Harčenko predao pismo Vučiću

- Predsednik Aleksandar Vučić primio je danas akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocana Harčenka

Srbija 22.07.2019 | 11:01
Harčenko predao pismo Vučiću
Harčenko, koji važi za eksperta za Balkan, obratio se Vučiću na srpskom jeziku i rekao da mu je čast što može srpskom predsedniku da uruči akreditive.

On je istakao da želi da radi na daljem unapredjenju saradnje Srbije i Rusije, koja je već sada na izvanrednom nivou.

Nakon predaje akreditiva počeo je sastanak predsednika Vučića i i novog ambasadora Rusije Harčenka.

Kako je prethodno preneo "Blic", pozivajući se na diplomatske izvore, Harčenko srpskom predsedniku Vučiću nosi hitnu poruku ruskog predsednika Vladimira Putina. Prema saznanjima lista, poruka se tiče Kosova.

Bocan Harčenko u Beograd je stigao u petak. Na ambasadorsko mesto je došao s pozicije direktora Četvrtog evropskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije, dobar je poznavalac prilika u Jugoistočnoj Evropi, jer njegovo odeljenje pokriva ne samo države bivše SFRJ, već i Albaniju, Bugarsku, Grčku, Kipar, Rumuniju i Tursku.

Od početka karijere uključen je u diplomatske procese vezane za raspad bivše Jugoslavije, a kasnije i za rešavanje pitanja Kosova, naveo je Sputnjik.

Bio je ruski predstavnik u međunarodnoj kontakt-grupi za Kosovo, a zatim član posredničke trojke, u kojoj su bili Volfgang Išinger, koji je zastupao Evropsku uniju i Frenk Vizner, kao predstavnik SAD.

Kada je objavljeno da dosadašnjem ruskom ambasadoru u Srbiji ističe mandat mediji odmah spekulisali da će ga zameniti Harčenko, za kog se tada pisalo da je reč o Putinvom čoveku, a kada je to i ozvaničeno mediji supisali da je reč o specijalcu za Balkan čiji izbor za ambasadora mnogo govori o značaju koji ruski predsednik pridaje Srbiji, a pogotovo u kontekstu rešavanja kosovskog pitanja.

(B92/Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Đuka

22.07.2019 09:11

I sta pise u pismu? Recemo da je Putin napisao da vojno zauzmu granice na albanskoj granici kao sto je predvidjeno rezoluciji 1244!? A da ce Rusija pomoci... I sta onda? Ko ce zivjeti na Kosovu? Nema od toga nista.. To je samo zajebancija za neupućene i zablude!

ODGOVORITE
Name

Dobro dosao

22.07.2019 09:15

ambasadore iz nama prijateljske zemlje

ODGOVORITE
Name

Posavski gonic

22.07.2019 10:30

Ma koga ovo interesuje?

ODGOVORITE