Pijanstvo na radnom mjestu

- Pijanstvo na radnom mjestu, slanje neprimjerenih mejlova, skidanje odjeće u kancelarijama, kao i odlazak u kafane koje su predmet sporova – samo su neki od nesvakidašnjih razloga zbog kojih su sudije, tužioci i njihovi saradnici kažnjavani.

Bosna i Hercegovina 22.07.2019 | 12:35
Pijanstvo na radnom mjestu
Analiza koju su uradili novinari CIN-a pokazuje da su tokom posljednjih devet i po godina sudije, tužioci i stručni saradnici najviše kažnjavani blagim kaznama

Pijanstvo na radnom mjestu, slanje neprimjerenih mejlova, skidanje odjeće u kancelarijama, kao i odlazak u kafane koje su predmet sporova – samo su neki od nesvakidašnjih razloga zbog kojih su sudije, tužioci i njihovi saradnici kažnjavani.

Centar za istraživačko novinarstvu (CIN) napravio je bazu podataka o 138 disciplinskih odluka kojima su od 2010. do polovine 2019. godine kažnjene sudije, tužioci i stručni saradnici koji su prekršili Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i etičke kodekse, prenosi portal Srpskainfo.

DUGOGODIŠNJI NERAD

Tako je Tatjana Arapović, sudija Opštinskog suda u Sarajevu, 2016. godine kažnjena smenjenjem plate zbog “Kašnjenje u izradi odluka u 110 predmeta radnog spora.

Slično njoj, ažuran nije bio ni E.M. tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo. Njemu je 2013. smanjena plata „tokom sedam godina nije poduzeo nijednu radnju u rješavanju 27 krivičnih predmeta“.

Sudija u Osnovnom sudu u Novom Gradu Ljiljana Čulić prošle godine kažnjena je zbog „prikazivanja oko 200 nezavršenih predmeta okončanima“, piše u CIN-ovoj bazi.

Sudija Opštinskog suda u Kaknju, Perica Krišto 2015. kažnjen je premještanjem na mjesto sudije, a kao razlog je navedeno „korištenje pozicije predsjednika Suda za zapošljavanje pripravnika bez konkursa, neprimjereno ponašanje prema sudskim pripravnicima, izdavanje potvrde sa netačnim podacima“.

Slučaj sutkinje Vrhovnog suda FBiH Enise Bilajac iz 2014. kada je snimljena da gola radi vježbe u svojoj kancelariji

Sudija Opštinskog suda u Kiseljaku je dobila javnu opomenu jer kao predsjednica Suda nije rasporedila u rad 825 predmeta.

Sudija Osnovnog suda u Prijedoru Drena Marin kažnjena je smanjenem plate zbog „postavljanje sestre Sande Zubanović za advokata po službenoj dužnosti u osam predmeta“.

Smanjenjem plate kažnjen je i sudija Osnovnog suda Trebinje Božo Vukajlović. Kako navode razlog je „nepravovremeno postupanje po predmetima, onemogućavanje strankama da učestvuju u postupku, nedonošenje rješenja“,

ALKOHOLISANJE I FITNES

Osim uobičajenih grešaka koje domaće sudije i tužioci prave, CIN je pronašao nekoliko nesvakidašnjih primjera.

Tako je saradnik Opštinskog suda u Zavidovićima, Dragan Jokić zaradio javnu opomenu i smanjene plate jer je ležao pijan u kancelariji, te napustio radno mjesto uprkos zakazanom ročištu i odbio da se vrati i na poziv predsjednika Suda.

Tužilac Tužilaštva BiH, Dubravko Čampara, kažnjen je smanjenjem plate zbog davanja neprimerenih komentara.

Sudiji Vrhovnog suda Federacije BiH, Enisi Bilajac, 2014. smanjena je plata jer je „naga vježbala na kancelarijskom stolu pored prozora“.

Javnu opomenu zaradio je i sudija Opštinskog suda u Velikoj Kladuši, za kojeg su navedeni samo inicijali – H.B. Ona je kao svjedokinja u predmetu rekla drugoj svjedokinji tokom ročišta da laže i da je psihički bolesnik.

Sudija Opštinskog suda u Sarajevu, Sanela Džidić zaradila je javu opomenu ove godine jer je izlazila u kafić koji je bio predmet spora na kojem je u tom trenutku radila, a koji se vodio između vlasnika i opštine.

DOBIJAJU UGLAVNOM OPOMENE

Analiza koju su uradili novinari CIN-a pokazuje da su tokom posljednjih devet i po godina sudije, tužioci i stručni saradnici najviše kažnjavani blagim kaznama. Polovina kazni su opomene i javne opomene, dok je sedam sudija i tužilaca razriješeno.

