SLS: Jovičić i Ben vodili Zvezdu do prve pobjede!

Fudbaleri Crvene zvezde savladali su Javor sa 2:0 na otvaranju nove sezone Linglong Superlige Srbije na stadionu "Rajko Mitić".  Zvezdino zagrevanje za Helsinki: Dosta 2 gola! Crveno-beli rutinski savladali Javor na superligaškoj premijeri.  Za Javor je bilo dovoljno: Jovičić, Ben, penal, crveni karton i prva Zvezdina recka.  Verovatno ne bi imali ništa protiv na Marakani da se ovako završi i u sredu protiv Helsinkija. . .  Lalatović na klupi i Voša igra: Matić srušio svoje! Prošlo je samo tri nedelje otkako radi sa igračima Vojvodine, ali već sada se može reći da ima napretka u igri. . . Pobeda Čukaričkog, pa još jedan preokret - Mladosti!

Fudbal 20.07.2019 | 23:09
SLS: Jovičić i Ben vodili Zvezdu do prve pobjede!
Uspeli su domaći fubdaleri da stvore opasnu situaciju pred golom Javora već u uvodnih nekoliko minuta, ali je Marinov udarac/centaršut bio daleko od Milana Pavkova i sve se završilo gol autom.

Gosti su uglavnom preko levog boka napadao i to najčešće posle kontri i polu kontri, a najbolju priliku za gol su imali preko Petkovića, koji je bio u petercu kod prekida, a njegov udarac je Borjan uspeo da odbrani.

Marin je video Jovičića u sredini, poslao mu loptu po zemlji i ovaj je imao sasvim dovoljno vremena da se namesti i da desnom nogom matira Jevrića, tako da je Zvezda od 28. minuta vodila sa 1:0 zahvaljujući Branku Jovičiću.

Ben je imao kolosalnu šansu u završnici prvog poluvremena, uspeo je da pobegne odbrani Javora i da izađe sam pred golmana Jevrića, zatim je i njega obišao i onda promašio čitav gol.

Isti igrač je u 43. minutu dobio odličan pas u prostor, da bi ga Đerić oborio u kaznenom prostoru i sudija Lazar Lukić nije imao drugog izbora sem da pokaže najstrožu kaznu, a pošto je to bio Đerićev drugi žuti karton, dobio je i crveni i napustio je utakmicu ranije.

Ben je uspešno realizovao jedanaesterac i doneo Zvezdi veliku prednost pred odlazak na "veliki odmor".

Nastavili su izabranici Vladana Milojevića tamo gde su stali u prvom poluvremenu i konstantno napadaju "okrnjeni" Javor, međutim u prvih nekoliko napada nisu uspevali da dođu do pogotka. Kasnije su imali kontru nakon što se Amanović okliznuo u Zvezdinom kaznenom prostoru, međutim do promene rezultata nije došlo.

Nisu gosti iskoristili još jednu teško stvorenu šansu u 75. minutu utakmice, pošto je odbrana Zvezde bila dovoljno mirna da izblokira taj pokušaj i da sebi otvori kontru, iz koje takođe nije bilo pogotka.

Sve do kraja utakmice nije bilo uzbuđenja, iako smo na obe strane mogli da vidimo po nekoliko dobrih prilika za postizanje pogotka. Rezultatom 2:0 je Zvezda pobedila Javor u prvom kolu Linglong Superlige Srbije.



Precizan šut Branka Jovičića u 28. i Benova hladnokrvnost kod izvođenja penala u 43. minutu bili su dovoljni Crvenoj zvezdi da savlada Javor 2:0 na superligaškoj premijeri za sezonu 2019/20.

Posao izabranicima Vladana Milojevića dodatno je olakšalo isključenje Bobana Đerića u 42. minutu, kada je faulom zaustavio Bena u svom kaznenom prostoru, a već je imao žuti karton. 

Žestoka inicijativa koju su domaći fudbaleri uspostavili u prvom poluvremenu splasnula je po povratku sa odmora, pošto su se verovatno crveno-beli i čuvali za predstojeću utakmicu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona u sredu protiv Helsinkija u Beogradu (20.45).

Neće svi koji su se danas našli na terenu igrati i u toj utakmici, ali je Brazilac Žander pokazao da će biti velika konkurencija Milanu Rodiću ove sezone. Iskusni levi bek koji je nedavno stigao iz kiparskog Pafosa odlično je odradio svoj posao, pa je po izlasku iz igre u 72. minutu nagrađen aplauzima publike (malobrojne). 

