SP: Slaba Srbija zaustavljena u četvrtfinalu!

Vaterpolisti Srbije poraženi su od Španije 12:9 (2:1, 5:2, 3:4, 2:2) u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Gvangdžuu.  Španci dočekali šansu: Mlada Srbija potopljena! Bez sedmorice asova, ali i fer suđenja u prve tri četvrtine, "delfini" selektora Dejana Savića pokušavali su da se vrate sa 2:7, ali nisu uspeli. Španija ide u polufinale Svetskog prvenstva.

Ostali sportovi 23.07.2019 | 08:57
SP: Slaba Srbija zaustavljena u četvrtfinalu!
Ništa od medalje! Podmlađena vaterpolo selekcija Srbije eliminisana sa Svetskog prvenstva u Japanu.

Podmlađeni tim Dejana Savića, bez Filipa Filipovića, braće Pijetlović, Andrije Prlainovića, obojice Mitrovića ipak nije uspeo da ponovi igru od pre nekoliko dana i parira znatno iskusnijem rivalu.

Srbija je loše ušla u meč, Španci brzo stižu do dva gola prednosti, ali krajem prve četvrtine Strahinja Rašović najavljuje buđenje "delfina".

Međutim, dogodilo se upravo suprotno, napad je delovao nemoćno, odbrana neorganizovano, često su kasnili naši igrači, a ni golman Rističević nije bio na nivou iz pretohdnih mečeva, posebno sa Grčkom (16 odbrana).

Uz sve to, nije nam "legao" ni sudijski kriterijum, Španci su bukvalno svakom napadu imali igrača više i to su maksimalno koristili, pa su serijom 4:0 stekli ogromnih pet golova prednosti (6:1).

Rašović i Jakšić vraćaju Srbiju u život sa dva gola do poluvremena, naš tim se dodatno raspucao u trećem kvartalu, ali Španci nisu popuštali već su na svaki gol odgovarali istom merom.

Vico u završnici perioda smanjuje na -3, Srbija popravlja odbranu u odlučujućoj četvrtini i dolazi u priliku da se vrati u egal, ali previše su grešili naši vaterpolisti u napadu pa su tu priliku ispustili.

Španija će u polufinalu igrati s boljim iz duela između Hrvatske i Nemačke. U preostalim četvrtfinalima igraju Mađarska – Australija i Italija – Grčka.

Srbija će igrati za plasman od 5. do 9. mesta.

Podmlađena, na trenutke zbunjena, potom prkosna i rasplivana vaterpolo reprezentacija Srbije započela je put ka zlatu na Olimpijskim igrama 2024. porazom u četvrtfinalu Svetskog prvenstva 2019. godine.

Odluku Dejana Savića da u Južnu Koreju povede tim bez sedmorice olimpijskih šampiona iz Rija, ali tek nakon neprijatno uočljive podrške sudija Mihela Cvarta iz Holandije i Jorgosa Stavridisa iz Grčke, ovog utorka ujutru u Gvangdžuu iskoristio je iskusan tim Španije naviknut na poraze i eliminacije posle duela sa našima.

Ovog puta bilo je drugačije, iako je Savićev srčani tajm-aut na 2:7 pred kraj prvog poluvremena umalo uveo meč u neizvesnu završnicu: Srbija - Španija 9:12 (1:2, 2:5, 4:3, 2:3)!

Srbija je poslednji put ispala u četvrtfinalu Svetskog prvenstva 2013. godine u Barseloni, kada su nas eliminisali Crnogorci. Pre toga osvojeno je zlato i srebro, posle toga zlato i bronza. Nadajmo se da će na sličan način naši vaterpolisti odgovoriti i na ovu (pre)ranu eliminaciju.

Strahinja Rašović predvodio je pokret otpora favoritu sa četiri gola, međutim serija isključenja njemu i saigračima tokom prvog poluvremena i jednog dela treće deonice davala je rivalu prednost koju bez Filipa Filipovića, Andrije Prlainovića, Milana Aleksića, Duška i Gojka Pijetlovića, kao i Stefana i Branislava Mitrovića nije bila dostižna u drugom delu meča.

U nekoliko navrata naš tim imao je napade na "minus 3", sudijski par poništio je i kapitenu Milošu Ćuku golčinu za 4:7 pred odlazak na odmor, što bi dosta značilo u jurnjavi sa rivalom koja je usledila. 

Ipak, treba reći i da je Savićev tim ušao u ovaj duel u grču, da je za prvih 14 i po minuta postignut samo jedan gol i da su naši u nekoliko navrata u trećoj i naročito četvrtoj četvrtini pravili početničke greške pomažući Martinovom timu da prođe dalje.

Španci će se u četvrtak od 10 časova boriti za plasman u finale sa pobednikom meča Hrvatska - Nemačka, rasterećeni saznanjem da su ovog utorka prekinuli crnu seriju rezultata u duelima sa Srbijom.