(Fokus)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Dok Holidej

22.07.2019 10:46

pa u normalnoj bi državi sudili borbe pjetlova,

ODGOVORITE
Name

vijadukt

22.07.2019 11:23

Obracun poturica sa Srbima i Hrvatima. Samo nece to bas tako ici. Cuvajte se poturica da ne ostanete i bez tih enklava. Hrvatska je u EU i NATO. Ako im se zamjerite unistice vas ekonomski i svakako drugacije

Name

ROMANIJA re vijadukt

22.07.2019 15:31

Srbi treba da se cuvaju ustasa i zlocinacke Rvatske koja je srbe u Jasenovcu zive na kolac nabijala, pa sve do rata 90-ih. Nama nisi bosnjaci ujko problem. Cim Dodika vaseg skinemo u Zadru crveni fes i moja subara s kokardom zajedno ce da rakiju piju. Nece vise srbi na bosnjake ni bosnjaci na srbe , ne nadajte se, to ti smrdo kaze cetnicki vojvoda s Romanije koji je cistog obraza izasao iz rata.

Name

ahahaahaaaa

22.07.2019 17:54

Cekam komentar iz SIPE!

Name

KO JE UBIO DAVIDA ???

22.07.2019 10:50

ZATO SE NECE NIKAD SAZNATI ISTINA I PRAVDA JER NEPRAVDA VLADA NAD PRAVDOM !!!

ODGOVORITE
Name

Joja

22.07.2019 10:56

zadnji vakat dosao... ko sudi ko odlucuje o sudbini ... strava i uzas

ODGOVORITE
Name

Znaci

22.07.2019 18:02

Trebamo nagi u sudnicu, da nam doticna sudi?!

Name

Predrag

22.07.2019 10:57

Nakon što se pročita prethodni članak, postavlja se pitanje : Da li zaista nekoga mogu iznenaditi navedene stvari, kada se zna da se radi o najkorumpiranijem pravosuđu u Evropi?

ODGOVORITE
Name

SM

23.07.2019 02:32

Nisi u pravu I zbog toga te moram ispraviti. Naime , ne radi o najkorumpiranijem pravosudju u Evropi nego o najkorumpiranijem pravosudju u svijetu a nakon ovoh fotki nage sutkinje , pravosudju u BiH bi se moglo dodati jos niz "epiteta".

Name

Osnivač

22.07.2019 11:02

Nisu naši sudovi takvi. Kod nas traju sporovi preko 10 godina u prosjeku, a često se za preko deset godina ne zakaže rasprava. Tako u Osnovnom sudu u Kotor Varošu, traje jedan predmet preko 15 godina, a drugi koji je trebao riješiti prvi nije zakazana rasprava. Naime, 2004godine pomoću krivotvorenih potpisa srodnika se tuži onaj koji nije tu za smetnju posjeda. Na raspravi 2009.godine svi pristanu da tuženi izuzme svoj dio. Isti sudija formira derugi predmet i ne zakaže raspravu preko 10 godina. Naša "država" je sve dovela do apsurda, policija pravi dnevno stotine krivičnih prijava protiv žrtve, štiteći siledžiju, a svjedoci su druga dva policajca (sada ih stalno ide tri) 90% prijava policije je smeće, ali i policija i tužilaštvo su preopterećeni poslom, Sudije ne rade ništa godinama pa kako vidimo, moraju potrošiti vrijeme, skinu se goli i vježbaju. Kada su državu pravili lopovi i barabe, logčno je da takva država ostaje bez stanovništva.

ODGOVORITE
Name

Sprdaju se

22.07.2019 18:04

Dobro netraju dozivotno, pa vidis li ti ovaj javasluk i nerad?!

Name

O GOSPODE

22.07.2019 11:06

NEMA PRAVDE BEZ MOTKE I REVOLUCIJE..

ODGOVORITE
Name

Pale

22.07.2019 11:30

Joj šaroviću jadan li si kad ti Cico(gremlin) čuje da mu napadaš šefa.Nebi ti bio u koži jer je cicko naučio praviti rupe sa ledja.Čuvaj se

ODGOVORITE
Name

ROMANIJA re Pale

22.07.2019 15:35

Kume da ti vojvoda s Romanije kaze i tvojim Palama, kad spominjete Sarovica svi da stanete u pozor, a Cicko ce u ludari na Sokocu okoncati kad tad. Hrvatici Dodikovi ce kad tad pjevati u Rvatskoj nasu pjesmu , STA SE ONO POD DINAROM SJAJI, zivim za taj dan, a bit ce kad tad

Name

Zadnje vrijeme

22.07.2019 12:43

Bruka i sramota u svakom pogledu pokazane razne sudije do sada i po drugim osnovama sad još i ovo, čast izuzecima i kome takvi kao ona da sude. Da bog sačuva ponašanja sudija, pa to ne bih ni djeca radila.

ODGOVORITE
Name

Razvaljena drzava i drustvo u cjelini

22.07.2019 15:13

Poremecenih ima u pravosudju i na vlasti na najzahtjevnijim funkcijama, sto je veoma opasno! Ni jedna institucija nije postedjena! Ozbiljno se mora pristupiti problemu i rijesavati ga.... Stvoriti normalnu pravnu drzavu, od koristi drustvu!

Name

A predmeti?!

22.07.2019 17:59

E dobro i postojimo uopste!

ODGOVORITE