Mnogo raspoloženiji nego u dvomeču sa Suduvom bio je Ben, a Mirko Ivanić je ulaskom u sredinu veznog reda, iza Marina, a uz Branka Jovičića kao zadnji vezni, pružio dosta konkretniju partiju nego kada igra na levom krilu. 

Vredna pomena je i partija Milana Jevtovića, koji se vratio na teren posle pauze zbog povrede. Odličan je bio u prvom poluvremenu, ali je u nastavkom - kao i većina tima - igrao "pod ručnom". U svakom slučaju, deluje da će Milojević ove sezone imati razloga da mu pruži veću minutažu nego prošle. 

Što se tiče gostiju iz Ivanjice, povratnika u najjači rang posle godinu dana, utisak je da se Javor s razlogom brzo vratio među najbolje domaće klubove. Uspeli su izabranici Igora Bondžulića ozbiljno da zaprete u 13. minutu preko Nikole Petkovića, posle centaršuta iz prekida, ali je Milan Borjan "pantersom" reakcijom sačuvao mrežu i zadržao sigurnost u svom timu, što je kasnije dovelo do golova i prva tri boda na putu ka odbrani trona, odnosno osvajanju treće uzastopne titule.

Za Javor je bilo sasvim dovoljno. Za Helsinki će, utisak je, biti potrebne manje korekcije u defanzivnoj liniji, tek da Finci nekim golom ne zakomplikuju planove srpskog šampiona. A za ono o čemu svi na Marakani maštaju i te kako će biti potrebna nadogradnja. Dobra stvar u celoj priči je to što večerašnji utisak odaje da za tu nadogradnju ima podosta potencijala. U prvom meču nove sezone na našem najvećem stadionu: Crvena zvezda - Javor 2:0. 

Jovičićeva bomba za 1:0, onda penal, gol Bena i crveni karton koji je definitivno ubio svaku nadu Ivanjičana da mogu do iznenađenje i prvih bodova u sudaru sa crveno-belima još od 2013. godine.

Vladan Milojević izvršio je neke male eksperimente večeras. Milan Jevtović dobio je šansu od prvog minuta, zbog čega je Ben otišao na levu stranu, da bi se po izlasku Brazilca Žandera čak spustio na poziciju levog spoljnjeg. Ivanić je ponovo igrao u sredini, Stojković "nabijao" minute i fizikalije za Fince (jer će biti prvi izbor na desnom boku), dok je štoperski par ostao nepromenjen, bez obzira što se Radovan Pankov oporavio. 

Žander je prvi Zvezdin novajlija koji se našao na terenu u novoj sezoni. Odigrao je 70 minuta, nekoliko puta kvalitetno centrirao, imao pokoji dobar prodor. Za konačan sud još je rano. Ako ništa drugo - obećava taj centaršut.     

Krenula je Zvezda kao protiv Suduve, jurišem od prvog minuta. Jasno su se videle konture Milojevićevih ideja: postići gol u uvodnim minutima, zatim "overiti" rivala što pre, a onda sporohodom privesti meč kraju i sačuvati energiju za za ono što sledi u sredu. Manje više sve se odvijalo po tom krokiju. Možda je otvaranje Ivanjičana malo okasnilo (isključivo imajući u vidu revanš sa Suduvom), možda nije stiglo od Zvezdinih oštrica, zaduženih za takve stvari, ali svakako da to nikome na stadionu nije zasmetalo. 

Posle nekoliko tek solidnih pokušaja (Pavkov dva puta i Milunović, odnosno na drugoj strani Petković, kolenom sa petrca, nakon velike gužve) crveno-bele je do prednosti doveo onaj na koga niko nije tipovao. Otvarili su gosti četvore oči na Marina, Bena, Ivanića, Pavkova, prečesto zanemarujući Zvezdinu radilicu koja se malo po malo, kako se obruč oko Jevrića stezao, približavala zoni šuta. Kada se prva šansa ukazala Jovičić nije časio časa. Udarac na kom bi mu pozavideli tehnički mnogo doteraniji igrači - 1:0. 