Prošle godine u finalu Evropskog prvenstva u sred Barselone, "delfini" su do četvrtog uzastopnog zlata stigli pobedom protiv Španije na peterce, baš kao što je bilo i 2009. u finalu Svetskog prvenstva u Rimu.
Srbija se neće boriti za medalju na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji! Neprepoznatljivi Delfini, nekoliko najblaže rečeno čudnih sudijskih odluka, ali valja biti pošten pa konstatovati i vrlo dobra Španija, doveli su do toga četvorostruki uzastopni evropski prvaci i olimpijski šampioni ostanu bez postolja. U četvrtfinalu - 12:9 za Špance, po četvrtfinama (2:1, 5:2, 3:4, 2:2).

Treba podsetiti da je Dejan Savić na SP poveo značajno podmlađenu ekipu, bez ponajboljih igrača. Posle osvajanja Svetske lige i overe plasmana na Olimpijske igre voljno su dobili Filip Filipović, Andrija Prlainović, braća Pijetlović, Branislav i Stefan Mitrović, Milan Aleksić... Time je jasno stavljeno do znanja da ono što sledi naredne godine u Tokiju ipak najviše zanima naše momke. Dakle, odbrana olimpijskog zlata. 

Naši momci ušli su prilično nervozno u duel sa starim rivalom. Namazani Španci lako su stigli do vođstva od 2:0 i upravo u toj prvoj deonici bilo je najviše razloga za nezadovoljstvo suđenjem. Španija je imala igrača više gotovo u svakom napadu, međutim tih prvih osam minuta nije rešilo pitanje pobednika. Odlučila je izuzetno loša druga deonica u režiji mladog tima Srbije, kome je Uniqa zvanično osiguranje. S druge strane, Španci puni samopouzdanja reštali su naš gol iz svih pozicija: 3:1, 4:1, 5:1, 6:1. Bilo je kasnije i 7:2. Tih pet razlike, ispostaviće se, bilo je nenadoknadivo za Srbiju. 

Sve što su Delfini uspeli u drugom delu jeste da priđu na tri razlike. U nekoliko navrata bivalo je 5:8, 6:9, 7:10, 8:11. Uvek kada je trebalo da priđemo na dva gola zaostatka - uprskali bismo. Sve dileme oko pobednika rešene su u prvom napadu poslednje četvrtine. Na tri razlike Španci su po četvrti put brže plivali do lopte. Usledilo je dvostruko isključenje za nas, prvi udarac Rističević je odbranio, ali lopta im se vratila u ruke i drugi put spasa nije bilo. Četiri gola manjka na ovom nivou, u ovoj fazi takmičenja, ne stižu se ni protiv slabijih ekipa od Španije.

Srbiji sada predstoji borba za plasman od 5. do 9. mesta, dok Španci u polufinalu čekaju boljeg iz susreta Nemačka - Hrvatska. 

Srbija je plasman u četvrtfinale obezbedila kao pobednik Grupe A u kojoj je posle remija sa Crnom Gorom (10:10), deklasirala Južnu Koreju (22:2) i nadigrala Grčku (9:3). Pred "delfinima" je borba za plasman od 5. do 8. mesta.

U međuvremenu, ovog rivala pobeđivali smo na Evropskom i Svetskom prvenstvu u Budimpešti, četvrtfinalu Olimpijskih igara u Riju, četiri puta u nizu u Svetskoj ligi, itd, itd.

Došao je dan kada su oni bili bolji, a naš tim imaće priliku da dokaže suprotno već narednog leta u Tokiju u koji će otputovati u najjačem sastavu kao zvaničan olimpijski šampion, ali i prvak Evrope i osvajač Svetske lige. 

Svetsko zlato pripašće konkurentima...

Četvrtfinale SP:

Srbija – Španija 9:12 (1:2, 2:5, 4:3, 2:2)
Bazen Univerziteta Nambu
Sudije: Jorgos Stavridis (Gre), Mihel Zvart (Ned)

Srbija: Rističević (8/20 odbrane/šutevi), Mandić, V. Rašović (0/1 golovi/šutevi), Ranđelović, Ćuk (0/6), Lazić (0/1), Vico (1/2), Dedović (1/2), Jakšić (1/3), Drašović (1/1), Stojanović (1/4), S. Rašović (4/7), Dobožanov. Selektor: Savić.

Španija: Lopez-Pinedo (12/21 odbrane/šutevi), Munariz (2/3 golovi/šutevi), Granados (1/5), De Toro (1/1), Kabanas (1/1), Larumbe (1/2), Baroso (1/2), Fernadez (2/2), Tahulj (2/4), Perone (0/2), Malarač (1/8), Bustos (0/1), Lorio. Selektor: Martin.

Rezultati četvrtfinala:

Srbija - Španija 9:12

Hrvatska - Nemačka 8.30

Mađarska - Australija 10.00

Italija - Grčka 11.30

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar