019 04:50

Hahahahaha, minimalnu platu povecajte na 800-900KM i tad ste napravili posao.

ODGOVORITE
Name

jabuka

24.07.2019 05:58

Prica u skupstini kako ceka rod jsbuka da vraca kredit sinu o 3 miliona,cuj od jabuka taj vocnjak sluzi kao ograda,lova je u prointeru pranju para drzavnih kojekakvih softvera,te procenta sa kumovima za autoputeve i ko zna sta jos

ODGOVORITE
Name

xxx

24.07.2019 10:44

Savo Jovanovic sa Osnovnom skolom ima platu 2000 KM u AD GRADU ali to mu daje za pravo jer je clan SNSD I poltroncina tj podguzna muva Corica i ostali.Postavljen je na mjesto izvrsnog direktora za finansije ,on bukvalno ne zna ni sta to znaci i koje su njegove obaveze kao izvrsnog direktora.Od zidara ,vozaca,placara postao je direktor.

Name

Bakica

24.07.2019 10:16

ZNALI SMO

ODGOVORITE
Name

Prijedor

24.07.2019 17:36

Najveci lazov i manipulant.. kriminalac ober.

ODGOVORITE
Name

pele

25.07.2019 20:40

Milorad Dodik - fukara Zeljka Cvijanovic -fukara crvena bagra -fukara

ODGOVORITE
Name

Vratice mu se

25.07.2019 22:26

Bumerang se vraca nece mu izaci na dobro

ODGOVORITE
Name

Iskreno

26.07.2019 13:55

Mislim da bi prosjecna plata premasila 1000 maraka ako bi se posteno prikazala sva primanja nasih politicara, tajkuna, poslodavaca....Dok got se ne pocnu kresati primanja onih koji samo idu na posao I sjede tamo, nema napretka. Dok svi ne budemo isto tretirani i dok ne dobijemo sci, ili niko, topli obrok, regres, prevoz....nema napretka I pravde. Zar nije dovoljno da jedan nacelnik opstine, koja ima ispod 20 000 stanovnika, prima 2000 maraka platu. Jer, isti taj koristi sluzbeno auto, sluzbeni telefon i stosta drugo?Zatim, svi funkcioneri, na celu ustanova i firmi, u malim mjestima umanjena primanja. Ali ne, to se vama ne isplati, jer morate biti sigurni da ce oni namaci vama glasove, ne zelite rizikovati.Zasto nijedan nacelnik, zamjenik, direktor, funkcioner nije otisao u inostransto. Nije jer mu je predobro i nije jer ne zna nista raditi.Zapadu su potrebni svi profili osim nasih menadzera.

ODGOVORITE