Oslanjajući se na opasne strelce kakvi su Ivan Marković i Nikola Petković (prošle sezone u Prvoj ligi Srbije postigli preko 50 golova), te na brzonogog Momčlila Mrkaića koji je je već u uvodnim minutima stavio do znanja Milunoviću da će morati posebnu pažnju da obrati na njega, Javor kao da je odustao od one svoje tradicionalne totalne "bunkerice". Hrabro su u više navrata Ivanjičani istrčali na Zvezdinu polovinu sa više od dvojice, trojice igrača. Bez obzira na konačan rezultat utisak za svaku pohvalu. I lepa prilika da Milojević uvidi gde škripi kada je defanziva u pitanju. Možda i najbitniji segment igre za prvi susret protiv finskog šampiona.  

Crveno-beli su pitanje pobenika rešili verovatno i ranije nego što su očekivali. Lepa akcija u 42. minutu krunisana je preciznim udarcem El Fardu Bena sa bele tačke. Pavkov je fino spustio glavom za Ivanića, skupoceni kreativac odigrao u skladu sa svojim renomeom, a Boban Đerić zakasnio sa startom. Ben je i u toj situaciji bio u ce centru pažnje.

Da Đerić pre tog starta nije zaradio žuti karton Javor bi možda i imao čemu da se nada u nastavku, ovako... Arbitar Lazar Lukić pokazao mu je put u svlačionicu. A sa čovekom manje i dva gola zaostatka, na Zvezdinom terenu nemate šta da tražite.  

Ranim izmenama Milojević je očito želeo da sačuva neke igrače. Šansu u nastavku dobili Vulić, Simić i Boaći. Crveno-beli su u potpunosti kontrolisali igru, ali više nisu ozbiljno navaljivali. Javor se povukao i čekao kraj. Dočekao ga je sačuvavši mrežu, iako sa desetoricom u polju...

CRVENA ZVEZDA - JAVOR 2:0 (2:0)
/Jovičić 28, Ben 45p/

Stadion: Rajko Mitić.
Gledalaca: 6.112
Sudija: Lazar Lukić.
Žuti kartoni: Ben (Crvena zvezda), Đerić, Piščević (Javor).
Crveni karton: Đerić (Javor) u 44. minutu.

Crvena zvezda (4-2-3-1): Borjan - Stojković,  Milunović, Babić, Žander (od 71. Simić) - Jovičić, Ivanić (od 63. Vulić) - Jevtović, Marin, Ben - Pavkov (od 71. Boaći).

Javor (4-2-3-1): Jevrić - Đerić, Kolaković, Amanović, Jevremović - Piščević (od 89. Maričić), Kuveljić - Dolmagić, Petković (od 77. Sević), Marković (od 46. Jovanović) - Mrkaić.

Lalatović na klupi i Voša igra: Matić srušio svoje. Prošlo je samo tri nedelje otkako radi sa igračima Vojvodine, ali već sada se može reći da ima napretka u igri... Pobeda Čukaričkog, pa još jedan preokret - Mladosti!

Prošlo je tačno dve i po godine kada je Nenad Lalatović napustio Vojvodinu nezadovoljan smenom uprave, iako je ekipa u tom trenutku igrala odlično i bila u vrhu tabele...

Ovog leta vratio se na "Karađorđe" posle najslabije sezone kluba u ovoj deceniji, i to nakon velikih uspeha sa Radničkim, a oko tri nedelje rada sa igračima "stare dame" bile su mu dovoljne da podigne ekipu i najavi bolje rezultate u takmičarskoj 2019/20.

Nakon četiri pobede na pripremama protiv ne toliko atraktivnih rivala u Sloveniji, Vojvodina je startovala u prvenstvu trijumfom protiv Mačve 3:1 (0:0).

Junak pobede na stadionu "Slavko Maletin Vava" u Bačkoj Palanci (pošto je na "Karađorđu" tek postavljena nova trava) bio je Bojan Matić koji je šezdesetak sekundi dva puta savladao svoj nekadašnji tim - na asistencije Drinčića i Ezea.

Dva brza gola u 50. i 51. minutu omogućili su Vojvodini da uz manje nervoze "završi" utakmicu, ali su je ipak dozvolili na kratko posle gola Stevanovića u 79. minutu.

Trijumf je ulepšao novajlija Gemović, takođe bivči igrače Mačve, u 93. minutu.

Svakako će posle pobede na premijeri biti zadovoljstva u Novom Sadu, a ima ga i na Banovom brdu gde je Čukarički upisao drugu uzastopnu pobedu, već treću ove sezone.

Nakon dva trijumfa u kvalifikacijama za Ligu Evrope protiv Banatsa (ukupno 8:1), Čukarički je savladao i renovirani Napredak minimalnim rezultatom 1:0 (1:0), s tim da su domaći u finišu morali da čuvaju rezultat sa desetoricom igrača.

Pobedu je doneo Luka Stojanović golom u 42. minutu, a neoprezan drugi žuti kapitena Marka Docića na petnaestak minuta do kraja nije doneo prednost Kruševljanima.

Delovalo je da ćemo na meču u Užicu, gde su se sastali Mladost i Radnik, videti prvu "podelu" bodova u novoj sezoni, ali smo umesto toga videli već drugi preokret u Superligi - i to Lučana u 89. minutu došao do pobede preko Vladimira Radivojevića.

Prethodno je Radnik poveo preko Danoskog u 16. minutu, dok je Pavlović izjednačio iz jedanaesterac u 71. i time najavio "obrt" na stadionu Slobode.

U Subotici iz dvojke u keca, Vidaković junak. Rad vodio, ali popustio u nastavku utakmice...

Iz dvojke u keca na premijeri novog šampionata u Subotici! Rad ne ume sa Subotičanima, pa to ti je. Imali su Građevinari prednost od 1:0, činilo se u finišu prvog dela, kada su do nje i došli, da će konačno uspeti da slome Spartak (pune dve godine redovno gube, postigli samo jedan gol na sedam prethodnih susreta, računajući i ovaj poslednji, prijateljski), međutim u nastavku domaćin je postigao dva gola, preokrenuo i uspešno započeo novu sezonu - 2:1 (0:1). 

Malo toga videli smo u prvih 45 minuta utakmice na Gradskom stadionu u Subotici. Da ne beše penala u sudijskoj nadoknadi tog dela igre - gotovo ništa. Tek dva, tri udarca ka golu, dva kornera i nekoliko smislenih akcija. 

Rad je do vođstva došao pošto je veteran Miloš Trifunović precizno gađao sa bele tačke. 

Dosta dobro držali su se gosti sve do istekao sat vremena igre. Tada su domaćini nagovestili da bismo mogli da vidimo preokret. Nemanja Obradović izjednačio je na asistenciju Stefana Šormaza. Ako je verovati statistici bio je to prvi ozbiljan udarac ka golu golmana Rada Dušana Markovića.   

Preokret su u 80. minutu iskreirali Nemanja Tekijaški i mladi Vladan Vidaković. Vidaković, pridošlica iz kulskog Hajduka i nekada reprezentativac naše zemlje u mlađim selekcijama, pogodio je mrežu Beograđana po drugi put za prvu "trojku" Subotičana. 

Rezultati 1. kola:

Spartak - Rad 2:1 (0:1)
/Obradović 66, Vidaković 80 - Trifunović 45+3p/

Mladost - Radnik 2:1 (0:1)
/Pavlović 71p, Radivojević 89 - Danoski 16/

Čukarički - Napredak 1:0 (1:0)
/Stojanović 42/

Vojvodina - Mačva 3:1 (0:0)
/Matić 50, 51, Gemović 90+3 - Stevanović 79/

Crvena zvezda - Javor 2:0 (2:0)
/Jovičić 28, Ben 45p/

nedelja

Inđija - Partizan (18.00, Arenasport 3)
Radnički - Proleter (20.00)

odigrano u petak

Voždovac - TSC Bačka Topola 1:2 (0:0)
/Stojčev 70 - Tomanović 55, Silađi 75/

TABELA: Vojvodina 3, Crvena zvezda 3, Mladost 3, Spartak 3, TSC 3, Čukarički 3, Inđija (-1) 0, Partizan (-1) 0, Proleter (-1) 0, Radnički (-1) 0, Napredak 0, Voždovac 0, Radnik 0, Rad 0, Javor 0, Mačva 0.

U 2. kolu od 26. do 28. jula sastaće se Javor - Partizan, Mačva - Inđija, Napredak - Vojvodina, Rad - Čukarički, Radnik - Spartak, TSC - Mladost, Proleter - Voždovac i Crvena zvezda - Radnički.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jaffa

21.07.2019 06:10

Idemo Zvezdo, do 31.titule i grupe u Evropi!

ODGOVORITE